★★★★★ 4.84 από 5 με βάση 10142 Κριτικές

Αναλογική Μέθοδος Bortolato! Δείτε εδώ

Έκπτωση 10% σε όλα τα Σχολικά Βοηθήματα

R0JSMX9FTY

Στρεπτόκοκκος: Συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, υγιείς φορείς του βακτηρίου στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας

Αν υπάρχει μια ομάδα βακτηρίων που έχει αφήσει το στίγμα της στην ανθρώπινη υγεία, αυτή είναι ο στρεπτόκοκκος. Από την πρόκληση απλού πονόλαιμου μέχρι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, αυτοί οι μικροβιακοί ένοχοι δεν πρέπει να υποτιμώνται. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτά τα βακτήρια και πώς προκαλούν τέτοιο πανικό; 

Βασικά στοιχεία

  • Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα θετικό κατά Gram βακτήριο που ευθύνεται για ήπιες έως σοβαρές ασθένειες.
  • Τα συμπτώματα των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό.
  • Τα μέτρα πρόληψης κατά του στρεπτόκοκκου περιλαμβάνουν το τακτικό πλύσιμο των χεριών και τον εμβολιασμό για τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Αποκάλυψη του στρεπτόκοκκου: Στρεπτόκοκκος: Ένας μικροβιακός ένοχος

στρεπτόκοκκος της ομάδας α υγιείς φορείς του βακτηρίου στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας

Ο στρεπτόκοκκος, μια ομάδα θετικών κατά Gram βακτηρίων, είναι υπεύθυνος για μια σειρά ασθενειών που ποικίλλουν σε σοβαρότητα. Το φάσμα των ασθενειών που προκαλούνται από αυτά τα βακτήρια κυμαίνεται από ήπιες ασθένειες, όπως ο στρεπτοκοκκικός λαιμός, έως σοβαρές καταστάσεις, όπως η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο τοξικού σοκ από στρεπτόκοκκο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πότε και πώς εκδηλώνονται οι στρεπτοκοκκικές ασθένειες, προκειμένου να προλάβουμε και να θεραπεύσουμε αποτελεσματικά αυτές τις λοιμώξεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα βακτήρια αυτά έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στις βιομηχανικές και γαλακτοκομικές διεργασίες.

Τα βασικά στοιχεία των βακτηρίων του στρεπτόκοκκου

Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου είναι:

  • Μη κινητικά
  • Μη σπορογόνοι κόκκοι
  • Βρίσκονται σε ζεύγη ή αλυσίδες
  • Χαρακτηρίζονται από την απουσία του ενζύμου καταλάση
  • Χαρακτηρίζεται από την παρουσία δομικών πρωτεϊνών, όπως οι πρωτεΐνες Μ, οι οποίες διευκολύνουν την προσκόλληση στα επιθηλιακά κύτταρα του ξενιστή.

Αυτά τα βακτήρια βρίσκονται συνήθως στο δέρμα και το λαιμό και μπορούν να προκαλέσουν δερματική λοίμωξη στον άνθρωπο.

Η σοβαρή λοίμωξη από αέρια μπορεί να αναπτύξει διηθητική νόσο από αέρια, όταν τα βακτήρια διεισδύσουν περαιτέρω στο σώμα, οδηγώντας δυνητικά σε διηθητική νόσο. Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τους παράγοντες που συμβάλλουν στο πότε εκδηλώνεται διηθητική νόσος των αερίων, προκειμένου να αναπτύξουμε αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας.

Ασθένειες που προκαλούνται από τον στρεπτόκοκκο

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, όπως:

  • Ασυμπτωματική μεταφορά
  • Ήπιες λοιμώξεις όπως ο στρεπτοκοκκικός λαιμός
  • Δερματικές λοιμώξεις όπως ο ιππέτιγκος
  • Επεμβατικές ασθένειες όπως η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο τοξικού σοκ από στρεπτόκοκκο (STSS)
  • Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις των διεισδυτικών στρεπτοκοκκικών νοσημάτων της ομάδας Α είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το STSS.

