Αναλογική Μέθοδος Bortolato! Δείτε εδώ

Έκπτωση 10% σε όλα τα Σχολικά Βοηθήματα

R0JSMX9FTY

Ψυχικές διαταραχές: Τύποι, Θεραπεία και Υποστήριξη

Ψυχικές διαταραχές: Τύποι, Θεραπεία και Υποστήριξη

Οι ψυχικές διαταραχές, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζονται μέσα από ένα πέπλο παρανοήσεων, παραμένουν ένα διαδεδομένο πρόβλημα παγκοσμίως. Επηρεάζουν εκατομμύρια ζωές, συντρίβοντας τη φυσιολογική λειτουργία των ατόμων και ρίχνοντας σκιά στην κοινωνική ευημερία. Τι θα λέγατε όμως αν σας λέγαμε ότι η κατανόηση των ψυχικών διαταραχών δεν είναι ανυπέρβλητο έργο; Το κλειδί για την απομυθοποίηση αυτών των πολύπλοκων καταστάσεων βρίσκεται στην αναζήτηση γνώσεων, στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας. Ας ξεκινήσουμε αυτό το διαφωτιστικό ταξίδι.

Βασικά συμπεράσματα

  • Οι ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών άγχους, καταθλιπτικών, διπολικών και διατροφικών διαταραχών, είναι πιο διαδεδομένες από ό,τι συχνά αναγνωρίζεται, επηρεάζοντας σημαντικά τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού με έναρξη συνήθως μέχρι την ηλικία των 24 ετών.
  • Μια σύνθετη αλληλεπίδραση γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, με το οικογενειακό ιστορικό, το τραύμα και τις καθημερινές συνήθειες να διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο.
  • Η θεραπεία για τις ψυχικές διαταραχές περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη διαδικασία διάγνωσης και συχνά περιλαμβάνει ένα συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, θεραπείας και εναλλακτικών προσεγγίσεων, ενώ η υποστήριξη από τα αγαπημένα πρόσωπα είναι κρίσιμη για τη διαχείριση και την ανάκαμψη από τις καταστάσεις.

Συνήθεις ψυχικές διαταραχές

παραληρητικές ιδέες

Το φάσμα της ψυχικής υγείας είναι ευρύ, περιλαμβάνοντας ένα πλήθος καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών διαταραχών, που επηρεάζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και τη συνολική ποιότητα ζωής μας. Ορισμένες κοινές καταστάσεις ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν:

Αυτές οι καταστάσεις ψυχικής υγείας είναι πιο συχνές απ' ό,τι νομίζει κανείς, καθώς επηρεάζουν τα τρία τέταρτα του συνόλου των περιπτώσεων μέχρι την ηλικία των 24 ετών.

Υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην αυτοκτονία και τις ψυχιατρικές διαταραχές. Πολλές αναδρομικές μελέτες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον 40% των αυτοκτονιών γίνονται από ψυχωτικούς ασθενείς, το 30 ή 40% συνδέεται με σοβαρές διαταραχές της προσωπικότητας νευρωσικού ή ψυχοπαθητικού τύπου και μόνον το 15% δεν έχουν σχέση με κάποιο σοβαρό παθολογικό αίτιο. 

Θα διερευνήσουμε ορισμένες από αυτές τις συχνά εμφανιζόμενες ψυχικές ασθένειες, φωτίζοντας τα χαρακτηριστικά τους, τη συχνότητά τους και τα πιθανά αποτελέσματα εάν αγνοηθούν.

Αγχώδεις διαταραχές

Φανταστείτε να ζείτε με συνεχή φόβο, ανησυχία και αγωνία. Αυτή είναι η πραγματικότητα για όσους παλεύουν με αγχώδεις διαταραχές, μια ομάδα καταστάσεων ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζονται από υπερβολικό φόβο και ανησυχία. Το φάσμα των αγχωδών διαταραχών είναι ευρύ, περιλαμβάνοντας καταστάσεις όπως:

  • Αγοραφοβία
  • Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
  • Διαταραχή πανικού
  • Διαταραχή μετατραυματικού στρες
  • Κάθε μία με ξεχωριστά συμπτώματα και εκλυτικά αίτια.

Περίπου το 3,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή περίπου 264 εκατομμύρια άτομα, πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, γεγονός που καταδεικνύει την παγκόσμια επικράτησή τους και όχι απλώς ένα μεμονωμένο ζήτημα.

