
Αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες με τη βοήθεια ενός Ειδικού Παιδαγωγού
Δυσκολίες & Η Βοήθεια Του Ειδικού Παιδαγωγού
Ένα παιδί που δυσκολεύεται και μένει πίσω στο σχολείο δεν είναι ένα ευτυχισμένο παιδί. Τα παιδιά που έχουν μαθησιακές διαταραχές, ή προβλήματα προσοχής που καθιστούν τη μάθηση ασυνήθιστα δύσκολη, συχνά υποφέρουν για αρκετά χρόνια πριν οι γονείς και οι δάσκαλοι να καταλάβουν ότι κάτι στέκεται εμπόδιο στο δρόμο τους.
Μόλις προσδιοριστούν οι μαθησιακές δυσκολίες ενός παιδιού, αυτό μπορεί να επωφεληθεί έχοντας έναν Ειδικό Παιδαγωγό να δουλέψει μαζί του πάνω στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που του λείπουν, και στην εκπόνηση στρατηγικών μάθησης που στηρίζονται στις δυνάμεις του και αντισταθμίζουν τις αδυναμίες του.
Ο Ειδικός Παιδαγωγός είναι ένας επαγγελματίας ο οποίος έχει εκπαιδευτεί για να κατανοεί τις μαθησιακές δυσκολίες κάθε παιδιού, και τα μοτίβα και τις συμπεριφορές που έχει αναπτύξει για να επιλύσει, ή να κρύψει, τα ελλείμματα του. Μερικές από αυτές τις συμπεριφορές – η αποφυγή, οι αταξίες, ακόμα και τα ξεσπάσματα, μπορεί να έχουν παρερμηνευθεί από τους γονείς και τους δασκάλους που τα ερμηνεύουν ως αντίδραση ή παρορμητικότητα.
Οι Ειδικοί Παιδαγωγοί έχουν μια σειρά από επαγγελματικά υπόβαθρα, από την ειδική εκπαίδευση μέχρι τη λογοθεραπεία και την ψυχολογία. Αλλά είναι όλοι επικεντρωμένοι στο παιδί ολόπλευρα- δηλαδή, στους συναισθηματικούς καθώς και στους γνωστικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην επιτυχή μάθηση.
Όταν ο Ειδικός Παιδαγωγός εργάζεται με παιδιά που έχουν δυσλεξία, για παράδειγμα, υστερούν συνήθως σε σχέση με τους συνομηλίκους τους στις δεξιότητες ανάγνωσης, και είναι συχνά αποκαρδιωμένα και ανήσυχα, σε κάποιο βαθμό, για την εκμάθηση σε γενικές γραμμές.
Για τα πρώτα δύο χρόνια του σχολείου, πολλά παιδιά με δυσλεξία κρύβουν με επιτυχία το γεγονός ότι δεν μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν ή να προφέρουν τις λέξεις, με τον τρόπο που άλλα παιδιά το κάνουν. Είναι σε θέση να συμβαδίζουν, λιγότερο ή περισσότερο, απομνημονεύοντας λέξεις και ακούγοντας ακόμη πιο προσεκτικά το δάσκαλο. Αλλά μέχρι την τρίτη ή την τέταρτη τάξη βρίσκονται σε αδιέξοδο, επειδή η ποσότητα της ανάγνωσης, και ο αριθμός των νέων λέξεων που αναμένεται να είναι σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν, αυξάνονται εκθετικά. "Στη διάρκεια των τριών πρώτων τάξεων, λέμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν. Στην τέταρτη τάξη θα πρέπει να διαβάζουν για να μάθουν."
Η δουλειά του Ειδικού Παιδαγωγού είναι να ενισχύσει τις δεξιότητες ανάγνωσης ενός παιδιού και την εύθραυστη αυτοπεποίθησή του. Για τις εργασίες ανάγνωσης, ο Ειδικός Παιδαγωγός πηγαίνει πίσω στο σημείο όπου ο μαθητής συνάντησε δυσκολία και κινείται προς τα εμπρός. "Θα πρέπει να ξεκινήσετε από εκεί που το παιδί μπορεί να τα καταφέρει,» σημειώνει. Για την ανάπτυξη δεξιοτήτων αποκωδικοποίησης χρησιμοποιεί αυτό που αποκαλεί πολύ-αισθητηριακή διδασκαλία. "Αυτό σημαίνει ότι το παιδί ακούει τον ήχο του γράμματος, το λέει, το επαναλαμβάνει, το φαντάζεται στο κεφάλι του, το γράφει στον αέρα με μεγάλες κινήσεις του χεριού του, κιναισθητικά, και στη συνέχεια το γράφει μικρό, χρησιμοποιώντας τους λεπτούς κινητικούς μύες. Μερικές φορές βάζουμε τα παιδιά να γράφουν σε κρέμα ξυρίσματος ή κρέμα σαντιγί, ή να σχεδιάσουν τα γράμματα σε άμμο ή λάσπη, για να βιώσουν αυτή την αντίσταση." Δεν δουλεύει με τα παιδιά πάνω στην εργασία τους για το σπίτι, αλλά εργάζεται πάνω στις δεξιότητες που μπορούν να εφαρμόσουν σε αυτήν.
Εκτός από τη δυσλεξία και τις άλλες μαθησιακές διαταραχές, πολλά παιδιά χρειάζονται βοήθεια για την οργάνωση των εργασιών που πρέπει να κάνουν, χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες εκτελεστικές λειτουργίες για να οραματιστούν, να σχεδιάσουν και να προωθήσουν ένα έργο μέχρι την ολοκλήρωσή του. Οι Ειδικοί Παιδαγωγοί βοηθούν με τις στρατηγικές για το ξεκίνημα, την απομνημόνευση πληροφοριών και τη δημιουργία νέων δεξιοτήτων.
"Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που χαρακτηρίζει σχεδόν όλα τα παιδιά που βλέπω είναι ότι δεν ξέρουν πώς να σκεφτούν σχετικά το πώς να κάνουν την εργασία με έναν οργανωμένο τρόπο," λέει ο Δρ. Matthew Cruger. Δεν έχουν μια στρατηγική ή ένα σχέδιο για να το κάνουν, μια αίσθηση των δεξιοτήτων που πρέπει να φέρουν στη βάση αυτή."
Χωρίς αυτή τη νοοτροπία, ο Δρ. Cruger σημειώνει, ότι τα παιδιά βιώνουν μεγάλη απογοήτευση όταν προσεγγίζουν τις εργασίες για το σπίτι. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι η εργασία στο σπίτι έχει ένα σκοπό, ότι ο λόγος που κάνουν αυτά τα προβλήματα, για παράδειγμα, είναι για να είναι σε θέση να κατακτήσουν μια νέα δεξιότητα, ή για να ενισχύσουν αυτά που έχουν μάθει στην τάξη. Μερικές φορές οι εργασίες που τους αναθέτουν δεν μεταφράζονται ρητά με αυτόν τον τρόπο στα παιδιά."
Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για έναν Ειδικό Παιδαγωγό να βοηθήσει τα παιδιά να σημειώσουν κάποιες επιτυχίες. «Όταν τα παιδιά κάνουν σκληρή δουλειά πάνω σε κάτι, περιμένουν ένα αντάλλαγμα, και αν δεν δουν το αντάλλαγμα, είναι διπλά απογοητευτικό," λέει ο Δρ Cruger. "Θα σκεφτούν, «Βλέπεις, δεν ήταν καλή ιδέα να προσπαθήσω."
Συχνά, το έργο ενός Ειδικού Παιδαγωγού περιλαμβάνει βοήθεια ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν μια ρουτίνα για να ξεκινήσουν να κάνουν τις εργασίες για το σπίτι, για «να βάλουν μπροστά», τρόπον τινά, χωρίς να σπαταλήσουν πολλή συναισθηματική ενέργεια. "Μερικές φορές ένας γονέας θα πει, «Απλά δεν θέλει να προσπαθήσει», λέει ο Δρ Cruger." Θα μιλήσω στο παιδί και αυτό θα μου πει, «Κάθομαι εκεί και σκέφτομαι, αλλά απλά δεν μπορώ να ξεκινήσω». Πρέπει να καταλάβουμε τι το εμποδίζει».
"Θέλετε να τα μάθετε να ξεκινούν από μόνα τους όντας ανεξάρτητα,"
Η εύρεση ενός Ειδικού Παιδαγωγού για να δουλέψει με το παιδί σας εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες του, αλλά και την προσωπικότητα του. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει ο Ειδικός Παιδαγωγός είναι να οικοδομήσει μια θετική σχέση με το παιδί. "Θα πρέπει να ξεπεράσεις τα αρνητικά συναισθήματα που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τη μάθηση. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλή και άνετα, ώστε να μάθουν, ειδικά όταν τους ζητάς να εκθέσουν αυτά που δεν μπορούν να κάνουν."
Ένας καλός θεραπευτής θα χρησιμοποιήσει πολλή θετική ενίσχυση. «Όταν κάνουν κάτι σπουδαίο, το αξιοποιείτε στο έπακρο, όταν δεν τα καταφέρνουν, το ελαχιστοποιείτε». Θα πρέπει να τους δείξετε ότι το να κάνουν λάθη είναι μέρος της μάθησης."
Ενώ διαφορετικά παιδιά θα ανταποκριθούν σε διαφορετικά είδη ειδικών, η προσωπικότητα παίζει μεγάλο ρόλο - «ένα άτομο που είναι σαφές, δεν επικρίνει, ενθαρρύνει, και είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το χιούμορ θα είναι πολύ αποτελεσματικό για πολλά παιδιά, ειδικά για αυτά που έχουν αποθαρρυνθεί σε σχέση με τη μάθηση. "
Φυσικά, ο θεραπευτής θα πρέπει επίσης να είναι αρκούντως σταθερός σε αυτά που λέει «Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα παιδί να χρησιμοποιεί το χρόνο αναποτελεσματικά, αν σπαταλάει πολύ χρόνο χαζεύοντας, αυτό θα ήταν μια «αγγελία θανάτου» όχι μόνο για την θεραπεία, αλλά και για την εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να προσεγγίζει τα μαθήματά του αποτελεσματικά."
Πηγή childmind.org
Προτεινόμενα σχολικά βοηθήματα δημοτικού για ειδικούς παιδαγωγούς & γονείς
Σχολικά βοηθήματα α΄γυμνασίου για ειδικούς παιδαγωγούς & γονείς
Σχολικά βοηθήματα β' γυμνασίου για ειδικούς παιδαγωγούς & γονείς
Σχολικά βοηθήματα γ΄γυμνασίου για ειδικούς παιδαγωγούς & γονείς