Μετάβαση στο περιεχόμενο
διατροφικές διαταραχές

Διατροφικές διαταραχές: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός

Η πάλη με μια διατροφική διαταραχή μπορεί να είναι μια απομονωτική εμπειρία, ωστόσο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αυτός ο οδηγός εμβαθύνει στον πυρήνα των διατροφικών διαταραχών, περιγράφοντας τους τύπους τους, τα υποκείμενα αίτια και προσφέροντας τεκμηριωμένες θεραπευτικές επιλογές. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα και ανακαλύψτε στρατηγικές για να διαχειριστείτε ή να ξεπεράσετε αυτές τις πολύπλοκες καταστάσεις, από τη νευρική ανορεξία έως τη βουλιμία και τη διατροφική αδηφαγία.

Βασικά συμπεράσματα

  • Οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλευρες καταστάσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και επηρεάζονται από γενετικούς, βιολογικούς, συμπεριφορικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, χωρίς να κάνουν διακρίσεις ως προς την ηλικία, τη φυλή ή το φύλο.
  • Καταστάσεις όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η διαταραχή της αδηφαγίας είναι διαδεδομένες και συχνά συνυπάρχουν με άλλα θέματα ψυχικής υγείας, οδηγώντας σε σοβαρές ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις στην υγεία, εάν δεν αντιμετωπιστούν.
  • Η αποτελεσματική θεραπεία των διατροφικών διαταραχών απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, ιατρική περίθαλψη και διατροφική συμβουλευτική, με στόχο την εξάλειψη των διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών, την αντιμετώπιση ψυχολογικών ζητημάτων και την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Αποκωδικοποίηση των διατροφικών διαταραχών

διατροφικές διαταραχές στις διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν σοβαρές και επίμονες διαταραχές στη διατροφική συμπεριφορά, καθώς και ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα. Οι καταστάσεις αυτές είναι κυρίως συμπεριφορικής φύσης. Σε αυτές περιλαμβάνεται η αποφευκτική περιοριστική πρόσληψη τροφής, όπου αποφεύγονται ορισμένα τρόφιμα λόγω των αισθητηριακών χαρακτηριστικών τους ή του φόβου των αποκρουστικών συνεπειών.

Η διαταραχή περιοριστικής πρόσληψης τροφής είναι μια τέτοια διατροφική διαταραχή που επηρεάζει την πρόσληψη τροφής με τον περιορισμό της κατανάλωσης ορισμένων τροφών. Οι διατροφικές διαταραχές είναι γνωστό ότι επηρεάζουν άτομα διαφορετικών ηλικιών, φυλετικών/εθνοτικών καταβολών, σωματικού βάρους και φύλου. Δεν κάνουν διακρίσεις με βάση αυτούς τους παράγοντες. Υπολογίζεται ότι 28 εκατομμύρια Αμερικανοί είτε έχουν είτε είχαν διατροφική διαταραχή σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Αυτό αναδεικνύει τον εκτεταμένο αντίκτυπο των διατροφικών διαταραχών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κίνδυνος ενός ατόμου να αναπτύξει κοινές διατροφικές διαταραχές μπορεί να αυξηθεί από ένα συνδυασμό γενετικών, βιολογικών, συμπεριφορικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Οι διαταραχές αυτές συχνά αναπτύσσονται κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενηλικίωση, με ορισμένα άτομα να αγωνίζονται να χάσουν βάρος με ανθυγιεινούς τρόπους. Ως εκ τούτου, είναι αναπόσπαστο να κατανοήσουμε τη φύση αυτών των διαταραχών για την αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία.

Το φάσμα των διατροφικών διαταραχών

διατροφικές διαταραχές στις διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν ένα φάσμα καταστάσεων, καθεμία από τις οποίες έχει ξεχωριστά συμπτώματα και προκλήσεις. Περιλαμβάνουν τη νευρική ανορεξία, τη νευρική βουλιμία και την αδηφαγική διαταραχή, οι οποίες συνήθως συνδέονται με άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας, ιδίως με διαταραχές διάθεσης και άγχους.

Οι συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτές τις διαταραχές κυμαίνονται από την περιοριστική διατροφή ή την αποφυγή ορισμένων τροφών έως την αδηφαγία, την κάθαρση μέσω εμετού ή κατάχρησης καθαρτικών και την καταναγκαστική άσκηση.