Καταθλιπτικές διαταραχές

Οι καταθλιπτικές διαταραχές, μια άλλη κατηγορία κοινών καταστάσεων ψυχικής υγείας, χαρακτηρίζονται από επίμονα συναισθήματα θλίψης και έντονη απώλεια ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες. Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, ένας από τους συνηθέστερους τύπους διαταραχών της διάθεσης, χαρακτηρίζεται από επίμονο αίσθημα θλίψης, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, χαμηλή διάθεση, έλλειψη ενέργειας και δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι καταθλιπτικές διαταραχές επηρεάζουν περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 5% του ενήλικου πληθυσμού, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης, της κατανόησης και της αποτελεσματικής θεραπείας.

Διπολική διαταραχή

Πλοηγούμενοι στον κόσμο της ψυχικής υγείας, συναντάμε τη διπολική διαταραχή, μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατάθλιψης και μανίας. Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να παρουσιάζουν κύκλους:

  • Αυξημένη και καταθλιπτική διάθεση
  • Αισθήματα θλίψης, αναξιότητας, άγχους, ενοχής
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες
  • Κόπωση, έλλειψη κινήτρων
  • Αισθήματα απελπισίας

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας αντιμετωπίζει συμπτώματα διπολικής διαταραχής.

Η διπολική διαταραχή, με εκτιμώμενο παγκόσμιο επιπολασμό κατά τη διάρκεια της ζωής της τάξης του 2,4%, αγγίζει τη ζωή περίπου 7 εκατομμυρίων ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως.

Διατροφικές διαταραχές

Στη συνέχεια, μετατοπίζουμε την προσοχή μας στις διατροφικές διαταραχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες και έντονη εμμονή στο σωματικό βάρος. Αυτές οι διαταραχές, στις οποίες περιλαμβάνονται η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η διαταραχή της αδηφαγίας, μπορεί να έχουν σοβαρούς κινδύνους και επιπλοκές για την υγεία.

Ο επιπολασμός των διατροφικών διαταραχών ποικίλλει σημαντικά στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, ενώ συχνά αρχίζει μεταξύ των ηλικιών 16 έως 22 ετών, με το 95% όλων των περιπτώσεων να εμφανίζεται μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Παράγοντες κινδύνου και αιτίες

παραληρητικές ιδέες ψυχιατρικές διαταραχές

Επιχειρώντας περαιτέρω στο πεδίο των ψυχικών διαταραχών, είναι προφανές ότι αυτές οι καταστάσεις δεν εμφανίζονται αυθόρμητα. Συχνά είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής.

Η κατανόηση αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές γνώσεις σχετικά με τα αίτια των ψυχικών διαταραχών και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Γενετικοί παράγοντες

Η γενετική μας σύσταση παίζει κρίσιμο ρόλο στη συνολική μας υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής μας υγείας. Η γενετική προδιάθεση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης μιας ψυχικής διαταραχής, με ορισμένες γενετικές δυσλειτουργίες και μεταλλάξεις να προδιαθέτουν τα άτομα σε υψηλότερο κίνδυνο.

Ο ρόλος του οικογενειακού ιστορικού είναι επίσης σημαντικός στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών, καθώς οι κοινοί οικογενειακοί παράγοντες συμβάλλουν στην πιθανότητα εμφάνισης ψυχιατρικών παθήσεων.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Το περιβάλλον μας, επίσης, έχει βαθιά επίδραση στην ψυχική μας υγεία. Οι τραυματικές εμπειρίες, το παρατεταμένο στρες και η κατάχρηση ουσιών είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών. Επιπλέον, η έκθεσή μας σε διάφορα περιβαλλοντικά στοιχεία, όπως

  • χώροι πρασίνου
  • θόρυβος
  • ατμοσφαιρική ρύπανση
  • συνθήκες στέγασης
  • Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας μας.
  • Παράγοντες του τρόπου ζωής

Οι αποφάσεις μας για τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης και του ύπνου, επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική μας υγεία. Η εξασφάλιση μιας ισορροπημένης διατροφής, η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος και οι αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης του στρες μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό της εμφάνισης διαταραχών της ψυχικής υγείας και στη διαχείριση των υφιστάμενων καταστάσεων.

Διάγνωση και θεραπεία

διαταραχές προσωπικότητας παραληρητικές ιδέες ψυχιατρικές διαταραχές

Μόλις εντοπιστούν οι ψυχικές διαταραχές, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη διάγνωση και τη θεραπεία. Η διάγνωση είναι ένα κρίσιμο βήμα για την κατανόηση του τι συμβαίνει και τον καθορισμό της καλύτερης πορείας δράσης.

Η θεραπεία, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει συνήθως έναν συνδυασμό φαρμάκων και θεραπείας, με απώτερο στόχο τη διαχείριση των συμπτωμάτων, τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας.

