Έχετε ποτέ συνειδητοποιήσει πόσους πολλούς ιδιωματισμούς χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας;
Πώς γίνεται ο τοίχος να έχει αυτιά; Κατάπιε την γλώσσα του στην πραγματικότητα; Ή μπορούμε πραγματικά να βάλουμε και τα δυο μας πόδια σε ένα παπούτσι; Οι παραπάνω είναι μερικές καθημερινές φράσεις που συναντάμε κυρίως στον προφορικό αλλά και στον γραπτό λόγο. Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι γλώσσες έχουν πολλούς ιδιωματισμούς. Για να κατανοήσουμε τον προφορικό ή το γραπτό λόγο μιας γλώσσας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους ιδιωματισμούς της.
Οιλέξεις υψηλής συχνότηταςή αλλιώς ¨κόκκινες λέξεις¨ (red words) της ελληνικής γλώσσας είναι αυτές που εμφανίζονται συχνά τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό μας λόγο. Οι περισσότερες από αυτές δεν ακολουθούν κάποιον συγκεκριμένο γραμματικό κανόνα. Οπότε ο μαθητής καλείται να μάθει την ορθογραφία τους από μνήμης και ακριβώς έτσι όπως προφέρονται.
Η επιστροφή στα σχολεία μπορεί να προκαλεί άγχος σε πολλά παιδιά, αλλά συνήθως δυσκολεύει ιδιαίτερα τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα παιδιά βγαίνουν από το σχολικό πλαίσιο και ό,τι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει (άγχος, συναισθηματικές μεταπτώσεις, κτλ.), κάτι που δυσκολεύει την επιστροφή τους. Κάθε νέα σχολική χρονιά όμως, είναι μία καλή ευκαιρία για μία νέα αρχή και τα παιδιά μπορούν να βρουν νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους.
Το παιδί, ήδη, από τα πρώτα κιόλας σχολικά χρόνια μαθαίνει να κλίνει χρησιμοποιώντας στοιχεία μορφολογίας. Κατά τη διάρκεια της κλίσης, το παιδί διαπιστώνει πως ανάλογα με τις ερωτήσεις που κάνουμε, οι λέξεις αλλάζουν και στον ενικό και στον πληθυντικό αριθμό.
Γιατί το παιδί μου δεν μπορεί να κάνει φίλους; Είναι αναμφίβολα μια δύσκολη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας. Αλλά εάν το παιδί σας δέχεται σπάνια προσκλήσεις για παιχνίδι από τα άλλα παιδιά και περνά αρκετό χρόνο μόνο του, είναι δύσκολο να μην ανησυχήσετε.
Για τα παιδιά κάθε ηλικίας, οι φιλίες προσφέρουν αποδοχή, επιβεβαίωση και την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου. Εάν το παιδί σας εμφανίζει δυσκολίες να συνδεθεί με τα άλλα παιδιά, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για την αυτοπεποίθησή του και να αισθάνεται μοναξιά και απογοήτευση.
Με τη νέα σχολική χρονιά στον ορίζοντα, οι περισσότεροι γονείς είναι απασχολημένοι να εφοδιάζονται με φθινοπωρινά ρούχα και φακέλους. Αλλά όσοι από εσάς έχετε παιδιά με ειδικές ανάγκες έχετε πολλά περισσότερα να σκεφτείτε από τα ψώνια. Τα παιδιά και οι έφηβοι με διαγνώσεις όπως διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, ΔΕΠΥ, μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα άγχους θα χρειαστούν περισσότερη υποστήριξη από εσάς από ό, τι τα τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά, καθώς αποχαιρετούν το καλοκαίρι και προετοιμάζονται για την επιστροφή στο σχολείο. Αλλά αν το παιδί σας μεταβαίνει σε ένα λιγότερο (ή περισσότερο) περιοριστικό περιβάλλον, αυτή η ανάγκη θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.