Νευρική ανορεξία: Η επιθυμία για λεπτότητα

Στο ακραίο άκρο του φάσματος βρίσκεται η νευρική ανορεξία, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυτοεπιβαλλόμενη ασιτία που οδηγεί σε χαμηλό σωματικό βάρος για το ύψος και την ηλικία, το οποίο συχνά πέφτει κάτω από το φυσιολογικό εύρος βάρους. Η κατάσταση συχνά χαρακτηρίζεται από έναν αυξημένο φόβο για την αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς και από μια στρεβλή αντίληψη του σώματός τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα υγείας. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή μπορεί να εμπλακούν σε ακραίες συμπεριφορές για να χάσουν βάρος, όπως υπερβολική άσκηση ή περιοριστική δίαιτα, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια βάρους σε επικίνδυνο βαθμό και την πρόκληση σοβαρών επιπλοκών στην υγεία.

Ένας υπότυπος αυτής της διαταραχής, γνωστός ως άτυπη νευρική ανορεξία, περιγράφει άτομα που έχουν βιώσει σημαντική απώλεια βάρους και εμφανίζουν συμπεριφορές και άγχη σχετικά με το βάρος ή το σχήμα του σώματος που συνάδουν με τη νευρική ανορεξία, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια για να είναι λιποβαρή με βάση τον ΔΜΣ τους. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που συχνά πέφτει κάτω από 18,5 στους ενήλικες με τη συγκεκριμένη πάθηση, παίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση της νευρικής ανορεξίας.

Νευρική βουλιμία: Ο κύκλος του τσιμπολογήματος και της κάθαρσης

Μια άλλη διαδεδομένη διατροφική διαταραχή είναι η νευρική βουλιμία, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια αδηφαγίας, τα οποία ακολουθούνται από συμπεριφορές όπως ο εμετός ή η υπερβολική άσκηση για να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους, οδηγώντας σε σημαντική σωματική και συναισθηματική δυσφορία. Τα άτομα με νευρική βουλιμία μπορεί να αντισταθμίσουν την αδηφαγία με διάφορες μεθόδους κάθαρσης, όπως αυτοπροκαλούμενος έμετος, υπερβολική άσκηση, νηστεία ή ακατάλληλη χρήση καθαρτικών και άλλων φαρμάκων.

Η βουλιμία μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά συμπτώματα, όπως η υπερβολική εστίαση στο βάρος και το σχήμα του σώματος, καθώς και η έντονη αυτοκριτική σε σχέση με την προσωπική εμφάνιση. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ευημερία και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η βουλιμία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπλοκές για την υγεία, όπως μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί, αιμορραγία από τον οισοφάγο, οδοντιατρικά προβλήματα και σπάνιες αλλά δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές όπως ρήξεις οισοφάγου, ρήξη στομάχου και επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες.

Αδηφαγική διαταραχή: Απώλεια ελέγχου του φαγητού

Η διαταραχή της αδηφαγίας χαρακτηρίζεται από:

  • Επεισόδια κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα
  • Αίσθημα απώλειας του ελέγχου του φαγητού τους, που οδηγεί σε άγχος
  • Ενασχόληση με τη μοναχική κατανάλωση τροφής ως αποτέλεσμα του αισθήματος ντροπής για τη συμπεριφορά της αδηφαγίας τους

Μετά από μια κραιπάλη, συχνά παλεύουν με σημαντικά συναισθήματα ενοχής, απώθησης, ντροπής και ανησυχίας για αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα άτομα με αδηφαγική διαταραχή μπορεί να περιορίσουν σημαντικά την πρόσληψη τροφής για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες παρορμήσεις για αδηφαγία και να δημιουργήσει ένα επιβλαβές πρότυπο διατροφικής συμπεριφοράς. Η διαταραχή αδηφαγίας έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας, διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ευεξία.