Διαδικασία διάγνωσης

Η διάγνωση των ψυχικών διαταραχών περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη και σχολαστική διαδικασία που περιλαμβάνει:

  • Σωματικές εξετάσεις
  • Ψυχολογικές αξιολογήσεις
  • Εμπεριστατωμένη αξιολόγηση με βάση τα συλλεχθέντα δεδομένα
  • Διεξοδικό ιατρικό ιστορικό

Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για την ακριβή διάγνωση και τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού σχεδίου θεραπείας.

Φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί συχνά βασικό συστατικό της θεραπευτικής στρατηγικής για τις ψυχικές διαταραχές. Φάρμακα όπως:

  • Επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI)
  • Αντιψυχωσικά
  • Σταθεροποιητές της διάθεσης
  • Βενζοδιαζεπίνες

και άλλες φαρμακευτικές θεραπείες χρησιμοποιούνται συνήθως για τη στόχευση βιοχημικών ανισορροπιών και τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Ενώ αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματικά, όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Θεραπεία

Ένα άλλο βασικό στοιχείο στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών είναι η θεραπεία. Παρέχει στα άτομα μια πλατφόρμα για να συζητήσουν τα προβλήματά τους με έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία και να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα ψυχολογικά ζητήματα.

Τα είδη της θεραπείας μπορεί να κυμαίνονται από ατομική θεραπεία έως ομαδική θεραπεία, η καθεμία με τα μοναδικά της οφέλη.

Εναλλακτικές προσεγγίσεις

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία, οι εναλλακτικές μέθοδοι μπορούν επίσης να αποδειχθούν ευεργετικές για την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών. Ορισμένες από αυτές τις μεθόδους περιλαμβάνουν:

  • Γιόγκα και διαλογισμός
  • Συμπληρώματα διατροφής
  • Άσκηση
  • Καλλιτεχνική θεραπεία
  • Μουσικοθεραπεία
  • Βελονισμός
  • Μασάζ
  • Πρακτικές Mindfulness

Αυτές οι ατομικές στρατηγικές μπορούν να προωθήσουν την ανάρρωση και τη συνολική ευεξία.

Υποστήριξη αγαπημένου προσώπου με ψυχική διαταραχή

διαταραχές προσωπικότητας

Μπορεί να είναι δύσκολο να βλέπετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να παλεύει με μια ψυχική διαταραχή. Η παροχή του σωστού είδους υποστήριξης μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στο ταξίδι τους προς την ανάρρωση. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση των σημείων δυσφορίας, την προσφορά συναισθηματικής και πρακτικής υποστήριξης και την εξεύρεση επαγγελματικής βοήθειας όταν είναι απαραίτητο.

Αναγνώριση σημείων δυσφορίας

Η αναγνώριση σημείων δυσφορίας σε ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να σηματοδοτήσει πότε μπορεί να παλεύει με μια κατάσταση ψυχικής υγείας. Αυτό προϋποθέτει να είστε παρατηρητικοί και ευαίσθητοι στις αλλαγές τους:

  • Συμπεριφορά
  • Συναισθήματα
  • Σκέψεις
  • Συνολική ευεξία
  • Προσφορά υποστήριξης
  • Η υποστήριξη ενός αγαπημένου προσώπου με ψυχική διαταραχή συνεπάγεται:
  • Προσφορά συναισθηματικής υποστήριξης
  • Παροχή πρακτικής βοήθειας
  • Προσφορά ενημερωτικής καθοδήγησης
  • Να είστε εκεί για να ακούσετε
  • Να τον βοηθάτε να βρει αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης
  • Καθοδήγησή τους προς την επαγγελματική βοήθεια
  • Εύρεση επαγγελματικής βοήθειας

Η εξασφάλιση επαγγελματικής βοήθειας από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας, για ένα αγαπημένο πρόσωπο που παλεύει με μια ψυχική διαταραχή είναι ένα βασικό βήμα. Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό του σωστού είδους παρόχου υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τη διασφάλιση της κατάλληλης θεραπείας και φροντίδας.

Mια προσεκτικά επιμελημένη κατηγορία περιεχομένου για ψυχολόγους, θεραπευτές και εκπαιδευτικούς που αναζητούν εμπεριστατωμένες γνώσεις και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τις αγχώδεις διαταραχές. Ιδανικοί για επαγγελματίες που επιθυμούν να βελτιώσουν τις θεραπευτικές τους δεξιότητες, οι πόροι αυτοί παρέχουν πρακτικές τεχνικές για τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, την ενσυνειδητότητα και τις στρατηγικές αντιμετώπισης.

