Αναλογική Μέθοδος Bortolato! Δείτε εδώ

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Έκπτωση 10% σε όλα τα Σχολικά Βοηθήματα

R0JSMX9FTY

ΔΕΠΥ τεστ online για παιδιά 8 - 18 ετών

Έχει το παιδί μου ΔΕΠΥ; Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει συμπτώματα υπερκινητικότητας, παρορμητικότητας ή απροσεξίας, κάντε αυτό το τεστ για παιδιά με ΔΕΠΥ - 26 ερωτήσεων, και μοιραστείτε τα αποτελέσματα με τον γιατρό του παιδιού σας ζητώντας μια ενδελεχή αξιολόγηση.

Loading...

Που απευθύνεται;

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια ευρέως αναγνωρισμένη νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τις διαδικασίες σκέψης, τη συναισθηματική ρύθμιση και τις αντιδράσεις στο περιβάλλον. Συχνά εντοπίζεται σε παιδιά και εφήβους, η ΔΕΠΥ μπορεί επίσης να διαγνωστεί σε ενήλικες.

Για σκοπούς αξιολόγησης χρησιμοποιείται η κλίμακα SNAP-IV 26 στοιχείων, μια συμπυκνωμένη μορφή του ερωτηματολογίου Swanson, Nolan και Pelham (SNAP) που αναπτύχθηκε από τον Swanson το 1992 και τους συναδέλφους του το 1983. Η εκδήλωση της ΔΕΠΥ ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα, ενώ άλλα μπορεί να έχουν ημέρες κατά τις οποίες τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι ιδιαίτερα έντονα για διάφορους λόγους.

Η ΔΕΠΥ παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άτομο. Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στα παιδιά μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται στους ενήλικες.

Η φύση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ ενός ατόμου επηρεάζεται επίσης από τον συγκεκριμένο τύπο ΔΕΠΥ που έχει. Τα βασικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν την απροσεξία, την υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα. Ωστόσο, η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων από μόνη της δεν επιβεβαιώνει τη διάγνωση της ΔΕΠΥ σε ένα παιδί. 


Είναι έγκυρο;

Οι υψηλοί συντελεστές εσωτερικής συνέπειας (πάνω από 0,91) όλων των κλιμάκων SNAP-IV δείχνουν ότι το τεστ είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσετε ότι αυτή η διαδικτυακή διαγνωστική εξέταση δεν αποτελεί οριστικό διαγνωστικό εργαλείο.


Ενώ προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που μοιάζουν με τη ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας), η επίσημη διάγνωση της ΔΕΠΥ θα πρέπει πάντα να γίνεται από ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, όπως γιατρούς ή ειδικούς ψυχικής υγείας. Αυτοί μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες αξιολογήσεις και να σας καθοδηγήσουν σχετικά με τα κατάλληλα επόμενα βήματα.


Ερωτήσεις

Πώς γίνεται η διάγνωση της ΔΕΠΥ;

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν ψυχολογικές αξιολογήσεις για να διαπιστώσουν αν κάποιος έχει ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας). Η διάγνωση συνήθως ακολουθεί μετά από αρκετές συνεδρίες με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠ Υ;

Αν και υπάρχουν πολλά συμπτώματα της ΔΕΠΥ, τα οποία μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων, ορισμένα κοινά περιλαμβάνουν:

- Αίσθημα ανησυχίας
- Δυσκολία με τη διαχείριση του χρόνου και την ιεράρχηση των εργασιών
- Παρορμητικές ενέργειες
- Προκλήσεις στην εστίαση σε μια μόνο εργασία
- Τάση να ξεχνάει πράγματα
- Συχνή απώλεια ή κακή τοποθέτηση αντικειμένων
- Αποσπάται εύκολα η προσοχή του
- Δείχνει ανυπομονησία ή επιθυμεί άμεσες ανταμοιβές
- Δυσκολία διατήρησης της συγκέντρωσης σε συζητήσεις

Εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία και συχνά επιμένει και στην ενήλικη ζωή. Για έναν πιο ολοκληρωμένο κατάλογο των συμπτωμάτων της διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας, ανατρέξτε σε πηγές όπως το Upbility.

Μπορούν τα άτομα με ΔΕΠ Υ να έχουν μια φυσιολογική ζωή;

Απολύτως. Διάφορες θεραπείες είναι διαθέσιμες για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠ Υ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας), με στόχο την ελάττωση των συμπτωμάτων και την ενίσχυση της καθημερινής λειτουργικότητας.

Η υιοθέτηση στρατηγικών αντιμετώπισης, όπως η ενσυνειδητότητα ή η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί επίσης να είναι επωφελής για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Είναι δυνατή η αυτοδιάγνωση της ΔΕΠ Υ;

Η αυτοδιάγνωση της ΔΕΠ Υ δεν συνιστάται. Μόνο ειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας ή ψυχικής υγείας μπορούν να διαγνώσουν με ακρίβεια τις καταστάσεις ψυχικής υγείας. Μάλιστα, η ΔΕΠΥ στους ενήλικες είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς δεν εκδηλώνεται εξίσου έντονα όσο στην παιδική ηλικία.


    Πηγές

    SNAP-IV 26-Item Teacher and Parent Rating Scale. James M. Swanson, Ph.D., University of California, Irvine, CA 92715

    Canadian Attention Deficit Hyperactivity Disorder Resource Alliance (CADDRA): Canadian ADHD Practice Guidelines, Third Edition, Toronto ON; CADDRA, 2011.

    Swanson JM. School-Based Assessments and Intervention for ADD Students. Irvine: KC Publishing, 1992.

    ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Ή ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ.