Αναλογική Μέθοδος Bortolato! Δείτε εδώ

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Έκπτωση 10% σε όλα τα Σχολικά Βοηθήματα

R0JSMX9FTY

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σε παιδιά κι εφήβους

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σε παιδιά κι εφήβους - Εκδόσεις Upbility

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) είναι μία ψυχική διαταραχή, η οποία περιλαμβάνει ιδεοληψίες (εμμονές) και καταναγκασμούς.  Είναι μία από τις πιο συχνές ψυχικές ασθένειες που πλήττουν παιδιά και εφήβους. Αναφέρεται ότι εμφανίζεται στο 1-3% των ανθρώπων. Είναι η τέταρτη πιο κοινή ψυχική ασθένεια μετά από φοβίες, κατάχρηση ουσιών και βαριά κατάθλιψη.  

Ακούστε το άρθρο από το Podcast της Upbility

ideopsyxanagkastiki diataraxi

 

Οι ιδεοληψίες είναι ακούσιες, επαναλαμβανόμενες και επίμονες σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις. Προκαλούν στο άτομο έντονο άγχος και δυσφορία, καθώς τις βιώνει ως ανεπιθύμητες, παράλογες, απαράδεκτες και βασανιστικές. Το άτομο, συνήθως, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να τις αγνοήσει, να τις καταστείλει ή να τις «εξουδετερώσει» με κάποια άλλη σκέψη ή πράξη, όπως για παράδειγμα με έναν καταναγκασμό.

Οι καταναγκασμοί είναι επαναλαμβανόμενες ορατές ή νοερές πράξεις, τελετουργικού συνήθως χαρακτήρα. Το άτομο τις εκτελεί ως απόκριση σε μία ιδεοληψία ή σύμφωνα με κανόνες, στους οποίους πρέπει να υπακούσει αυστηρά. Αποσκοπούν στην εξουδετέρωση των ιδεοληψιών και στη μείωση του άγχους που αυτές προκαλούν. 

Στην πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) κατατάσσεται στις αγχώδεις διαταραχές. Τα κριτήρια για τη διάγνωση της ιΨΔ στο DSM-5 περιλαμβάνουν:

Παρουσία ιδεοληψιών, ψυχαναγκασμών ή και των δύο: Οι ιδεοληψίες ορίζονται ως επαναλαμβανόμενες και επίμονες σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες που είναι παρεμβατικές και ανεπιθύμητες και προκαλούν άγχος ή αγωνία. Οι καταναγκασμοί ορίζονται ως επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή νοητικές πράξεις που το άτομο αισθάνεται ότι οδηγείται να εκτελέσει ως απάντηση σε μια εμμονή ή σύμφωνα με άκαμπτους κανόνες.

Οι ιδεοληψίες ή οι καταναγκασμοί είναι χρονοβόρες ή προκαλούν σημαντική αγωνία ή βλάβη: Τα συμπτώματα της  διαταραχής πρέπει να καταλαμβάνουν σημαντικό χρόνο (περισσότερο από μία ώρα ημερησίως) ή να προκαλούν σημαντική δυσφορία ή βλάβη στην κοινωνική, επαγγελματική ή άλλη λειτουργικότητα.

Οι ιδεοληψίες ή οι ψυχαναγκασμοί δεν οφείλονται σε άλλη ιατρική ή ψυχιατρική πάθηση: Τα συμπτώματα της ΙΨΔ δεν μπορούν να εξηγηθούν καλύτερα από άλλη ιατρική ή ψυχιατρική πάθηση.

Οι ιδεοληψίες ή οι καταναγκασμοί δεν σχετίζονται με τη χρήση ουσιών ή τη φαρμακευτική αγωγή: Τα συμπτώματα της ΙΨΔ δεν μπορούν να εξηγηθούν καλύτερα από τη χρήση ουσιών ή τη φαρμακευτική αγωγή.