Προσδιορισμός των σημείων μιας διατροφικής διαταραχής

διατροφικές διαταραχές στις διατροφικές διαταραχές εικόνα σώματος

Η έγκαιρη παρέμβαση και η επιτυχής θεραπεία εξαρτώνται από την ικανότητα αναγνώρισης των σημείων μιας διατροφικής διαταραχής, τα οποία συχνά μπορεί να παραμένουν κρυφά ή να παραβλέπονται. Οι παρατηρήσιμες σωματικές ενδείξεις μιας διατροφικής διαταραχής μπορεί να περιλαμβάνουν αφύσικα χαμηλό σωματικό βάρος, έντονο φόβο για την αύξηση του σωματικού βάρους και διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος που σχετίζεται με τη νευρική ανορεξία. Η νευρική βουλιμία εκδηλώνει μοτίβα όπως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε μια στιγμή που ακολουθείται από κάθαρση, ενώ η διαταραχή της αδηφαγίας χαρακτηρίζεται από την ταχεία κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, συχνά χωρίς έλεγχο.

Οι γνωστικοί και συμπεριφορικοί δείκτες μιας διατροφικής διαταραχής μπορεί να περιλαμβάνουν μια εμμονική εστίαση στο φαγητό, το σωματικό βάρος και το σχήμα, μαζί με άτυπα διατροφικά μοτίβα όπως ο περιορισμός της τροφής, η αδηφαγία, η επιλεκτική διατροφή ή οι συμπεριφορές κάθαρσης. Τα σημάδια μιας διατροφικής διαταραχής, όπως η υπερβολική δίαιτα, η απώλεια βάρους και οι περιοριστικές διατροφικές συνήθειες, μπορούν συχνά να παρατηρηθούν νωρίς, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση.

Οι δείκτες για τον εντοπισμό των κρυφών σημάτων μιας διατροφικής διαταραχής σε ένα αγαπημένο πρόσωπο περιλαμβάνουν

  • Μυστική συμπεριφορά γύρω από το φαγητό
  • Υπερβολική ανησυχία για την εικόνα του σώματος
  • Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μετά τα γεύματα
  • Ξαφνικές αλλαγές στο βάρος
  • Η διασταύρωση ψυχικής υγείας και διατροφικών διαταραχών

Οι διατροφικές διαταραχές δεν αφορούν μόνο το φαγητό και το σωματικό βάρος- συνδέονται στενά με την ψυχική υγεία. Περίπου το 80% των σοβαρών περιπτώσεων που αφορούν ανορεξία ή βουλιμία έχουν επίσης ταυτόχρονη διάγνωση μείζονος κατάθλιψης. Το άγχος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη συμβολή στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών, καθώς περίπου το 65% των ασθενών με αυτές τις διαταραχές πληρούν τα κριτήρια για τουλάχιστον μία αγχώδη διαταραχή.

Επιπλέον, τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών λόγω των τελετουργικών καταναγκαστικών συμπεριφορών τους που αποσκοπούν στην ανακούφιση του έντονου άγχους που συνδέεται με τις ιδεοληψίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πρότυπα που μοιάζουν με αυτά που παρατηρούνται στην ανορεξία και τη βουλιμία. Κατά συνέπεια, η θεραπεία απαιτεί την αντιμετώπιση των συνυπαρχουσών καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Αναζήτηση βοήθειας: Διατροφικές Διαταραχές

διατροφικές διαταραχές στις διατροφικές διαταραχές

Όταν πρόκειται για τη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών, μια πολύπλευρη προσέγγιση είναι συχνά η πιο αποτελεσματική. Συνήθως, η θεραπεία της πάθησης περιλαμβάνει συνδυασμό ψυχοθεραπείας, ιατρικής περίθαλψης και διατροφικής συμβουλευτικής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να συνταγογραφούνται φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Οι κύριοι στόχοι στη θεραπεία αυτών των διαταραχών συνήθως περιλαμβάνουν τη μείωση ή την εξάλειψη των συμπεριφορών διατροφικής διαταραχής, την αντιμετώπιση ψυχολογικών ζητημάτων, την προώθηση της υγιεινής διατροφής και την επίλυση ιατρικών προβλημάτων.

Η ψυχοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της "ομιλητικής θεραπείας" και των γνωσιακών-συμπεριφορικών προσεγγίσεων, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία συγκεκριμένων διατροφικών διαταραχών. Αυτές οι διαφορετικές μορφές θεραπείας προσφέρουν ελπίδα στα άτομα που παλεύουν με αυτές τις καταστάσεις. Τα φάρμακα μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά, ιδίως όταν οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται με άγχος ή κατάθλιψη. Τα μέλη της οικογένειας συμβάλλουν σημαντικά στη θεραπευτική διαδικασία, παρέχοντας υποστήριξη και συνεργαζόμενα με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, ιδίως στη θεραπεία των εφήβων με αυτές τις διαταραχές.