Στρατηγικές αντιμετώπισης και αυτοβοήθεια

Όσοι παλεύουν με ψυχικές διαταραχές μπορούν να βρουν τεράστιο όφελος στις στρατηγικές αντιμετώπισης και στις τεχνικές αυτοβοήθειας. Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν:

  • Διαχείριση των συμπτωμάτων
  • Να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα
  • Βελτίωση της συνολικής ευημερίας
  • Προώθηση της ανάρρωσης
  • Διαχείριση άγχους

Η ικανότητα διαχείρισης του άγχους είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Οι αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως οι ασκήσεις χαλάρωσης και η διαχείριση του χρόνου, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων του στρες στην ψυχική υγεία.

Οικοδόμηση ανθεκτικότητας

Η διαδικασία οικοδόμησης ανθεκτικότητας περιλαμβάνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης που βοηθούν τα άτομα να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, τη διατήρηση μιας θετικής προοπτικής και την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης.

Πρακτικές αυτοφροντίδας

Η εξάσκηση της αυτοφροντίδας, η οποία περιλαμβάνει τακτική σωματική δραστηριότητα, ισορροπημένη διατροφή και επαρκή ύπνο, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας και τη διαχείριση των συμπτωμάτων των ψυχικών διαταραχών. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να προάγουν τη συνολική ευημερία και να βοηθήσουν στην ανάρρωση.

Περίληψη

Η πλοήγηση στον κόσμο της ψυχικής υγείας μπορεί να είναι αποθαρρυντική, αλλά η γνώση είναι δύναμη. Με την κατανόηση των κοινών ψυχικών διαταραχών, των παραγόντων κινδύνου τους και των διαθέσιμων θεραπειών, μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα όσους αγωνίζονται και να εργαστούμε για μια πιο υγιή και ενσυναίσθητη κοινωνία. Να θυμάστε - η ψυχική υγεία δεν είναι ένας προορισμός, αλλά ένα ταξίδι, και κάθε βήμα, όσο μικρό κι αν είναι, αποτελεί πρόοδο.

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι η πιο δύσκολη ψυχική ασθένεια με την οποία ζει κανείς;

Η ζωή με την οριακή διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω του συνεχούς αγώνα για την αντιμετώπιση των έντονων και συντριπτικών συναισθημάτων.

Ποια είναι η χρόνια ψυχική διαταραχή;

Μια χρόνια ψυχική διαταραχή είναι μια κατάσταση που επηρεάζει σταθερά τη νόηση ή/και τα συναισθήματα ενός ατόμου για τουλάχιστον τρεις μήνες ή περισσότερο. Οι συνήθεις χρόνιες ασθένειες περιλαμβάνουν αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές της διάθεσης, διαταραχές της προσωπικότητας και ψυχωσικές διαταραχές.

Έχω ψυχική ασθένεια ή υπερβάλλω;

Εάν τα συναισθήματα θλίψης, θυμού ή άγχους επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για να διαπιστωθεί εάν πάσχετε από ψυχική ασθένεια ή εάν βιώνετε μια φυσική συναισθηματική αντίδραση. Να θυμάστε ότι είναι πάντα εντάξει να ζητάτε υποστήριξη όταν αγωνίζεστε.

Ποιες είναι οι πιο συχνές ψυχικές διαταραχές;

Οι πιο συχνές ψυχικές διαταραχές είναι οι αγχώδεις διαταραχές, οι καταθλιπτικές διαταραχές, η διπολική διαταραχή και οι διατροφικές διαταραχές. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή ενός ατόμου.

Πρωτότυπο περιεχόμενο από τη συγγραφική ομάδα του Upbility. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή αυτού του άρθρου, εν όλω ή εν μέρει, χωρίς αναφορά στον εκδότη. 

Παραπομπές

  1. World Health Organization. (2017). Depression and other common mental disorders: global health estimates (No. WHO/MSD/MER/2017.2). World Health Organization.

  2. Kessler, R. C., Aguilar-Gaxiola, S., Alonso, J., Chatterji, S., Lee, S., Ormel, J., ... & Wang, P. S. (2009). The global burden of mental disorders: an update from the WHO World Mental Health (WMH) surveys. Epidemiologia e psichiatria sociale, 18(1), 23-33.

  3. National Institute of Mental Health. (2021). Mental Health Information. Retrieved from https://www.nimh.nih.gov/health/index.shtml

  4. Mayo Clinic. (2020). Mental illness. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mental-illness/symptoms-causes/syc-20374968

  5. American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM-5®). American Psychiatric Pub.

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.