Προσδιορισμοί: Το DSM-5 περιλαμβάνει επίσης προσδιορισμούς για την παρουσία ενόραση (εάν το άτομο αναγνωρίζει ότι οι ιδεοληψίες ή οι καταναγκασμοί του είναι υπερβολικοί ή παράλογοι) και τη σοβαρότητα της διαταραχής (με βάση το επίπεδο παρεμβολής στη λειτουργικότητα).

Ιδεοληψίες Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής:

  • φόβος μόλυνσης (θα μολυνθώ από κάτι που ακούμπησα)
  • τελειοθηρία (υπερβολική ενασχόληση με την ακρίβεια, την τάξη και τη συμμετρία)
  • φόβος ότι θα προκαλέσω κακό στον εαυτό μου ή σε κάποιον άλλον άνθρωπο
  • αμφιβολίες και φόβος για την επέλευση κάποιου κακού (το μάτι της κουζίνας, η ξεκλείδωτη πόρτα)
  • Προκαταλήψεις (τυχεροί και άτυχοι αριθμοί, αν δεν κάνω αυτό...θα συμβεί κάτι κακό κ.α)
  • ανεπιθύμητες σκέψεις σεξουαλικού, βίαιου ή βλάσφημου περιεχομένου (κυρίως έφηβοι)
  • οι ιδεοληψίες επαναλαμβάνονται με αποτέλεσμα ένα συνεχή φαύλο κύκλο ιδεοληψιών και ψυχαναγκασμών.

Καταναγκασμοί Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής:

  • Συχνό και υπερβολικό πλύσιμο ή/και καθαριότητα, συνήθως με τελετουργικό τρόπο
  • Συχνός και υπερβολικός επανέλεγχος (ότι δεν ξέχασε κάτι) 
  • Τακτοποίηση  και ακρίβεια αντικείμενων με έναν συγκεκριμένο τρόπο που είναι πάντοτε ο ίδιος.
  • Συχνές κι  επίμονες διαβεβαιώσεις (Δεν θα μου συμβεί κάτι..)
  • Επανάληψη ίδιων πράξεων ί (ξαναδιαβάζει ή ξαναγράφει κάτι,)
  • Νοητικοί καταναγκασμοί  (προσευχή, μέτρημα)
  • Υπερβολική ανησυχία για ασήμαντα πράγματα
  • Παράλογες σκέψεις ή παρορμήσεις που εμφανίζονται επανειλημμένα
  • Τοποθέτηση αντικειμένων σε σειρά ή ανακατάταξή τους μέχρι να νιώσει ένα αίσθημα ότι όλα είναι «εντάξει» 
  • Συσσώρευση αντικειμένων, θεωρώντας ότι ίσως τα χρειαστεί στο μέλλον
  • Ακολουθία συγκεκριμένων συμπεριφορών
  • Λεκτικοί καταναγκασμοί

    Αίτια Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής

    Τα ακριβή αίτια της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (ΙΨΔ) δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά πιστεύεται ότι προκαλείται από ένα συνδυασμό βιολογικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ακολουθούν ορισμένες πιθανές αιτίες της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής:

    Γενετικοί παράγοντες:

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να έχει μια γενετική συνιστώσα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με συγγενείς πρώτου βαθμού που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ΙΨΔ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οι ίδιοι τη διαταραχή.

    Δομή και λειτουργία του εγκεφάλου:

    Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή-obsessive compulsive disorder ocd έχει συσχετιστεί με μεταβολές σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου και σε συστήματα νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης, του άγχους και της συμπεριφοράς.

    Περιβαλλοντικοί παράγοντες:

    Τραυματικά γεγονότα, κακοποίηση ή άγχος μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ΙΨΔ σε ορισμένα άτομα.

    Συμπεριφορική προετοιμασία:

    Ορισμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν συμπεριφορές ΙΨΔ ως έναν τρόπο αντιμετώπισης του άγχους ή του στρες, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε επαναλαμβανόμενη και καταναγκαστική συμπεριφορά.

    Γνωστικοί παράγοντες:

    Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (obsessive compulsive disorder) μπορεί να σχετίζεται με συγκεκριμένα μοτίβα σκέψης, όπως η τάση υπερεκτίμησης της πιθανότητας βλάβης ή η σκέψη "όλα ή τίποτα".

    Συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής;

    Το παιδί/έφηβος μπορεί να:

    • Καθυστερεί πολύ να ολοκληρώσει ένα έργο ακόμη και σε απλές δραστηριότητες
    • Κάνει συχνές και επίμονες ερωτήσεις σχετικά με την υγεία των μελών της οικογένειας
    • Ανησυχεί υπερβολικά για ασήμαντα πράγματα και για ασήμαντες λεπτομέρειες
    • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις
    • Αντιδρά ακραία σε ασήμαντα πράγματα
    • Δυσκολεύεται ή/και καθυστερεί να κοιμηθεί για να ολοκληρώσει τις εργασίες του
    • Αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες
    • Εμφανίζει έντονη αναποφασιστικότητα
    • Η καθημερινή ζωή του γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία
    • Ξοδεύει αδικαιολόγητα πολύ χρόνο για τις καθημερινές του ρουτίνες, όπως για την προσωπική του υγιεινή, για το φαγητό ή για το ντύσιμο 
    • Επαναλαμβάνει συνεχώς τις ίδιες πράξεις
    • Ζητάει επίμονα διαβεβαιώσεις και δε δείχνει καθησυχάζει εύκολα
    • Είναι τελειομανής, νευριάζει και εύκολα χάνει την ψυχραιμία του, εάν δεν καταφέρνει κάτι τέλεια 
    • Αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες
    • Εμφανίζει έντονη αναποφασιστικότητα
    • Η καθημερινότητα του γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία
    • Προσπαθεί να αποκρύψει τις περίεργες συμπεριφορές του, «εξαφανίζεται» για αρκετή ώρα στην τουαλέτα ή στο δωμάτιό του
    • Θυμώνει και αναστατώνεται υπερβολικά, όταν το διακόπτουν κατά τη διάρκεια μιας ρουτίνας ή μιας καθημερινής πράξης

        Η ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ (obsessive compulsive disorder) μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής ενός ατόμου, οδηγώντας σε σημαντική αγωνία, άγχος και διαταραχή της καθημερινής λειτουργίας.

        Τα συμπτώματα της ΙΨΔ μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, όπως υπερβολικό καθάρισμα και πλύσιμο, έλεγχος και επανέλεγχος, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, διεισδυτικές σκέψεις, συμπεριφορά αποφυγής, υπερβολική ανησυχία και τελειομανία.

        Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε χρονοβόρες και διαταραγμένες συμπεριφορές, παρεμβαίνοντας στις καθημερινές δραστηριότητες και τις κοινωνικές σχέσεις. Για παράδειγμα, το να ξοδεύει κανείς υπερβολικό χρόνο και προσπάθεια για το καθάρισμα και την απολύμανση μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις του στην εργασία ή στο σχολείο ή να περιορίσει την ικανότητά του να συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες.

        Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το χτύπημα ή το άγγιγμα αντικειμένων ή η διευθέτηση αντικειμένων, μπορεί να είναι χρονοβόρες και να παρεμποδίζουν την παραγωγικότητα ή τη συγκέντρωση. Οι επίμονες σκέψεις και η υπερβολική ανησυχία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό άγχος και αγωνία, οδηγώντας σε συμπεριφορά αποφυγής και περιορίζοντας την ικανότητα του ατόμου να συμμετέχει σε δραστηριότητες που του αρέσουν.

        Η τελειομανία μπορεί να οδηγήσει σε άκαμπτη σκέψη και δυσκολία προσαρμογής σε αλλαγές ή απροσδόκητες καταστάσεις, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές σχέσεις και την εργασιακή ή σχολική απόδοση.

        Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν εμφανίζουν όλοι όσοι πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ΙΨΔ όλα αυτά τα συμπτώματα και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ατόμων. Ωστόσο, όταν δεν αντιμετωπιστεί, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, οδηγώντας σε κοινωνική απομόνωση, άγχος και κατάθλιψη.

        Πώς η ΙΨΔ επηρεάζει τα παιδιά και  τους εφήβους;

        Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ΙΨΔ μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή πολύ αγχωτική για τα παιδιά.  Οι τελετουργίες συνήθως χρειάζονται πολύ χρόνο και τα παιδιά συχνά αργούν στο σχολείο ή στις δραστηριότητες τους.  Αυτό συχνά οδηγεί σε εντάσεις ή συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια.  Τα παιδιά δεν μπορούν να απολαύσουν τον χρόνο με φίλους ή να διασκεδάσουν όταν οι ψυχαναγκασμοί καταλαμβάνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους.  

        Στο σχολείο, οι εμμονές και οι τελετουργίες όπως ο έλεγχος, η διαγραφή και η εκ νέου εκτέλεση εργασιών επηρεάζουν την προσοχή και τη συγκέντρωση, την ολοκλήρωση των εργασιών και τη φοίτηση στο σχολείο.  Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι δεν κατανοούν τι τους συμβαίνει, ανησυχούν κι εργάζονται σκληρά για να κρύψουν τους καταναγκασμούς τους. 

        Οι μέρες τους είναι κουραστικές και συχνά καταπατούν τα ωράρια του ύπνου  προκειμένου να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.  Συνεπώς, κοιμούνται αργά και είναι κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Όλο αυτό το άγχος επηρεάζει τα συναισθήματά τους (λύπη, θυμός, εκρήξεις).

        Πώς η ΙΨΔ επηρεάζει την οικογένεια;

        Η οικογένεια υποφέρει συχνά όταν ένα παιδί παρουσιάζει ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ΙΨΔ. Αρχικά, οι γονείς μπορεί να μπερδεύονται ή να απογοητεύονται από τις περίεργες συμπεριφορές του παιδιού τους. Μπορεί να φοβούνται όταν το παιδί τους αναστατώνεται και δείχνει να μην μπορεί να σταματήσει τους καταναγκασμούς.

        Τα παιδιά μπορεί να ωθούν τις οικογένειές τους να συμμετέχουν στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ΙΨΔ  με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους:  Συχνά αναζητούν διαβεβαίωση, ρωτώντας επανειλημμένα τους γονείς τους τις ίδιες ερωτήσεις και απαιτώντας απαντήσεις κάθε φορά. Μπορεί να χρειάζονται βοήθεια από γονείς και αδέλφια για την ολοκλήρωση των τελετουργιών τους. 

        Μπορεί να επιμείνουν στους γονείς και τα αδέλφια να ακολουθούν τους καταναγκασμούς  τους. Μπορεί να θυμώνουν πολύ αν δεν γίνεται το δικό τους. Όλα αυτά είναι πολύ αγχωτικά για την οικογένεια, η οποία αισθάνεται ότι δεν μπορεί να χαλαρώσει και ότι η ζωή στο σπίτι είναι πολύ τεταμένη. Οι γονείς μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να αλλάξουν την καθημερινή ρουτίνα της οικογένειας ή να παραδοθούν  στις απαιτήσεις του παιδιού για να αποτρέψουν τον θυμό και την ανησυχία του.

        Είναι φυσικό να περάσουν από πολλά διαφορετικά συναισθήματα, όπως φόβο, απογοήτευση, θυμό, ενοχή και θλίψη. Ανησυχούν συχνά για το αν το παιδί τους θα επανέλθει και πώς θα είναι το μέλλον τους. 

        Μπορεί να αντιμετωπιστεί η ΙΨΔ σε παιδιά και εφήβους;

        Ναι, η ΙΨΔ μπορεί να αντιμετωπιστεί σε παιδιά και εφήβους. Στην πραγματικότητα, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παρεμπόδισης της κατάστασης από το να επηρεάσει την κοινωνική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη του παιδιού. Η θεραπεία της διαταραχής ΙΨΔ σε παιδιά και εφήβους συχνά περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας.

        Φαρμακευτική αγωγή: Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) είναι ένας τύπος φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ΙΨΔ σε παιδιά και εφήβους. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και των ιδεοληψιών και των καταναγκασμών.

        Γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT): Η CBT είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους να μάθουν πώς να διαχειρίζονται και να μειώνουν τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Η θεραπεία έκθεσης και πρόληψης απόκρισης (ERP), ένας συγκεκριμένος τύπος CBT, περιλαμβάνει τη σταδιακή έκθεση του παιδιού σε καταστάσεις ή αντικείμενα που πυροδοτούν τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και τη διδασκαλία του να αντιστέκεται στην εκτέλεση καταναγκαστικών συμπεριφορών.

        Οικογενειακή θεραπεία: Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την οικογένεια και η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες να κατανοήσουν την πάθηση και να μάθουν τρόπους για να υποστηρίξουν τη θεραπεία του παιδιού τους.

        Γνωστικές επιδόσεις

        Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) μπορεί να έχει αντίκτυπο στις γνωστικές επιδόσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με ΙΨΔ μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε ορισμένες γνωστικές λειτουργίες, όπως:

        Προσοχή: Τα συμπτώματα της διαταραχής μπορεί να αποσπούν σε μεγάλο βαθμό την προσοχή και να είναι απαιτητικά, καθιστώντας δύσκολο για τα άτομα να εστιάσουν την προσοχή τους σε εργασίες ή να φιλτράρουν άσχετες πληροφορίες.

        Μνήμη εργασίας: Η μνήμη εργασίας αναφέρεται στην ικανότητα συγκράτησης και χειρισμού πληροφοριών στο μυαλό για σύντομο χρονικό διάστημα. Τα άτομα με ΙΨΔ μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη μνήμη εργασίας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να σχεδιάζουν και να οργανώνουν εργασίες.

        Λήψη αποφάσεων: Τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική φλυαρία και αναποφασιστικότητα, καθιστώντας δύσκολο για τα άτομα να λάβουν αποφάσεις ή να αναλάβουν δράση.

        Γνωστική ευελιξία: Η γνωστική ευελιξία αναφέρεται στην ικανότητα να αλλάζει κανείς τη σκέψη ή τη συμπεριφορά του ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις ή καταστάσεις. Τα άτομα με ΙΨΔ μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη γνωστική ευελιξία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις αλλαγές ή να ανταποκρίνονται σε απροσδόκητες καταστάσεις.

        Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αντιμετωπίζουν όλα τα άτομα με ΙΨΔ γνωστικές δυσκολίες και η έκταση αυτών των δυσκολιών μπορεί να ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ατόμων. Η θεραπεία για την ΙΨΔ, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και η αγωγή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της γνωσιακής λειτουργίας.

          Τι είναι η Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) και πώς λειτουργεί;

          Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι ένας τύπος ψυχοθεραπείας που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (ΙΨΔ). Η CBT για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ΙΨΔ περιλαμβάνει συνήθως δύο κύρια συστατικά: την έκθεση και την πρόληψη της απόκρισης (ERP) και τη γνωστική θεραπεία.

          Πρόληψη έκθεσης και αντίδρασης (ERP): Το ERP είναι ένας τύπος συμπεριφορικής θεραπείας που περιλαμβάνει τη σταδιακή έκθεση του ατόμου με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σε καταστάσεις ή αντικείμενα που πυροδοτούν τις εμμονές του, ενώ παράλληλα το εμποδίζει να εμπλακεί σε καταναγκαστικές συμπεριφορές.

          Ο στόχος είναι να βοηθηθεί το άτομο να μάθει να ανέχεται το άγχος που σχετίζεται με τις εμμονές του χωρίς να καταφεύγει σε καταναγκασμούς. Με την πάροδο του χρόνου, το άτομο μαθαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις ιδεοληψίες του χωρίς να εκτελεί καταναγκαστικές συμπεριφορές.

          Γνωστική θεραπεία: Αυτή η συνιστώσα της CBT επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την αλλαγή των αρνητικών ή μη ρεαλιστικών πεποιθήσεων και σκέψεων που μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Για παράδειγμα, ένα άτομο με ΙΨΔ μόλυνσης μπορεί να έχει την πεποίθηση ότι όλα τα μικρόβια είναι επιβλαβή και μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια. Η γνωσιακή θεραπεία μπορεί να το βοηθήσει να αμφισβητήσει αυτή την πεποίθηση και να μάθει να σκέφτεται πιο ρεαλιστικά σχετικά με τον πραγματικό κίνδυνο των μικροβίων.

          Η CBT για την ΙΨΔ διεξάγεται συνήθως σε 12-20 εβδομαδιαίες συνεδρίες, ενώ ο θεραπευτής μπορεί επίσης να αναθέσει ασκήσεις για το σπίτι για την ενίσχυση των δεξιοτήτων που μαθαίνονται στη θεραπεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η CBT μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακευτική αγωγή στη θεραπεία της ΙΨΔ και πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν μακροπρόθεσμη βελτίωση με αυτή τη θεραπεία.

          Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας με εμπειρία στη θεραπεία της ΙΨΔ με τη χρήση CBT. Τα θεραπευτικά σχέδια πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες του ατόμου και για ορισμένα άτομα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας.

          Φαρμακευτική αγωγή σε παιδιά και εφήβους με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

          Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) είναι ένας τύπος φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (ΙΨΔ) σε παιδιά και εφήβους. Αυτά τα φάρμακα δρουν αυξάνοντας τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και των ιδεοληψιών και καταναγκασμών.

          Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει αρκετά SSRIs για τη θεραπεία της ΙΨΔ σε παιδιά και εφήβους, συμπεριλαμβανομένης της φλουοξετίνης (Prozac), της σερτραλίνης (Zoloft) και της φλουβοξαμίνης (Luvox). Αυτά τα φάρμακα είναι γενικά καλά ανεκτά, αλλά ορισμένες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, αϋπνία και μειωμένη όρεξη.

          Όταν συνταγογραφούν φάρμακα για παιδιά και εφήβους με ΙΨΔ, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνήθως ξεκινούν με χαμηλή δόση και την αυξάνουν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Θα παρακολουθούν επίσης στενά το άτομο για τυχόν παρενέργειες ή αλλαγές στα συμπτώματα.

          Νομίζω ότι το παιδί μου μπορεί να έχει ΙΨΔ. Τι πρέπει να κάνω;

          Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ), είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

          Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού σας: Ξεκινήστε προγραμματίζοντας ένα ραντεβού με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού σας, όπως ο παιδίατρός του. Μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τα συμπτώματα του παιδιού σας και να σας παραπέμψει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που έχει εμπειρία στη θεραπεία της ΙΨΔ.

          Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας: Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας, όπως ένας ψυχολόγος ή ψυχίατρος, μπορεί να διενεργήσει ενδελεχή αξιολόγηση για να διαπιστώσει αν το παιδί σας πάσχει από ΙΨΔ και να αναπτύξει ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

          Μάθετε για την ΙΨΔ: Ενημερωθείτε για την ΙΨΔ, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, των αιτιών και των θεραπειών της. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την εμπειρία του παιδιού σας και να το υποστηρίξετε στη θεραπεία του.

          Να είστε υποστηρικτικοί: Τα παιδιά με ΙΨΔ μπορεί να βιώνουν σημαντικό άγχος και αγωνία και είναι σημαντικό να τους παρέχετε συναισθηματική υποστήριξη και καθησυχασμό. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του και αφήστε το να γνωρίζει ότι είστε εκεί για να το βοηθήσετε.

          Ενθαρρύνετε τη θεραπεία: Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει στη θεραπεία και δώστε του θετική ενίσχυση για την πρόοδό του.

          Κασσωτάκη Αλίκη - Λογοπεδικός MSc, BSc

          Copyright Upbility 2022  

           

          Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν: 

          Best Seller Βιβλία Ψυχολογίας:

            Leave a comment

            Please note: comments must be approved before they are published.