Μετάβαση στο περιεχόμενο
Εκφοβισμός και αυτισμός: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας

Εκφοβισμός και αυτισμός: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας

Περίπου το 60% των παιδιών με διαφορετικές ικανότητες αναφέρουν ότι εκφοβίζονται τακτικά. Αυτό περιλαμβάνει τα αυτιστικά παιδιά. Εάν το παιδί σας έχει αυτισμό, είναι πιο ευάλωτο στον εκφοβισμό επειδή επικοινωνεί και αλληλεπιδρά με τους γύρω του με διαφορετικούς τρόπους.

Συχνά τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να εμπλέκονται σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και μπορεί να δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν τα κοινωνικά σήματα, καθιστώντας τα εύκολους στόχους για τους εκφοβιστές. Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν μπορούν να εκφραστούν καλά, μπορεί κατά λάθος να προσβάλουν έναν συνομήλικό τους και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για εκφοβισμό.

εκφοβισμός εκφοβισμός
Ευτυχώς, εάν το αυτιστικό παιδί σας δέχεται εκφοβισμό, μπορεί αυτό να σταματήσει εάν παρέμβετε. Αλλά όταν ο εκφοβισμός και ο αυτισμός συνυπάρχουν, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ακολουθούν τρόποι για να καταλάβετε εάν το αυτιστικό παιδί σας υφίσταται εκφοβισμό και πώς να το βοηθήσετε.

Πώς να καταλάβετε εάν τα παιδιά με αυτισμό υφίστανται εκφοβισμό

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς εάν τα αυτιστικά παιδιά υφίστανται εκφοβισμό, καθώς μπορεί να μην συνειδητοποιούν την κατάσταση. Επιπλέον, μπορεί να έχουν πρόβλημα στην επικοινωνία για να αναφέρουν περιστατικά εκφοβισμού.

Ως γονέας, ίσως χρειαστεί να εντοπίσετε ενδείξεις εάν το παιδί σας είναι θύμα εκφοβισμού. Το παιδί μπορεί να:

  • Έχει μώλωπες ή γρατσουνιές
  • Επιστρέφει στο σπίτι με κατεστραμμένα ρούχα, βιβλία ή τσάντα
  • Φαίνεται δυστυχισμένοι και ανήσυχο
  • Είναι απρόθυμο να πάει στο σχολείο
  • Εμφανίζει επιδείνωση στις σχολικές εργασίες
  • Επιστρέφει στο σπίτι αργά γιατί έχει αλλάξει διαδρομή
  • Έχει ξεσπάσματα ή να μιμείται πράξεις του εκφοβιστή στο σπίτι

Εκφοβισμός και Αυτισμός: Τρόποι Πρόληψης του Εκφοβισμού

Αν συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί σας δέχεται εκφοβισμό, δείτε πώς μπορείτε να το σταματήσετε.

Υποστηρίξτε το παιδί σας

Επειδή τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι είναι θύματα εκφοβισμού, το πρώτο βήμα είναι να τους εξηγήσετε τι σημαίνει εκφοβισμός και γιατί αυτό δεν είναι εντάξει. Μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας κοινωνικές δεξιότητες για να το βοηθήσετε  να καταλάβει ότι μπορεί πάντα να βασίζεται σε εσάς για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή του.

Ενθαρρύνετε την αυτο-υπεράσπιση

Μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας πώς να υποστηρίζει τον εαυτό του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εξοπλίστε το με κοινωνικές δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγικές αντιμετώπισης του εκφοβισμού. 

Μπορείτε να το βοηθήσετε να διαχειριστεί τον εκφοβισμό. Για παράδειγμα, να του δείξετε πώς να μιλάει δυναμικά και τις λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να λάβει βοήθεια από έναν εκπαιδευτικό.

Γνωρίστε πότε να παρέμβετε

Η παρέμβαση είναι πάντα απαραίτητη όταν το παιδί σας είναι θύμα εκφοβισμού. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές του σχολείου για να τους ενημερώσετε. Μαζί, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο δράσης που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το παιδί σας ασφαλές στο σχολικό περιβάλλον.

Ενισχύστε την ευαισθητοποίηση και την αποδοχή

Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε τον εκφοβισμό ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση και την αποδοχή στο σχολείο και γύρω από την κοινότητά σας σχετικά με τον αυτισμό. Η διδασκαλία συμμαθητών σχετικά με την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό θα βοηθήσει τους συνομηλίκους του να ανταποκρίνονται με συμπόνια, κάνοντας το παιδί σας να αισθάνεται πιο αποδεκτό από αυτούς. 

Ενίσχυση εκπαιδευτικών στόχων

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο σε ένα σχέδιο πρόληψης του εκφοβισμού. Ως γονέας, μπορείτε να προσδιορίσετε στρατηγικές που μπορούν να προστεθούν στο ΙΕΠ για να βοηθήσετε να σταματήσουν τα περιστατικά εκφοβισμού.

Ο εκφοβισμός και ο αυτισμός μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη συναισθηματική ευημερία του παιδιού σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μιλήσετε το συντομότερο δυνατόν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αυτισμό, διαβάστε τα παρακάτω άρθρα μας. 

Κασσωτάκη Αλίκη - Λογοπεδικός MSc, BSc

copyright Upbility 2022

Διαβάστε επίσης:  

Νέο Υλικό για τον Αυτισμό:  

Σεμινάριο on Demand για τον Αυτισμό: 

Προηγούμενο άρθρο Ο εθισμός στο Διαδίκτυο μεταξύ των εφήβων