Θρεπτική αποκατάσταση: Ο ρόλος των υγιεινών διατροφικών συνηθειών

Η αποκατάσταση μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό αποτελεί θεμελιώδη πτυχή της ανάρρωσης από μια διατροφική διαταραχή. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Μια θεμελιώδη αλλαγή στην αντίληψη για το φαγητό
  • Την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και θρεπτικής διατροφής
  • Ενσωμάτωση υγιεινών επιλογών τροφίμων παράλληλα με συνεπή σωματική δραστηριότητα
  • Καθιερωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ενίσχυση της συνολικής ευημερίας.

Οι διατροφικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από τις διατροφικές διαταραχές ποικίλλουν. Ακολουθούν ορισμένες ειδικές συστάσεις για κάθε διαταραχή:

  • Τα άτομα με νευρική ανορεξία θα πρέπει να εστιάζουν στην πρόσληψη υψηλών θερμίδων και στις ποικίλες επιλογές τροφίμων.
  • Τα άτομα με νευρική βουλιμία θα πρέπει να εργαστούν για την αντιμετώπιση των συμπεριφορών αδηφαγίας και τον καθορισμό σταθερών διατροφικών προτύπων.
  • Τα άτομα με αδηφαγική διαταραχή επωφελούνται από δομημένα σχέδια γευμάτων για την καθιέρωση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών.

Η σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής στη διαδικασία ανάρρωσης από μια διατροφική διαταραχή είναι υψίστης σημασίας, καθώς αποκαθιστά τη σωματική υγεία, παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας και χρησιμεύει ως θεμέλιο για τη συνολική ανάρρωση.

Πρόληψη και υποστήριξη: Μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών

διατροφικές διαταραχές

Η πρόληψη των διατροφικών διαταραχών απαιτεί τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η προώθηση μιας θετικής εικόνας του σώματος, η οποία περιλαμβάνει:

  • Επικέντρωση σε συμπεριφορές οικοδόμησης μυών
  • Αντιμετώπιση της δυσαρέσκειας για το σώμα
  • Προώθηση μιας υγιούς εικόνας σώματος στα παιδιά και τους εφήβους
  • Ενθάρρυνση των ατόμων να εκτιμούν το σώμα τους για το τι μπορούν να κάνουν και όχι για το πώς μοιάζουν.

Μια άλλη βασική πτυχή είναι η εκπαίδευση σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή, η οποία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, απαραίτητες για την πρόληψη των διατροφικών διαταραχών. Οι γονείς διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στον μετριασμό του κινδύνου εμφάνισης διατροφικών διαταραχών στα παιδιά, καλλιεργώντας από νωρίς υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ζώντας με μια διατροφική διαταραχή: Προσωπικές ιστορίες και στρατηγικές αντιμετώπισης

Η ακρόαση από άτομα που έχουν βιώσει διατροφικές διαταραχές μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και ενθάρρυνση σε όσους αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Προσωπικές αφηγήσεις ατόμων που ζουν με νευρική ανορεξία μπορεί να βρεθούν σε διάφορες πηγές, όπου ο καθένας αφηγείται τη μοναδική του διαδρομή, τους αγώνες και τους θριάμβους του πάνω στη διαταραχή.

Άτομα που ζουν με νευρική βουλιμία έχουν μοιραστεί τις ιστορίες τους για την ανθεκτικότητα, την αποφασιστικότητα και τις στρατηγικές που χρησιμοποίησαν για να αντιμετωπίσουν και να ανακάμψουν από τη διαταραχή, όπως η εύρεση ενός συστήματος υποστήριξης, η ανάπτυξη εργαλείων και δεξιοτήτων αυτοβοήθειας και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν τη Διαταραχή Αδηφαγίας αντιμετωπίζουν επίσης προσωπικές προκλήσεις που απαιτούν φροντίδα, θεραπεία και σεβασμό. Πολλοί έχουν παλέψει με θέματα που σχετίζονται με την αδηφαγία για μεγάλο χρονικό διάστημα, με παράγοντες όπως το προσωπικό τραύμα και η απομόνωση να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της διαταραχής.

