Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία για οποιονδήποτε, αλλά όταν πρόκειται για παιδιά, το επίπεδο ευπάθειας κλιμακώνεται σημαντικά. Η απόλυτη αίσθηση της απώλειας του ελέγχου κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού μπορεί να είναι συγκλονιστική όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για τους γονείς και τους φροντιστές που την παρακολουθούν. Αυτή η ανάρτηση έχει ως στόχο να σας προσφέρει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για την κατανόηση των κρίσεων πανικού στα παιδιά και για το πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Τι είναι η κρίση πανικού;
Μια κρίση πανικού, συχνά γνωστή ως επίθεση πανικού, είναι ένα ξαφνικό και έντονο επεισόδιο φόβου ή άγχους που προκαλεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις, ακόμη και όταν δεν υπάρχει προφανής κίνδυνος ή αιτία. Τα παιδιά που βιώνουν κρίση πανικού μπορεί να αναφέρουν ότι αισθάνονται σαν να πεθαίνουν ή να τρελαίνονται, συνοδευόμενα από συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, τρέμουλο και υπερβολική εφίδρωση.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των κρίσεων πανικού, των γενικευμένων κρίσεων άγχους και άλλων αντιδράσεων άγχους. Ενώ το γενικευμένο άγχος είναι πιο χρόνιο και λιγότερο έντονο, η κρίση πανικού είναι ένα οξύ, έντονο επεισόδιο που φτάνει στην κορύφωσή του μέσα σε λίγα λεπτά.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, περίπου το 10% των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων βιώνει κρίσεις πανικού. Ωστόσο, πολύ λιγότεροι διαγιγνώσκονται με διαταραχή πανικού, μια κατάσταση που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες και απροσδόκητες κρίσεις πανικού μαζί με σημαντικό άγχος για την εκδήλωση άλλης κρίσης.
Εντοπισμός των πρώιμων σημείων μιας κρίσης πανικού
Η αναγνώριση των πρώιμων ενδείξεων μιας κρίσης πανικού είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση. Ορισμένα από τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Σωματικά συμπτώματα:
- Γρήγορος καρδιακός παλμός
- Δύσπνοια
- Τρέμουλο ή τρέμουλο
Συναισθηματικά συμπτώματα:
- Έντονος φόβος ή τρόμος
- Αίσθημα επικείμενης καταστροφής
- Αίσθημα καταβεβλημένου.
Συμπεριφορικές ενδείξεις:
- Αποφυγή χώρων ή καταστάσεων
- Υπερβολική ανησυχία για την εκδήλωση κρίσης πανικού
Οι κοινές αιτίες
Η κατανόηση των εκλυτικών παραγόντων που μπορεί να προκαλέσουν κρίση πανικού μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαχείριση και την πρόληψή τους. Αυτά τα εναύσματα μπορεί να διαφέρουν πολύ από παιδί σε παιδί, αλλά γενικά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:
Περιβαλλοντικοί παράγοντες:
- Σχολικό άγχος
- Κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή πίεση από συνομηλίκους
Συναισθηματικοί παράγοντες:
- Προσωπικό ή οικογενειακό στρες
- Τραύμα ή σημαντικές αλλαγές στη ζωή
Σωματικοί παράγοντες:
- Έλλειψη ύπνου
- Κακή διατροφή ή αφυδάτωση
Πώς να αντιδράσετε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης
Άμεση αντίδραση
1. Τεχνικές αναπνοής**: Διδάξτε στο παιδί σας απλές αναπνευστικές ασκήσεις όπως η μέθοδος 4-7-8 (εισπνεύστε για 4 δευτερόλεπτα, κρατήστε την αναπνοή για 7 δευτερόλεπτα και εκπνεύστε για 8 δευτερόλεπτα).
2. Ασφαλής χώρος**: Δημιουργήστε ένα περιβάλλον ηρεμίας μεταφέροντας το παιδί σε ένα ήσυχο μέρος, χαμηλώνοντας τα φώτα και εξαλείφοντας τους δυνατούς θορύβους.
3. Τι να πείτε και τι να μην πείτε**: Χρησιμοποιήστε καθησυχαστικές φράσεις όπως "Είσαι ασφαλής" και "Αυτό θα περάσει". Αποφύγετε να κάνετε πολλές ερωτήσεις ή να παρέχετε πολύπλοκες οδηγίες, καθώς αυτό μπορεί να καταβάλει το παιδί.
Μακροπρόθεσμες στρατηγικές
1. Ενθαρρύνετε την επικοινωνία**: Μιλήστε τακτικά με το παιδί σας για τα συναισθήματα και τους φόβους του. Κάντε το να νιώθει ασφαλές να εκφραστεί.
2. Ετοιμάστε ένα κιτ κατά του πανικού**: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αντικείμενα όπως ένα μικρό βελούδινο παιχνίδι, μια μπάλα άγχους ή μια λίστα με επιβεβαιώσεις ή καταπραϋντικά τραγούδια.
3. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια**: Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για επίμονα ή επιδεινούμενα συμπτώματα.
Συμβουλές εμπειρογνωμόνων
Η Δρ Τζέιν Σμιθ, κορυφαία παιδοψυχολόγος, συμβουλεύει: "Οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι η κρίση πανικού δεν είναι θέμα πειθαρχίας. Είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που απαιτεί ενσυναίσθηση, κατανόηση και επαγγελματική βοήθεια". Οι τρέχουσες επιστημονικές έρευνες συνηγορούν επίσης υπέρ μιας ολιστικής προσέγγισης, ενσωματώνοντας τόσο την ιατρική όσο και την ψυχολογική υποστήριξη.
Επιλογές θεραπείας
Φαρμακευτική αγωγή
Τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά φάρμακα συνταγογραφούνται μερικές φορές για τη θεραπεία των διαταραχών πανικού. Ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί τη μοναδική θεραπεία και πρέπει να συνδυάζεται με άλλες μορφές θεραπείας.
Θεραπεία
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία των διαταραχών πανικού στα παιδιά. Επικεντρώνεται στην κατανόηση των μοτίβων σκέψης που πυροδοτούν τις κρίσεις πανικού.
Εναλλακτικές μέθοδοι
Ο διαλογισμός Mindfulness, οι ρουτίνες άσκησης και οι διατροφικές αλλαγές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Πότε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια
Απαιτείται άμεση προσοχή εάν το παιδί σας παρουσιάζει:
- Συχνές κρίσεις πανικού που διαταράσσουν την καθημερινή ζωή
- Αποφυγή χώρων ή καταστάσεων για την αποφυγή κρίσεων πανικού
- Σωματική βλάβη κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πανικού
Η επιλογή ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτιμήσεις όπως η εμπειρία του επαγγελματία με την παιδική ψυχολογία και τις διαταραχές πανικού.
Συμπέρασμα
Η ανατροφή ενός παιδιού που βιώνει κρίσεις πανικού είναι πράγματι ένα δύσκολο ταξίδι γεμάτο αβεβαιότητες. Ωστόσο, με τις σωστές γνώσεις, τα κατάλληλα εργαλεία και την κατάλληλη υποστήριξη, μπορείτε να παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Να θυμάστε, η κρίση πανικού είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση και η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη ζωή του παιδιού σας.
Συχνές ερωτήσεις
1. Μπορούν τα παιδιά να ξεπεράσουν τις κρίσεις πανικού;
Ορισμένα παιδιά ξεπερνούν τις κρίσεις πανικού καθώς ωριμάζουν και μαθαίνουν δεξιότητες αντιμετώπισης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και να μην περιμένετε απλώς να "ξεπεράσουν" το πρόβλημα.
2. Πώς μπορούν τα σχολεία να υποστηρίξουν;
Τα σχολεία μπορούν να προσφέρουν συμβούλους εκπαιδευμένους στην παιδοψυχολογία, ασφαλείς χώρους και προγράμματα ευαισθητοποίησης τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.
Κατανοώντας, αναγνωρίζοντας και ενεργώντας με σύνεση, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να περιηγηθεί στα ανησυχητικά νερά των κρίσεων πανικού. Το ταξίδι μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι.
Πρωτότυπο περιεχόμενο από την συγγραφική ομάδα του Upbility. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, στο σύνολό του ή τμημάτων του, χωρίς την αναφορά στον εκδότη.
Best Seller Βιβλία Ψυχολογίας:
- Ανακαλύπτοντας εμένα | ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
- Μαθαίνοντας μέσα από τα βιώματά μας
- Μίλα μου | Ένα διδακτικό και θεραπευτικό εργαλείο
- Μαθαίνω να ελέγχω το στρες
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν:
- Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή / Oppositional Defiant Disorder - ODD
- Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σε παιδιά κι εφήβους
- Σύνδρομο Tourette
- Δυσφορία φύλου
- Κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους
Εξειδικευμένο υλικό για Για γονείς:
- Γραπτός Λόγος | Περιλήψεις
- ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ | Στρατηγικές Παρέμβασης για την ενίσχυσή της
- Γραμματική με μια άλλη οπτική
Βιβλιογραφικές αναφορές:
-
American Psychological Association. (2020). "Childhood Anxiety and Panic Disorders: An Overview." APA Journal of Child Psychology, 25(3), 44-59.
-
Smith, J. (2021). "Understanding and Treating Panic Disorders in Pediatric Patients." Journal of Child and Adolescent Psychology, 36(2), 205-220.
-
Williams, M., & Watson, S. (2019). "The Role of Schools in Identifying and Managing Child Panic Disorders." Educational Psychology Review, 31(4), 831-846.
-
Bourne, E. J. (2015). The Anxiety and Phobia Workbook. Oakland, CA: New Harbinger Publications.
-
Clark, D. M., & Beck, A. T. (2012). Cognitive Therapy of Anxiety Disorders: Science and Practice. New York, NY: Guilford Press.
-
Brown, T., & Barlow, D. (2014). Anxiety and Related Disorders Interview Schedule for DSM-5 (ADIS-5) - Adult and Lifetime Version. New York, NY: Oxford University Press.
-
Peterson, L., & Johnson, C. (2018). "Impact of Nutrition and Exercise on Childhood Anxiety and Depression." Clinical Child Psychology and Psychiatry, 23(1), 67-80.
-
"Mindfulness-Based Approaches to Treating Child Anxiety Disorders." (2020). Mindfulness and Compassion Journal, 5(3), 19-27.