Οι σοβαρές ασθένειες μπορούν να αποδοθούν σε ορισμένα στελέχη του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α, τα οποία παράγουν τοξίνες και ένζυμα που οδηγούν σε σοκ, βλάβη οργάνων και καταστροφή ιστών.

Σημεία και συμπτώματα των στρεπτοκοκκικών ασθενειών

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις παρουσιάζουν ποικίλα συμπτώματα που εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη νόσο. Οι συνήθεις ενδείξεις και εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

  • πονόλαιμος
  • δυσκολία στην κατάποση
  • πονοκέφαλος
  • πυρετός
  • κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές
  • λευκές κηλίδες στις αμυγδαλές
  • πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό

Αναγνώριση του στρεπτόκοκκου λαιμού

Χαρακτηρίζεται από έντονο πονόλαιμο, δυσφορία κατά την κατάποση και πυρετό, ο στρεπτοκοκκικός λαιμός είναι μια κοινή στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν φλεγμονή και διόγκωση των αμυγδαλών και ευαίσθητους λεμφαδένες στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Τα συμπτώματα γίνονται γενικά εμφανή 2 έως 5 ημέρες μετά την έκθεση στα βακτήρια.

Αναγνώριση σοβαρών στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων

Οι εκδηλώσεις σοβαρών στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων μπορεί να περιλαμβάνουν λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος (βακτηριαιμία) και καταστάσεις όπως η οστρακιά, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα εξάνθημα, πονόλαιμο και υψηλό πυρετό. Το εξάνθημα που σχετίζεται με την οστρακιά συνήθως ξεκινά στο πρόσωπο ή το λαιμό και στη συνέχεια επεκτείνεται στο στήθος, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια. Χαρακτηρίζεται από κόκκινη και ανώμαλη εμφάνιση και μπορεί να παρουσιάζει υφή σαν γυαλόχαρτο

Πώς εξαπλώνεται και μολύνει ο στρεπτόκοκκος

στρεπτόκοκκος της ομάδας α υγιείς φορείς του βακτηρίου στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας ομάδας α igas

 Τα στρεπτοκοκκικά βακτήρια μεταδίδονται με διάφορες μεθόδους, όπως ο βήχας ή το φτάρνισμα, η επαφή με μολυσμένες πληγές ή έλκη και κατά τον κολπικό τοκετό. Επιπλέον, οι ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι δεν εμφανίζουν σημάδια λοίμωξης, μπορούν ακόμη να μεταδώσουν τα βακτήρια σε άλλους.

Οι διεισδυτικές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο της ομάδας α προκύπτουν όταν η άμυνα του οργανισμού διαπερνάται από τα βακτήρια, συχνά μέσω ανοιχτών πληγών ή μειωμένης ανοσίας λόγω καταστάσεων υγείας.

Διαδρομές μετάδοσης

Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί μέσω:

  • Αναπνευστικά σταγονίδια όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, απελευθερώνοντας έτσι τα βακτήρια στον αέρα. Στη συνέχεια, τα σταγονίδια αυτά μπορούν να εισπνευστούν από άλλους, διευκολύνοντας τη μετάδοση των βακτηρίων.
  • Άμεση επαφή με εκκρίσεις από τη μύτη και το λαιμό μολυσμένων ατόμων.
  • Επαφή με μολυσμένες πληγές.

Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν βιώσιμα σε στεγνή επιφάνεια για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 3 ημέρες έως 6,5 μήνες, υποδεικνύοντας έτσι τη δυνατότητα μετάδοσης μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διεισδυτικής νόσου του ΣΚΠ

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία στην ανάπτυξη διεισδυτικής νόσου GAS. Σε αυτούς περιλαμβάνονται προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, η υποβολή σε νεφρική κάθαρση και η στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τη νόσο GAS. Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας ενδεχομένως την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Διάγνωση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων

στρεπτόκοκκος της ομάδας α υγιείς φορείς του βακτηρίου στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας ομάδας α igas

Η ακριβής διάγνωση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή θεραπεία. Η διάγνωση περιλαμβάνει εργαστηριακές εξετάσεις, όπως:

  • Δοκιμασία βακιτρακίνης
  • Δοκιμασία αντιγόνου Α Lancefield
  • Δοκιμή Strep A
  • Καλλιέργεια λαιμού
  • Δοκιμή ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου
  • Δοκιμή ASO

Η διάγνωση βασίζεται επίσης σε καλλιέργειες που λαμβάνονται από κλινικά δείγματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πτύελα, αίμα ή εγκεφαλονωτιαίο υγρό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Εργαστηριακές εξετάσεις για ακριβή διάγνωση

Η ανίχνευση του στρεπτόκοκκου σε καλλιέργεια λαιμού περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

  • Στεγνώστε το πίσω μέρος του λαιμού με αποστειρωμένη μπατονέτα.
  • Τοποθετήστε την μπατονέτα σε μέσο καλλιέργειας.
  • Στείλτε το στυλεό σε εργαστήριο για ανάλυση.
  • Τα αποτελέσματα μπορούν συνήθως να ληφθούν εντός 24 έως 48 ωρών.

Επιπλέον, οι δοκιμασίες ταχείας ανίχνευσης αντιγόνων (RADT) που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του στρεπτόκοκκου λειτουργούν με τον εντοπισμό συγκεκριμένων αντιγόνων που παράγονται από τα βακτήρια. Οι εν λόγω δοκιμασίες είναι ικανές να παρέχουν γρήγορα αποτελέσματα σε περίπου πέντε έως δέκα λεπτά, καθιστώντας τες κατάλληλες για διάγνωση στο σημείο της περίθαλψης.

Σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης

Πολλά πλεονεκτήματα προσφέρει η έγκαιρη ανίχνευση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης θεραπείας, της πρόληψης επιπλοκών και της μειωμένης μετάδοσης της λοίμωξης. Η έγκαιρη ανίχνευση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη θεραπεία, επιτρέποντας την ταχεία έναρξη αντιβιοτικών, τα οποία αποτελούν την κύρια θεραπευτική αγωγή για τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.

Βοηθά στην πρόληψη των επιπλοκών, στη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων και στην εφαρμογή κατάλληλων μέτρων απομόνωσης για τον έλεγχο της νόσου, περιορίζοντας τη διάδοση της λοίμωξης.

Καταπολέμηση του στρεπτόκοκκου: Στρεπτόκοκκος: Αντιβιοτική θεραπεία και προκλήσεις 

στρεπτόκοκκος της ομάδας α υγιείς φορείς του βακτηρίου υγιείς φορείς του βακτηρίου

 Η κύρια θεραπεία για τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις είναι τα αντιβιοτικά. Η πενικιλλίνη είναι το προτιμώμενο φάρμακο τόσο για τις ήπιες όσο και για τις σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από στρεπτόκοκκο της ομάδας α, συμπεριλαμβανομένης της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου της ομάδας Α. Ωστόσο, το ζήτημα της ανθεκτικότητας του στρεπτόκοκκου στα αντιβιοτικά γίνεται όλο και πιο ανησυχητικό και μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες όπως:

  • αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά
  • νεαρή ηλικία
  • απομόνωση από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα
  • νοσηλεία σε νοσοκομείο
  • διαμονή σε αστική περιοχή
  • παρακολούθηση παιδικών σταθμών
  • Επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού

Λόγω της αποτελεσματικότητάς της στη στόχευση των βακτηρίων που προκαλούν αυτές τις ασθένειες, η πενικιλλίνη είναι το φάρμακο επιλογής για τις περισσότερες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις. Η βακτηριοκτόνος δράση της πηγάζει από την ικανότητά της να αναστέλλει τη βιοσύνθεση των βλεννοπεπτιδίων του κυτταρικού τοιχώματος στη δομή των βακτηρίων, οδηγώντας τελικά στην καταστροφή τους.

Ωστόσο, η χρήση της πενικιλλίνης για στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, επηρεάζοντας κυρίως το πεπτικό σύστημα με εκδηλώσεις όπως ναυτία, διάρροια και γαστρεντερική δυσφορία. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, οι οποίες, αν και λιγότερο συχνές, μπορεί να είναι σημαντικές και να απαιτούν προσοχή.

Αντίσταση και επιπλοκές της θεραπείας

Το φαινόμενο της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά στις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις αναφέρεται στην ικανότητα των βακτηρίων του στρεπτόκοκκου να επιβιώνουν και να πολλαπλασιάζονται παρά την αντιβιοτική θεραπεία, δημιουργώντας μια σημαντική πρόκληση για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά στα βακτήρια του στρεπτόκοκκου μπορεί να συμβεί μέσω της απόκτησης γονιδίων ανθεκτικότητας, όπως τα γονίδια erm(B) και erm(TR).

Τα γονίδια αυτά επιτρέπουν στα βακτήρια να παράγουν μεθυλάσες που εξουδετερώνουν τις επιδράσεις των αντιβιοτικών, ιδίως των μακρολιδίων όπως η ερυθρομυκίνη και η αζιθρομυκίνη.

Πρόληψη της εξάπλωσης των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων

υγιείς φορείς του βακτηρίου

Μια κρίσιμη πτυχή της διαχείρισης των στρεπτοκοκκικών καταστάσεων είναι η πρόληψη της εξάπλωσής τους. Το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της μετάδοσης των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων. Είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα χέρια, ιδίως μετά το βήχα ή το φτάρνισμα, πριν από τα γεύματα και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Υγιεινή και φροντίδα τραυμάτων

Οι αποτελεσματικές μέθοδοι πλυσίματος των χεριών περιλαμβάνουν:

  • Το βρέξιμο των χεριών με καθαρό νερό
  • Δημιουργία αφρού σαπουνιού
  • Τρίψιμο των χεριών μπροστά και πίσω, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Σχολαστικό ξέπλυμα με καθαρό νερό
  • Στέγνωμα με καθαρή πετσέτα ή στέγνωμα στον αέρα


Για την αποτελεσματική πρόληψη των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, είναι σημαντικό να:

  • Να πλένετε τακτικά τα χέρια σας
  • Να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών
  • Να εφαρμόζετε τη σωστή εθιμοτυπία φτερνίσματος και βήχα για να ελαχιστοποιήσετε τη διάδοση μολυσμένων αναπνευστικών σταγονιδίων


Ακολουθώντας αυτά τα μέτρα, μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα μετάδοσης της λοίμωξης σε άλλους.

Εμβολιασμός και μέτρα δημόσιας υγείας

Παρά την ελλιπή χρήση τους, τα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου έχουν επιδείξει αρχική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, κερδίζοντας την έγκριση σε διάφορες χώρες. Για άλλους στρεπτόκοκκους εξακολουθούν να υπάρχουν εμβόλια που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, οι κύριες κατευθυντήριες γραμμές για τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό για:

  • όλα τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 2 ετών
  • όλους τους ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω
  • ενήλικες με παράγοντες κινδύνου για πνευμονιοκοκκική νόσο ή σοβαρές ανεπιθύμητες εκβάσεις
  • ανοσοκατεσταλμένα άτομα
  • ενήλικες καπνιστές τσιγάρων ηλικίας 19 έως 64 ετών.

Διαχείριση των χρόνιων επιδράσεων

Η διαχείριση της χρόνιας νεφρικής νόσου που προκύπτει από μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα συνεπάγεται:

  • Τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την πρόληψη πρόσθετης νεφρικής βλάβης
  • Εφαρμογή διαιτητικών προσαρμογών, όπως ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού και νερού
  • Χρήση συνταγογραφούμενων διουρητικών
  • Διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • Παρακολούθηση των επιπέδων πρωτεΐνης στα ούρα
  • Συνεχής φροντίδα από ειδικό νεφρολόγο.

Επιπλέον, μέσω των τακτικών εξετάσεων, διευκολύνεται η προληπτική διαχείριση για την επιβράδυνση ή την ανακοπή της εξέλιξης της νεφρικής νόσου, αποτρέποντας έτσι τη νεφρική βλάβη.

Παρακολούθηση για επιπλοκές

Για να διασφαλιστεί η κατάλληλη αξιολόγηση και αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών, οι ασθενείς με ιστορικό στρεπτοκοκκικής λοίμωξης θα πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τις ιατρικές εξετάσεις. Οι πιθανές επιπλοκές που προκύπτουν από μη θεραπευμένες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις περιλαμβάνουν λοιμώξεις του αυτιού και του δέρματος και, σε σπάνιες περιπτώσεις, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Για την παρακολούθηση των επιπλοκών των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων διενεργούνται εξετάσεις όπως η εξέταση Strep A, εξετάσεις αίματος, καλλιέργειες λαιμού και εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

Περίληψη

Ο στρεπτόκοκκος είναι μια ομάδα βακτηρίων που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας μια σειρά ασθενειών από ήπιες έως σοβαρές. Η έγκαιρη ανίχνευση και η κατάλληλη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση αυτών των λοιμώξεων. Μέτρα πρόληψης, όπως η διατήρηση καλής υγιεινής, η σωστή φροντίδα των τραυμάτων και ο εμβολιασμός, μπορούν να συμβάλουν στον έλεγχο της εξάπλωσης αυτών των λοιμώξεων. Η διαχείριση των χρόνιων επιπτώσεων και η παρακολούθηση για επιπλοκές είναι απαραίτητες για τα άτομα που έχουν υποστεί στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις. Καθώς συνεχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας α, μπορούμε να βελτιώσουμε τις στρατηγικές μας για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία, βελτιώνοντας τελικά τα αποτελέσματα της υγείας για όσους έχουν προσβληθεί από αυτά τα βακτήρια.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς παθαίνετε στρεπτοκοκκική λοίμωξη;

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις προκαλούνται από τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (GAS), τα οποία μπορούν να μεταδοθούν μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος από το βήχα ή το φτέρνισμα, καθώς και μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένο δέρμα ή επιφάνειες. Μεταδίδεται επίσης μέσω κοινόχρηστου φαγητού ή ποτού και μπορεί να προσληφθεί από μολυσμένες επιφάνειες.

Ποια είναι η πιο κοινή ασθένεια που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας α;

Η πιο συχνή ασθένεια που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας α είναι η λοίμωξη του λαιμού (φαρυγγίτιδα), ακολουθούμενη από τη λοίμωξη των αμυγδαλών (αμυγδαλίτιδα), την οστρακιά, τις πληγές του δέρματος (ιππέτιγκο) και τη λοίμωξη του δέρματος (κυτταρίτιδα). Σοβαρές, δυνητικά απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις είναι σπάνιες αλλά μπορεί να εμφανιστούν (iGAS).

Τι κάνει ο στρεπτόκοκκος στο σώμα;

Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του δέρματος, των μαλακών μορίων και της αναπνευστικής οδού με εξάπλωση μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και μολυσμένων επιφανειών. Είναι ένας τύπος βακτηρίου που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες λοιμώξεις.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων είναι πονόλαιμος, δυσκολία στην κατάποση, πονοκέφαλος, πυρετός, κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, λευκές κηλίδες στις αμυγδαλές και πρησμένοι λεμφαδένες στον λαιμό. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πώς διαγιγνώσκονται οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις;

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις διαγιγνώσκονται μέσω διαφόρων εργαστηριακών εξετάσεων, όπως η δοκιμασία βακιτρακίνης, η δοκιμασία αντιγόνου Α του Lancefield και η καλλιέργεια λαιμού. Για τη διάγνωση χρησιμοποιούνται επίσης η δοκιμασία ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και η δοκιμασία ASO.

Πρωτότυπο περιεχόμενο από τη συγγραφική ομάδα του Upbility. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή αυτού του άρθρου, εν όλω ή εν μέρει, χωρίς αναφορά στον εκδότη.

Best Seller Βιβλία Ψυχολογίας:

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν:

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.