Εάν μεγαλώνετε παιδί την εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, θα χρειαστεί να εξερευνήσετε πολλά καινούργια εδάφη. Η προστασία των παιδιών από άλλους χρήστες του διαδικτύου δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι κυρίαρχο πρόβλημα μεταξύ των παιδιών σήμερα. Σύμφωνα, μάλιστα, με έκθεση που εκπόνησε το 2016 το Κέντρο Έρευνας για τον Διαδικτυακό Εκφοβισμό (Cyberbullying Research Center), το 33,8% των μαθητών ηλικίας 12–17 ετών έχουν υποστεί τέτοιες συμπεριφορές. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι από την αρχή της πανδημίας έχει αυξηθεί η διαδικτυακή ρητορική μίσους έως και 70%.
Τι είναι το Cyberbullying, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Υγείας:
Το Cyberbullying είναι ο εκφοβισμός που γίνεται μέσω των διαδικτυακών μέσων, τα Smart phones, τους υπολογιστές και τα tablets. Μπορεί να γίνει πράξη μέσω αποστολής μηνυμάτων, email, εφαρμογών επικοινωνίας, τα social media, forums, παιχνίδια κλπ. Περιλαμβάνει την αποστολή, ανάρτηση ή διαμοιρασμό αρνητικών ψεύτικων, κακών ακόμα και απειλητικών μηνυμάτων για κάποιο τρίτο πρόσωπο. Συνήθως αποστέλλονται προσωπικές, ιδιωτικές πληροφορίες για κάποιο πρόσωπο για να το μειώσουν και να το διαπομπεύσουν. Πολλές φορές το περιεχόμενο είναι επίσης παράνομο.
Τα πιο συχνά κανάλια επικοινωνίας που παρατηρείται αύξηση του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι:
- Οι πλατφόρμες των Social Media, όπως το Facebook, Instagram, Snapchat, και το Tik Tok
- Οι εφαρμογές επικοινωνίας και αποστολής μηνυμάτων των κινητών τηλεφώνων και των tablet
- Η αποστολή απευθείας μηνυμάτων , γραπτών και φωνητικών
- Τα Online forums, chat rooms
- Online gaming ομάδες
Διαβάστε ό,τι ακολουθεί, για να ενημερωθείτε για τον διαδικτυακό εκφοβισμό και να ανακαλύψετε τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσετε το παιδί σας στον τομέα αυτό.
Τρόποι αντιμετώπισης του διαδικτυακού εκφοβισμού σε παιδιά & εφήβους
Αναγνώριση ενδείξεων διαδικτυακού εκφοβισμού
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που θα σας κάνουν να υποψιαστείτε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής:
- Αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού μετά τη χρήση διαδικτύου
- Τήρηση σιγής ιχθύος, εκ μέρους του παιδιού, σχετικά με τη διαδικτυακή του δραστηριότητα
- Αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων
- Πτώση των βαθμών του παιδιού
- Εκδήλωση, εκ μέρους του παιδιού, αμυντικής συμπεριφοράς σχετικά τη διαδικτυακή του δραστηριότητα
- Ξαφνική μείωση απόδοσης στο σχολείο και άρνηση να πάει στο σχολείο
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τον διαδικτυακό εκφοβισμό
Ως γονιός, είναι σκληρό συναίσθημα να βλέπετε το παιδί σας να παλεύει, εναντίον, μάλιστα, φαινομενικά αόρατων δυνάμεων. Μολονότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να μην έχει σωματικές επιπτώσεις για το παιδί, είναι δυνατό να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και συναισθηματική ευεξία του. Αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, οι συνέπειες του διαδικτυακού εκφοβισμού, όπως αυτές εκδηλώνονται, μεταξύ άλλων, με τη μορφή κατάθλιψης και διατροφικών διαταραχών, είναι δυνατόν να διαρκέσουν μια ολόκληρη ζωή.
Ευτυχώς, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί αποτελεσματικά με διάφορους τρόπους. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να προστατέψετε το παιδί σας από διαδικτυακές απειλές και να το απαλλάξετε μια για πάντα από τέτοιες καταστάσεις.
Μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες από το Safer Internet4kids
Πώς στηρίζουμε τα παιδιά που βιώνουν cyberbullying
Η στήριξη του παιδιού σας είναι το πρώτο βήμα για την εξάλειψη του διαδικτυακού εκφοβισμού. Το παιδί σας ενδεχομένως να νιώθει ντροπή ως θύμα. Εάν κατανοήσετε τι βιώνει, θα το βοηθήσετε να αποκτήσει τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Επιπλέον, όταν το παιδί ξέρει ότι βρίσκεστε στο πλευρό του, θα αγχώνεται λιγότερο, καθώς θα νιώθει ότι δεν είναι μόνο του.