Οι αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης περιλαμβάνουν την εξεύρεση ενός συστήματος υποστήριξης, την ανάπτυξη υγιών δεξιοτήτων αντιμετώπισης και τη χρήση εργαλείων ψυχικής υγείας για την προσαρμογή και τη διαχείριση σκανδάλων και παλινδρομήσεων.

Περίληψη

Συμπερασματικά, οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλοκες και πολύπλευρες καταστάσεις υγείας που απαιτούν συνολική κατανόηση και φροντίδα. Η αναγνώριση των σημείων τους, η κατανόηση των δεσμών τους με την ψυχική υγεία, η διερεύνηση των θεραπευτικών επιλογών, η τροφοδότηση της ανάρρωσης μέσω υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η πρόληψη της ανάπτυξής τους μέσω της καλλιέργειας ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος αποτελούν κρίσιμα βήματα για την καταπολέμηση αυτών των διαταραχών. Οι εμπειρίες όσων ζουν με διατροφικές διαταραχές μαζί με τους διαθέσιμους πόρους και τη βοήθεια υπογραμμίζουν περαιτέρω τη σημασία της κοινής γνώσης και της υποστήριξης σε αυτό το ταξίδι.

Συχνές ερωτήσεις

Τι περιγράφεται ως διατροφική διαταραχή;

Η διατροφική διαταραχή περιγράφεται ως μια σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από σοβαρές διαταραχές στη διατροφική συμπεριφορά και στις σχετικές σκέψεις και συναισθήματα. Αυτό περιλαμβάνει μια ανθυγιεινή ενασχόληση με το φαγητό και το μέγεθος, το βάρος ή το σχήμα του σώματος.

Ποιοι είναι οι 4 τύποι διατροφικών διαταραχών;

Οι τέσσερις τύποι διατροφής περιλαμβάνουν: συναισθηματική διατροφή, εξωτερική διατροφή, συγκρατημένη διατροφή και προσεκτική διατροφή. Κάθε τύπος αντιπροσωπεύει μια διαφορετική προσέγγιση στην κατανάλωση τροφής.

Ποια διατροφική διαταραχή είναι η πιο συχνή για τους άνδρες;

Η πιο συχνή διατροφική διαταραχή για τους άνδρες είναι η Διαταραχή Αδηφαγίας (Binge Eating Disorder - BED), η οποία περιλαμβάνει συμπεριφορές αδηφαγίας χωρίς να ακολουθούνται αντισταθμιστικές συμπεριφορές μετά.

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι διατροφικών διαταραχών;

Οι κύριοι τύποι διατροφικών διαταραχών είναι η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η διαταραχή αδηφαγίας, η καθεμία με ξεχωριστά συμπτώματα και προκλήσεις.

Πρωτότυπο περιεχόμενο από την συγγραφική ομάδα του Upbility. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, στο σύνολό του ή τμημάτων του, χωρίς την αναφορά στον εκδότη.

Αναφορές

Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. (2013). Διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών (5η έκδοση). Arlington, VA: American Psychiatric Publishing.

Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών. (2018). Διαταραχές πρόσληψης τροφής: About More Than Food. Ανακτήθηκε από https://www.nationaleatingdisorders.org/.

Smink, F. R. E., van Hoeken, D., & Hoek, H. W. (2012). Επιδημιολογία των διατροφικών διαταραχών: επίπτωση, επιπολασμός και ποσοστά θνησιμότητας. Current psychiatry reports, 14(4), 406-414.

Treasure, J., Claudino, A. M., & Zucker, N. (2010). Διαταραχές πρόσληψης τροφής. The Lancet, 375(9714), 583-593.

Yager, J., Devlin, M. J., Halmi, K. A., Herzog, D. B., Mitchell, J. E., Powers, P., & Zerbe, K. J. (2014). Παρακολούθηση κατευθυντήριων γραμμών (Αύγουστος 2012): Πρακτική κατευθυντήρια γραμμή για τη θεραπεία ασθενών με διατροφικές διαταραχές, 3η έκδοση. Focus, 12(4), 416-431.

Προηγούμενο άρθρο Ενδοοικογενειακή Βία: Κατανόηση του αντίκτυπου
Επόμενο άρθρο Ψυχικές διαταραχές: Τύποι, Θεραπεία και Υποστήριξη