ΔΕΠΥ και ψέματα: Οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι επιρρεπή στο ψέμα
Τα παιδιά λένε συχνά μικρά αθώα ψέματα για να αποφύγουν την τιμωρία ή για να ξεπεράσουν τα όρια. Αλλά για τα παιδιά με ΔΕΠΥ, το ψέμα μπορεί να γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Λοιπόν, γιατί τα παιδιά με ΔΕΠΥ λένε ψέματα; Η απάντηση είναι ότι το ψέμα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σύμπτωμα της ΔΕΠΥ. Ίσως διαπιστώσετε ότι η κατανόηση των βασικών αιτιών και του τρόπου διαχείρισής τους μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις γονέα-παιδιού.
Ας ρίξουμε μια εις βάθος ματιά στη σύνδεση μεταξύ της ΔΕΠΥ και των ψεμάτων, καθώς και στο τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε.
Ο εγκέφαλος της ΔΕΠΥ
Γνωρίζουμε ότι η δομή του εγκεφάλου της ΔΕΠΥ διαφέρει από έναν νευροτυπικό εγκέφαλο. Η έρευνα έχει βρει πρότυπα χαμηλότερων επιπέδων ντοπαμίνης και μικρότερου προμετωπιαίου φλοιού σε άτομα με ΔΕΠΥ. Αυτές οι διαφορές συχνά οδηγούν σε εκτελεστική δυσλειτουργία.
Οι εκτελεστικές λειτουργίες είναι μια ομάδα δεξιοτήτων που ελέγχουν διαδικασίες όπως η μνήμη, η εστίαση και η παρορμητικότητα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη έρευνα που να καθορίζει τη σύνδεση μεταξύ της ΔΕΠΥ και του ψέματος. Αλλά οι θεωρίες συχνά αναφέρουν τη δυσλειτουργία των στελεχών ως τον κύριο ένοχο.
Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά με ΔΕΠΥ;
Λοιπόν, γιατί η ΔΕΠΥ ενθαρρύνει το ψέμα; Υπάρχουν μερικές θεωρίες για τις οποίες τα παιδιά με ΔΕΠΥ φαίνεται να λένε περισσότερα ψέματα και οι λόγοι δεν είναι κακόβουλοι.
Μηχανισμός αντιμετώπισης
Τόσο τα νευροαποκλίνοντα όσο και τα νευροτυπικά παιδιά χρησιμοποιούν το ψέμα ως μηχανισμό αντιμετώπισης. Θέλουν να αποφύγουν την τιμωρία, γι' αυτό επιμένουν ότι δεν έσπασαν το κύπελλο ή δεν χτύπησαν τον αδερφό τους. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει ένα βαθύτερο πρόβλημα για τα παιδιά με ΔΕΠΥ.
Μπορεί να λένε ψέματα για την ολοκλήρωση επίπονων εργασιών όπως η μελέτη για το σπίτι. Ενώ επιφανειακά, αυτό φαίνεται σαν ένα τυπικό ψέμα του παιδιού, μπορεί πραγματικά να σηματοδοτήσει ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια. Η εργασία τους για το σπίτι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επεξεργαστεί ή να δυσκολεύονται να επικεντρωθούν στον στόχο.
Το ψέμα ως μηχανισμός αντιμετώπισης είναι πιο εύκολο από το να ζητήσει βοήθεια, ειδικά αν ντρέπεται ή βιώνει εκφοβισμό. Αυτό παρατηρείται συχνά στο σχολείο και αποτελεί πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς.
Παρορμητικότητα
Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια της ΔΕΠΥ στα παιδιά είναι η έλλειψη ελέγχου των παρορμήσεων. Η παρορμητική ομιλία μπορεί να τα κάνει να λένε ψέματα χωρίς να επεξεργάζονται την κατάσταση. Μπορεί επίσης να τα κάνει να είναι άτακτα χωρίς καμία επίγνωση.
Για παράδειγμα, μπορεί να κάνουν κάτι παρορμητικό, όπως να ζωγραφίζουν σε έναν τοίχο με κραγιόνια. Η δράση είναι πέρα από τον έλεγχό τους, και μόλις συνειδητοποιήσουν τι έχουν κάνει, λένε ψέματα. Όταν λένε, «δεν το έκανα», πιστεύουν πραγματικά ότι δεν είχαν σκοπό να το κάνουν.
Προβλήματα Επικοινωνίας
Ένας εκπληκτικός λόγος για τα ψέματα των παιδιών μπορεί να είναι τόσο απλός όσο και τα προβλήματα επικοινωνίας. Αν τους πείτε να καθαρίσουν το δωμάτιό τους ενώ δεν είναι η εστίασή τους, σημαίνει ότι δεν θα θυμούνται την εργασία. Στο σχολείο, μπορεί να χαθούν σε μια λίστα με οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν και να πουν ψέματα όταν η εργασία τους δεν είναι σωστή.
Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς;
Το πρώτο βήμα είναι ο διαχωρισμός των επιβλαβών ψεμάτων από τα ψέματα ως σύμπτωμα της ΔΕΠΥ. Το τελευταίο δεν πρέπει να τιμωρείται, καθώς μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμηση και τα κίνητρα.
Αλλά ως γονέας, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την εξαπάτηση με διάφορους τρόπους:
- Αποφύγετε τη ντροπή, επικεντρωθείτε στην κατανόηση
- Προσδιορίστε την αιτία του ψέματος
- Εκπαιδευτείτε για τη ΔΕΠΥ και το ψέμα
- Αφήστε το παιδί σας να πει τη λύση
- Λειτουργείστε ως μοντέλο λέγοντας αλήθεια όσο το δυνατόν περισσότερο.
- Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους βοήθειας είναι η αντιμετώπιση της εκτελεστικής δυσλειτουργίας. Ξεκινήστε εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας και στη συνέχεια εφαρμόστε μεθόδους για τη βελτίωση της εκτελεστικής λειτουργίας. Πιθανότατα θα δείτε σημαντική μείωση στα παρορμητικά ψέματα.
Η σύνδεση μεταξύ ADHD και ψέματος
Το ψέμα ως σύμπτωμα της ΔΕΠΥ μπορεί να είναι απογοητευτικό τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Μπορεί να αισθάνεστε παγιδευμένοι ανάμεσα στο να θέλετε να τιμωρήσετε το παιδί σας και να ξέρετε ότι δεν είναι η λύση.
Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε σε αυτήν την κατάσταση είναι να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτήν τη σύνδεση. Στη συνέχεια, αναπτύξτε ένα σχέδιο που στοχεύει τις αιτίες του ψέματος και όχι τα ίδια τα ψέματα.
Ξεκινήστε με την περιήγηση στον κατάλογο ψηφιακών πόρων της Upbility για ΔΕΠΥ. Προσφέρουμε εργαλεία και φύλλα εργασίας που βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων του παιδιού σας!
Κασσωτάκη Αλίκη - Λογοπεδικός MSc, BSc
copyright Upbility 2022
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:
Εξειδικευμένο υλικό για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες: