Ειδική Διαπαιδαγώγηση
Μια θεραπεία Ειδικής Διαπαιδαγώγησης δεν είναι σίγουρα μόνο ευθύνη του επαγγελματία που αναλαμβάνει το παιδί μας και των εκπαιδευτικών του σχολείου του. Είναι εξαιρετικά σημαντικός και καθοριστικός και ο ρόλος του γονέα και τα ερεθίσματα/βοήθεια που αυτός δίνει σε καθημερινή βάση στο παιδί από το σπίτι. Ας δούμε λοιπόν μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να προσεγγίσει και να βοηθήσει ένας γονέας με απλές δραστηριότητες το παιδί του!
Πως βοηθάω το παιδί μου με ειδικές ανάγκες;
Σαν γονέας ή κηδεμόνας του παιδιού, είναι απαραίτητο να αποτελείτε καθ΄ όλη τη διάρκεια της μαθητικής του ζωής ένα στήριγμα και μέσο ενθάρρυνσης για να συνεχίσει να δουλεύει και να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του - όπως κάθε γονιός.
Αρχικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ειδικό εκπαιδευτικό ο οποίος παρακολουθεί το παιδί σας κι έπειτα να ζητήσετε τη βοήθειά του στο πώς να διαχειριστείτε συμπεριφορές του παιδιού σας. Παρόλα αυτά, παρακάτω αναλύουμε κάποια παραδείγματα που μπορείτε να ακολουθήσετε μόνοι σας στο σπίτι.
- Ξεκαθαρίστε τον προτιμώμενο τρόπο μάθησης του παιδιού σας.
Το κάθε παιδί έχει διαφορετικό τρόπο μάθησης, είτε έχει μαθησιακό πρόβλημα είτε όχι. Μερικοί άνθρωποι μαθαίνουν καλύτερα βλέποντας ή διαβάζοντας, ενώ άλλοι μαθαίνουν καλύτερα ακούγοντας και πράττοντας.
Καθορίζοντας τον κυρίαρχο τρόπο μάθησης ενός παιδιού, μπορείτε να το βοηθήσετε με τη μαθησιακή του δυσκολία όποια και να είναι αυτή.
Εάν καταλήξετε πως το παιδί μαθαίνει καλύτερα οπτικά, μπορείτε να βοηθήσετε:
- Δίνοντάς του γραπτές σημειώσεις, σχολικά βοηθήματα, οδηγίες, διαγράμματα, χάρτες, και ό,τι φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε για να το βοηθήσετε στην άμεση και αποτελεσματική κατανόηση του μαθήματός του.
- Υπογραμμίζοντας με έντονο χρώμα λέξεις κλειδιά στο βιβλίο του, για να το βοηθήσετε να επικεντρωθεί στο βασικό νόημα.
- Δίνοντάς του το έναυσμα να ζωγραφίζει, να γράφει και να εκφράζεται μέσω ενός χαρτιού. Έτσι, θα το βοηθήσετε στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων.
Από την άλλη, εάν το παιδί σας διευκολύνεται με την ακουστική εκμάθηση, μπορείτε να:
- Διαβάζετε μαζί του δυνατά τις σημειώσεις ή το σχολικό κείμενο
- Χρησιμοποιήσετε συσχετισμούς λέξεων και λεκτική επανάληψη για να απομνημονεύει καλύτερα
- Ακούστε βιβλία σε CD ή άλλες ηχογραφήσεις - πολλές φορές τα σχολικά βοηθήματα εμπεριέχουν CD
Εάν ωστόσο βοηθάει το παιδί σας περισσότερο η πράξη, μπορείτε να:
- Να κάνετε πειράματα για μαθήματα όπως φυσική και χημεία
- Χρησιμοποιείτε εργαλεία μελέτης που βασίζονται σε δραστηριότητες, όπως παιχνίδι ρόλων, κλπ
- Χρησιμοποιείτε παιχνίδια και κάρτες μνήμης με λέξεις κλειδιά του μαθήματος.
- Θέστε στόχους μαζί του, σε συνεργασία με τον ειδικό εκπαιδευτικό Ειδικής Διαπαιδαγώγησης.
Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να θέσει μερικούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους - λίγους την φορά. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει ένα παραπάνω κίνητρο για να πετύχει.
Οι στόχοι όμως δεν φτάνουν. Θα πρέπει να είστε εσείς οι ίδιοι εκεί για να τους καθοδηγήσετε και να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα για το πώς θα τα καταφέρετε βήμα-βήμα.
Πρέπει να τους κάνετε ξεκάθαρο πως ένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ούτε εάν απλά περιμένουμε χωρίς να πράττουμε. Επομένως, καλό είναι να ελέγχετε τακτικά για να συζητάτε την πρόοδο μαζί τους και μαζί με τον εκπαιδευτικό που τον παρακολουθεί, για να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές.
Το πιο σημαντικό όμως είναι να χαίρεστε με το παιδί σας, ακόμη και στην επίτευξη του αρχικού σταδίου του στόχου. Χωρίς κίνητρο, το παιδί χάνει τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον του. Μετράει πολύ η επιβράβευσή σας στην πρόοδο, αλλά ταυτόχρονα και η επιμονή σας, όταν αυτή δε μεταφράζεται σε πίεση.
Πώς μπορώ να διαλέξω το κατάλληλο σχολείο για το παιδί μου με ειδικές ανάγκες;
Μπορεί να έχετε βρει τον κατάλληλο ειδικό της Ειδικής Εκπαίδευσης που θα επιβλέπει το παιδί σας εξωσχολικά, ωστόσο μπορεί το ίδιο να χρειάζεται περαιτέρω επίβλεψη και βοήθεια.
Γι’ αυτό, μπορεί να χρειαστεί να επέμβετε και να το μεταφέρετε σε «ειδικό» σχολείο.
Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι επιλέγετε το κατάλληλο με τους εξής τρόπους
- Πρώτα απ’ όλα, συναντηθείτε με τον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς. Είναι σημαντικό να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς αυτό είναι που θα καθορίσει την μαθητική πορεία του παιδιού σας.
- Ζητήστε να δείτε το πρόγραμμα σπουδών. Οι μαθητές με αναπηρία ή άλλες δυσκολίες πρέπει να έχουν πρόσβαση και να συμμετέχουν στην εκπαίδευση στον ίδιο βαθμό με τα άλλα παιδιά. Τι διαφορετικό κάνει αυτό το σχολείο;
- Ενημερωθείτε για το επίπεδο των μαθητών. Υπάρχει επίπεδο στο οποίο θα μπορεί να ανταπεξέλθει το παιδί; Υπάρχει ο κατάλληλος ανταγωνισμός; Υπήρξαν στο σχολείο περιστατικά bullying παλαιότερα;
- Ρωτήστε τι παροχές έχει το σχολείο. Πώς μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των ιατρικών αναγκών ή προσωπικής φροντίδας του παιδιού σας;
- Τέλος, ζητείστε γνώμες τρίτων. Αλληλοεπιδράστε με άλλους γονείς και ρωτήστε τη γνώμη τους. Μπορεί να γνωρίζουν κάποιο σχολείο και να σας το προτείνουν.
Όπως και να έχει, θα πρέπει να κάνετε μια ενδελεχή έρευνα πριν αποφασίσετε να γράψετε το παιδί σας σε κάποιο σχολείο.
Copyright Upbility 2022
Συνεχίστε με τα άρθρα:
- Πόσο θα πρέπει να περιμένω για να λάβω βοήθεια από ειδικό;
- Αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες με τη βοήθεια ενός Ειδικού Παιδαγωγού
- Γιατί μερικά παιδιά δυσκολεύονται να κάνουν φίλους
- Κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους
Προτεινόμενα σχολικά βοηθήματα δημοτικού για ειδικούς παιδαγωγούς & γονείς
Σχολικά βοηθήματα α΄γυμνασίου για ειδικούς παιδαγωγούς & γονείς
Σχολικά βοηθήματα β' γυμνασίου για ειδικούς παιδαγωγούς & γονείς
Σχολικά βοηθήματα γ΄γυμνασίου για ειδικούς παιδαγωγούς & γονείς