Θα πρέπει πάντα να διαβάζουμε και τα σημάδια εκφοβισμού στα παιδιά με αυτισμό! Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το πόστερ μας πατώντας επάνω στην εικόνα:
Επικοινωνία με το σχολείο
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός συνδέεται συχνά με δραματικά περιστατικά από το σχολικό περιβάλλον του παιδιού. Όποια κι αν είναι η ρίζα του κακού (μια φιλία που χάλασε ή, απλώς, η ύπαρξη ενός κακού συμμαθητή), υπάρχει συνήθως ένα κοινό στοιχείο: όσοι ασκούν βία στο παιδί είναι, συνήθως, άτομα που το ίδιο γνωρίζει από τις σχολικές ή εξωσχολικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο και στην περίπτωσή σας, θα ήταν σκόπιμο να επικοινωνήσετε με τον σχολικό σύμβουλο ή τον διευθυντή του σχολείου. Ίσως μπορέσουν να αποτρέψουν τέτοιου είδους περιστατικά μέσω της επιβολής πειθαρχικών μέτρων σε βάρους του μαθητή που επέδειξε τη σχετική συμπεριφορά.
Συλλογή αποδεικτικών στοιχείων
Φροντίστε να έχετε πάντα ένα αντίγραφο ή στιγμιότυπο οθόνης από κάθε επίθεση που δέχεται το παιδί σας. Αυτή μπορεί να έχει τη μορφή κειμένου, σχολίου, ανάρτησης ή απευθείας μηνύματος. Η καταγραφή αυτών των δεδομένων θα σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για την αναζήτηση βοήθειας για το παιδί σας.
Μείνετε ενημερωμένοι
Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε τι κάνει το παιδί σας στο διαδίκτυο, ώστε να μπορέσετε να εξαλείψετε απειλές και κινδύνους, προτού αυτό υποστεί τις συνέπειές τους. Ο διαδικτυακός κόσμος μεταλλάσσεται διαρκώς, με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό σημαίνει ότι, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να επιβλέπετε την διαδικτυακή παρουσία του παιδιού σας.
Στον ιστότοπο της Upbility υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για προϊόντα που θα βοηθήσουν τον σύγχρονο γονιό να διαφυλάξει την ασφάλεια του παιδιού του στη σημερινή εποχή.
Καλό είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω, ώστε να είστε σε θέση να προστατέψετε το παιδί σας:
- Να επιβλέπετε τις εφαρμογές social media των παιδιών, να ελέγχετε το ιστορικό αναζήτησης και να έχετε πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασής τους. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που βοηθούν να έχετε τον έλεγχο στο κινητό των παιδιών σας.
- Να ελέγχετε τις λειτουργίες χρήσης, τοποθεσίας και προσωπικών δεδομένων τους. Μπορείτε ακόμα και τις επαναρυθμίσετε.
- Να ακολουθείτε τους λογαριασμούς social media των παιδιών σας.
- Να είστε ενημερωμένοι για τις νεότερες εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι έφηβοι, καθώς επίσης να εξοικειωθείτε με την αργό που χρησιμοποιούν.
- Θέστε ξεκάθαρους κανόνες για το περιεχόμενο, τα σαιτ και τις εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιούν.
- Πάνω από όλα πρέπει να ενημερώσετε τα παιδιά για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Να τους ξεκαθαρίσετε επίσης, ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι μια πράξη που πλέον διώκεται από τον νόμο και μπορούν να στραφούν σε εσάς για βοήθεια οποτεδήποτε. Να θυμάστε ότι οι έφηβοι χρειάζονται την παρουσία σας, έστω και αν δεν το παραδέχονται. Πρέπει να νιώθουν ότι είστε το ασφαλές καταφύγιο που μπορούν να ανατρέξουν στις δύσκολες στιγμές.
Κασσωτάκη Αλίκη - Λογοπεδικός MSc, BSc
Copyright Upbility 2022
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν:
- Εκφοβισμός και αυτισμός: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας
- Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή / Oppositional Defiant Disorder - ODD
- Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σε παιδιά κι εφήβους
- Σύνδρομο Tourette
- Δυσφορία φύλου
- Κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους
Best Seller Βιβλία Ψυχολογίας:
- Ανακαλύπτοντας εμένα | ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
- Παι-Ζωντας με το παιδί μέσα μας | Εγχειρίδιο δραστηριοτήτων - Τεύχος 1ο
- Μίλα μου | Ένα διδακτικό και θεραπευτικό εργαλείο