Αναλογική Μέθοδος Bortolato! Δείτε εδώ

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Έκπτωση 10% σε όλα τα Σχολικά Βοηθήματα

R0JSMX9FTY

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Τεστ Online

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, είναι φυσικό να έχετε πολλές ερωτήσεις. Κάντε το σύντομο διαγνωστικό μας τεστ για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν χρειάζεται να αξιολογηθείτε από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Loading...

Που απευθύνεται;

Αυτό το τεστ, το Obsessive Compulsive Inventory-Revised (OCI-R), έχει σχεδιαστεί για άτομα που υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (Obsessive-Compulsive Disorder - OCD). Δεδομένου του σκοπού του ως εργαλείου αυτοαναφοράς με 18 προσεκτικά επιλεγμένα στοιχεία, στοχεύει να συλλάβει την ουσία των συμπτωμάτων της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής μέσω ενός απλού συστήματος βαθμολόγησης.

Τα άτομα που διαπιστώνουν ότι εμπλέκονται συχνά σε επαναλαμβανόμενες σκέψεις ή ενέργειες, όπως η υπερβολική οργάνωση, το πλύσιμο των χεριών ή η εκτέλεση τελετουργιών, και αισθάνονται ότι αυτές οι συμπεριφορές διαταράσσουν την καθημερινή τους ζωή, ενθαρρύνονται να κάνουν αυτή την εξέταση.

Μια βαθμολογία 21 μονάδων ή υψηλότερη υποδηλώνει ότι το άτομο ενδέχεται να χρήζει επαγγελματικής αξιολόγησης για ΙΨΔ. Το τεστ αυτό χρησιμεύει ως ένα αρχικό βήμα για όσους αμφισβητούν τον αντίκτυπο των σκέψεων και των συμπεριφορών τους στην ποιότητα ζωής τους, καθοδηγώντας τους προς την κατεύθυνση της κατανόησης του κατά πόσον θα πρέπει να αναζητήσουν περαιτέρω αξιολόγηση από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.


Είναι έγκυρο;

Σε μια αρχική μελέτη, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το OCI-R είναι ευαίσθητο στις επιδράσεις της θεραπείας και ότι η αλλαγή πριν από τη δοκιμή και μετά από τη δοκιμή σε αυτό το εργαλείο αντικατοπτρίζει τη βελτίωση της ΙΨΔ και των συναφών συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους και συνολικής λειτουργικότητας. Το OCI-R δεν ήταν ευαίσθητο στη βελτίωση της αντίληψης των ασθενών σχετικά με το ανούσιο των συμπτωμάτων της ΙΨΔ.

Σε μια περαιτέρω μελέτη, η επιβεβαιωτική ανάλυση παραγόντων επιβεβαίωσε μια λύση έξι παραγόντων. Το όργανο έδειξε επίσης καλή συγκλίνουσα εγκυρότητα και είχε καλή απόδοση στη διάκριση της ΙΨΔ από άλλες αγχώδεις διαταραχές. Το OCI-R συνιστάται ως ένα εμπειρικά επικυρωμένο όργανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών και ερευνητικών πλαισίων για την έρευνα σχετικά με την ΙΨΔ.


Ερωτήσεις

Τι είναι η ΙΨΔ;
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από ανεπιθύμητες, ενοχλητικές σκέψεις (ιδεοληψίες) και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή νοητικές πράξεις (καταναγκασμοί) που το άτομο αισθάνεται ότι οδηγείται να εκτελέσει ως απάντηση σε αυτές τις σκέψεις. Αυτές οι ιδεοληψίες και οι καταναγκασμοί είναι χρονοβόρες και προκαλούν σημαντική δυσφορία ή έκπτωση σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας.

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα της ΙΨΔ;
Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολικό καθάρισμα ή πλύσιμο των χεριών, επαναλαμβανόμενο έλεγχο (π.χ. για να διαπιστωθεί αν μια πόρτα είναι κλειδωμένη), αυστηρές ρουτίνες ή μοτίβα και ανάγκη για συμμετρία ή τάξη. Οι εμμονές μπορεί να περιλαμβάνουν φόβους μόλυνσης, φόβους να βλάψει κανείς τον εαυτό του ή τους άλλους ή δυσάρεστες σεξουαλικές ή θρησκευτικές σκέψεις.

Πώς διαγιγνώσκεται η ΙΨΔ;
Η διάγνωση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής γίνεται μέσω κλινικών συνεντεύξεων, που συχνά περιλαμβάνουν τυποποιημένα εργαλεία και κλίμακες αξιολόγησης. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αξιολογούν την παρουσία ιδεοληψιών και καταναγκασμών, τον αντίκτυπό τους στη λειτουργικότητα του ατόμου και αποκλείουν άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα συμπτώματα.

Μπορεί η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή να εξαφανιστεί από μόνη της;
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι συνήθως μια χρόνια πάθηση που μπορεί να αυξομειώνεται σε σοβαρότητα με την πάροδο του χρόνου. Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να βελτιώνονται ή να επιδεινώνονται, συχνά δεν εξαφανίζονται εντελώς χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για την ΙΨΔ;
Οι κύριες θεραπείες για την ΙΨΔ είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), συγκεκριμένα η Πρόληψη της Έκθεσης και της Απόκρισης (ERP), και η φαρμακευτική αγωγή, ιδιαίτερα οι Εκλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης (SSRI). Μερικές φορές, ο συνδυασμός θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής είναι πιο αποτελεσματικός.

Είναι συχνή η ΙΨΔ;
Ναι, η ΙΨΔ είναι μια συχνή κατάσταση ψυχικής υγείας που επηρεάζει ενήλικες, εφήβους και παιδιά παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι περίπου το 1-2% του πληθυσμού θα διαγνωστεί με ΙΨΔ κάποια στιγμή στη ζωή του.

Μπορούν τα παιδιά να έχουν ΙΨΔ;
Ναι, τα παιδιά μπορεί να έχουν ΙΨΔ. Τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται στα τέλη της παιδικής ηλικίας ή στις αρχές της εφηβείας, αλλά η ΙΨΔ μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη σημαντικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής.

Υπάρχει θεραπεία για την ΙΨΔ;
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την ΙΨΔ, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέσω της θεραπείας. Πολλά άτομα με ΙΨΔ μπορούν να επιτύχουν ουσιαστική ανακούφιση από τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια πλήρη, παραγωγική ζωή.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει ΙΨΔ;
Το άγχος δεν προκαλεί ΙΨΔ, αλλά το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ή να προκαλέσει την εμφάνιση συμπτωμάτων σε άτομα με προδιάθεση για τη διαταραχή. Η διαχείριση του άγχους αποτελεί συχνά σημαντικό συστατικό της θεραπείας για την ΙΨΔ.

Πώς μπορώ να υποστηρίξω κάποιον με ΙΨΔ;
Η υποστήριξη κάποιου ατόμου με ΙΨΔ περιλαμβάνει την εκπαίδευση σχετικά με την πάθηση, την υπομονή και την κατανόηση, την ενθάρρυνση της θεραπείας και την προσφορά πρακτικής υποστήριξης. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε να συμμετέχετε στους καταναγκασμούς του ατόμου και να θέτετε υγιή όρια.


    Copyright Information

    Foa, E.B., Huppert, J.D., Leiberg, S., Hajcak, G., Langner, R., et al. (2002). The Obsessive Compulsive Inventory: Development and validation of a short version. Psychological Assessment, 14, 485-496.

    ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Ή ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ.