Η δυσφορία του φύλου (GD-Gender dysphoria), αναφέρεται σε άτομα που βιώνουν δυσφορία λόγω σημαντικής ασυμφωνίας μεταξύ του φύλου με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται και του φύλου με το οποίο γεννήθηκαν.
Η διάγνωση GD εμφανίζεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, (DSM-5, 2013).
Συμπτώματα δυσφορίας φύλου σε παιδιά:
Στα παιδιά γίνεται διάγνωση για τη δυσφορία φύλου, αν βιώνουν έντονη δυσφορία και στρες για τουλάχιστον έξι μήνες και για τουλάχιστον έξι από τα παρακάτω συμπτώματα:
- αναφέρουν πως ταυτίζονται με το αντίθετο φύλο
- ισχυρή επιθυμία για φίλους από το φύλο με το οποίο ταυτίζονται
- απόρριψη ρούχων και παιχνιδιών τα οποία σχετίζονται κυρίως με το γενετήσιο τους φύλο
- έκφραση επιθυμίας να αποχωριστούν τα γεννητικά τους όργανα
- εκτίμηση ότι μεγαλώνοντας θα καταλήξουν στο φύλο στο οποίο ταυτίζονται
- έκφραση αηδίας για τις αλλαγές στο σώμα τους κατά την περίοδο της εφηβείας
- κοινωνική απομόνωση, άγχος και κατάθλιψη
Σε έφηβους και ενήλικες, τα συμπτώματα της δυσφορίας φύλου είναι:
- αυξημένη δυσφορία και άγχος για το φύλο τους
- έντονη επιθυμία να απαλλαγούν από τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά (ή να εμποδίσουν την ανάπτυξη αναμενόμενων δευτερογενών χαρακτηριστικών)
- έντονη επιθυμία για απόκτηση πρωτευόντων και δευτερευόντων χαρακτηριστικών του αντίθετου φύλου
- έντονη επιθυμία να είναι το αντίθετο φύλο (ή κάποιο εναλλακτικό)
- έντονη επιθυμία να τυγχάνουν μεταχείριση από την κοινωνία ως μέλη του αντίθετου (ή εναλλακτικού) φύλου
- έντονη πεποίθηση πως τα αισθήματα και οι αντιδράσεις τους, ταυτίζονται με το αντίθετο (ή κάποιο εναλλακτικό) φύλο
- αυξημένος κίνδυνος για απομόνωσης, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και τάσεις αυτοκτονίας
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία που εμφανίζεται η δυσφορία φύλου;
Αντιμετώπιση - Θεραπεία Δυσφορίας Φύλου
O στόχος της αντιμετώπισης της Δυσφορίας φύλου, δεν είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει κάποιος τον εαυτό του, αλλά να αντιμετωπιστεί το άγχος που προκύπτει και τις αιτίες που το προκαλούνε.
Για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα άτομα με δυσφορία φύλου και να επικυρώσουμε τις ανησυχίες αυτού του ευάλωτου πληθυσμού, ενθαρρύνουμε την πιο ενεργή γονική και ομότιμη υποστήριξη. Η κατανόηση του φύλου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στίγματος στην αναζήτηση έγκαιρης βοήθειας για τη βελτίωση της πρόγνωσης και του αποτελέσματος. Οι ανοιχτές συζητήσεις και η μαζική εκπαίδευση στο σχολείο και στο εργασιακό περιβάλλον μπορούν να το επιτύχουν.
"Δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί η ταυτότητα κάποιου προσαρμοσμένος για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα σε ένα πλαίσιο αναφοράς που από μόνο του είναι καταστροφικό για αυτόν. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο να διατηρήσει έναν τέτοιο «εσωτερικό» διαχωρισμό - να συμμορφώνεται προς τα έξω με μια πραγματικότητα, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει εσωτερικά την αξία που αρνείται."
Η υποστήριξη για άτομα με δυσφορία φύλου μπορεί να περιλαμβάνει ανοιχτή διερεύνηση των συναισθημάτων και των εμπειριών τους σχετικά με την ταυτότητα και την έκφραση φύλου, χωρίς ο θεραπευτής να έχει προκαθορισμένο φύλο ή εκφράσεις που να ορίζεται ως προτιμότερο από ένα άλλο.
Ποιους σχετικούς όρους συναντάμε με την Δυσφορία φύλου
- Cisgender (Σισ-τζεντερ): Περιγράφει ένα άτομο του οποίου η ταυτότητα φύλου ευθυγραμμίζεται με την παραδοσιακή έννοια με το φύλο που του αποδίδεται κατά τη γέννηση.
- Gender diverse: Είναι ένας όρος ομπρέλα που περιγράφει άτομα με ταυτότητες φύλου ή/και εκφράσεις που διαφέρουν από τους αναμενόμενους αναπτυξιακούς κοινωνικούς κανόνες- νόρμες.
- Gender dysphoria (Δυσφορία φύλου): Μια έννοια που ορίζεται ως κλινικά σημαντική δυσφορία που σχετίζεται με έντονη επιθυμία να είναι άλλου φύλου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την επιθυμία αλλαγής των χαρακτηριστικών του πρωτογενούς ή/και δευτερογενούς φύλου. Δεν είναι απαραίτητο ότι οι transgender ή οι gender diverse άνθρωποι παρουσιάζουν δυσφορία φύλου
- Gender expression: Η εξωτερική παρουσία του φύλου ενός ατόμου, η οποία μπορεί να αντικατοπτρίζει ή να μην αντικατοπτρίζει την εσωτερική ταυτότητα φύλου του με βάση τις παραδοσιακές νόρμες. Αφορά τον τρόπο που το άτομο ντύνεται, μιλάει, ο τόνος της φωνής του κλπ. Αφορά δηλαδή το γενικότερο στυλ του.
- Gender identity (Ταυτότητα φύλου): Η αίσθηση και η προσωπική αντίληψη ενός ατόμου να είναι κορίτσι / γυναίκα, αγόρι / άνδρας, κάποιος συνδυασμός και των δύο ή κάτι άλλο, συμπεριλαμβανομένου του ότι δεν έχει καθόλου φύλο. Αυτό μπορεί να συνάδει με το φύλο που του προσδόθηκε κατά τη γέννησή του αλλά και όχι.
- Nonbinary: Ένας όρος που χρησιμοποιείται από ορισμένα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ούτε σαν κορίτσι / γυναίκα ούτε σαν αγόρι / άνδρας...
- Φύλο προσδιοριζόμενο κατά τη γέννα: Ο τυπικός προσδιορισμός του φύλου που γίνεται κατά τη γέννηση ενός ατόμου. Εκεί με βάση τα εμφανή ανατομικά χαρακτηριστικά, προσδιορίζεται το φύλο ως θηλυκό, αρσενικό ή διεμφυλικό.
- Sexual orientation(Σεξουαλικός προσανατολισμός):Περιγράφει τους τύπους ατόμων προς τα οποία ένα άτομο έχει συναισθηματικούς ή σωματικούς δεσμούς και επαφές.
- Transgender (Τρανσέξουαλ): Ένας όρος ομπρέλα που περιγράφει τα άτομα των οποίων η ταυτότητα φύλου δεν ευθυγραμμίζεται με την παραδοσιακή έννοια με το φύλο που τους ανατέθηκε κατά τη γέννηση. Μπορεί επίσης να αναφερθεί και σε ένα πρόσωπο του οποίου η ταυτότητα φύλου είναι δυαδική και δεν συνδέεται παραδοσιακά με εκείνη που αποδίδεται κατά τη γέννηση.
Ποια είναι τα 4 φύλα;
- Αρσενικό φύλο: Χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει έναν αρσενικό υποτύπο
- Θηλυκό φύλο: Χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τον γυναικείο υποτύπο.
- Ουδέτερο Φύλο: Χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μη ζωντανά και άψυχα πράγματα
- Κοινό φύλο: Υποδηλώνει είτε αρσενικό είτε θηλυκό φύλο
Copyright @upbility.gr
Πηγές:
Betty Friedan
https://el.wikipedia.org/wiki/
StatPearls Publishing LLC
American Psychiatric Association (APA)
Διαβάστε Επίσης:
- Κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους
- Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή / Oppositional Defiant Disorder - ODD
- Σύνδρομο Tourette
Best Seller Βιβλία Ψυχολογίας:
- Ανακαλύπτοντας εμένα | ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
- Παι-Ζωντας με το παιδί μέσα μας | Εγχειρίδιο δραστηριοτήτων - Τεύχος 1ο
- Μίλα μου | Ένα διδακτικό και θεραπευτικό εργαλείο
- Θεωρία του Νου
- Ο Δάσκαλος ως Εμψυχωτής
- Το στρες, η αντιμετώπισή του στην παιδική και εφηβική ηλικία και ο ρόλος της ψυχικής και της ακαδημαϊκής ανθεκτικότητας: Θεωρητικές προσεγγίσεις