Μετάβαση στο περιεχόμενο
Βελτιώστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας με εξωσχολικές δραστηριότητες - Εκδόσεις Upbility

Βελτιώστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας με εξωσχολικές δραστηριότητες

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (ΜΔ) αγωνίζονται περισσότερο με χαμηλή αυτοεκτίμηση από ότι οι νευροτυπικοί συνομήλικοί τους. Συχνά νιώθουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς να αντιμετωπίσουν αρνητικά σχόλια από εκπαιδευτικούς και συνομηλίκους. Εάν αυτό μοιάζει με την εικόνα του παιδιού σας, οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορεί να είναι η απάντηση.

Για ένα παιδί, η αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι μια εύθραυστη έννοια, επομένως είναι σημαντικό να μάθετε πώς να την χτίζετε με ασφάλεια. Η συμμετοχή του παιδιού σας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ενθάρρυνση και ελευθερία επιλογής. Η πίεση θα πρέπει μα μειωθεί και να αντικατασταθεί με υποστήριξη.


Εξερευνήστε οκτώ τρόπους με τους οποίους οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας!

    1.  Επεκτείνετε τις κοινωνικές δεξιότητες. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες συχνά δυσκολεύονται περισσότερο να ενταχθούν σε κοινωνικές ομάδες. Το πρόβλημα συνήθως προκύπτει από ζητήματα επικοινωνίας, έλλειψη κοινωνικής επίγνωσης και παρορμητικότητα. Δυστυχώς, ο εκφοβισμός και η απομόνωση μπορεί να πηγάζουν από αυτό. Ένα πλεονέκτημα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων είναι το δέσιμο της ομάδας. Ομαδικά αθλήματα, θεατρικοί σύλλογοι και άλλες ομαδικές δραστηριότητες είναι εξαιρετικοί τρόποι εξάσκησης κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα χαλαρό περιβάλλον.
    2. Βελτιώστε τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Ορισμένες εξωσχολικές δραστηριότητες όπως το σκάκι και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια μπορούν να καλλιεργήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Δεδομένου ότι πολλές μαθησιακές δυσκολίες επηρεάζουν την εκτελεστική λειτουργία, η επίλυση προβλημάτων και η κριτική σκέψη βρίσκονται συχνά σε χαμηλά επίπεδα. Το να μάθετε να επιλύετε προβλήματα ανεξάρτητα μπορεί να τονώσει την υπερηφάνεια και την αυτοπεποίθηση.
    3. Ενθαρρύνετε την προσωπική ανάπτυξη
      Η σύνδεση της αυτοεκτίμησης και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας στο μέλλον. Μπορεί να βρίσκουν την επιστήμη συναρπαστική αλλά και να αγωνίζονται στο μάθημα της επιστήμης. Αντί να εγκαταλείψουν το όνειρό τους να γίνουν επιστήμονες, μπορούν να ενταχθούν σε μια λέσχη μετά το σχολείο.
      Μπορούν να εξερευνήσουν το θέμα σε ένα διασκεδαστικό περιβάλλον χαμηλής πίεσης. Αυτή η εμπειρία μπορεί να τα ενθαρρύνει να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να εργαστούν για την καριέρα των ονείρων τους. 
    4. Μειώστε το στρες. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα μαθησιακών δυσκολιών, μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος στα παιδιά. Χωρίς τρόπο να το ανακουφίσουν, τα παιδιά μπορεί να καταφύγουν σε καταστροφικές συμπεριφορές. Ευτυχώς, η σωματική δραστηριότητα καταπολεμά το άγχος!
      Εάν το παιδί σας έχει έντονο κοινωνικό άγχος για να παίξει ομαδικά αθλήματα, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Το κολύμπι, η πεζοπορία και τα ατομικά αθλήματα όπως το τένις είναι εξαιρετικές επιλογές.
    5. Δημιουργήστε χώρο για λάθη. Αν αναρωτιέστε, «έχει το παιδί μου χαμηλή αυτοεκτίμηση;», δείτε πώς χειρίζεται τα λάθη. Τα παιδιά με αυτοπεποίθηση συχνά παίρνουν τα λάθη με μεγάλη προσοχή, μαθαίνουν από αυτά και προσπαθούν ξανά. Αλλά αν το παιδί σας το παίρνει προσωπικά, αμφισβητεί τις ικανότητές του και αποφεύγει τη δραστηριότητα, έχετε την απάντησή σας.
      Δείξτε στο παιδί σας ότι το να κάνει λάθη είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της μάθησης και ότι είναι εντάξει! Ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι μέσω της τέχνης, της μουσικής, του χορού και της μαγειρικής. Αυτές οι εξωσχολικές δραστηριότητες ενθαρρύνουν τον πειραματισμό, ενώ καταργούν αυστηρούς κανόνες.
    6. Χτίστε την ανεξαρτησία  Μόλις το παιδί σας βρει μια δραστηριότητα που αγαπά, είναι πιθανό να είναι πιο περήφανο για τη συμμετοχή του. Αυτό όχι μόνο χτίζει την αυτοεκτίμηση, αλλά προάγει επίσης την ανεξαρτησία. Μπορεί να βρεθούν να σχεδιάζουν, να προετοιμάζονται και να αναλαμβάνουν την ευθύνη χωρίς βοήθεια.
    7. Ανακαλύψτε νέα ενδιαφέροντα Αυτό το παλιό ρητό, «οι νικητές δεν τα παρατάνε ποτέ», πρέπει να αποσυρθεί για πάντα. Μερικές φορές το παιδί σας μπορεί να δοκιμάσει μια δραστηριότητα που αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιεστική ή αλλιώς δεν είναι ευχάριστη. Αφήστε τα να τα παρατήσουν. Είναι εντάξει! Επιτρέψτε στο παιδί σας να εξερευνήσει πολλά διαφορετικά ενδιαφέροντα και να δοκιμάσει νέες αναζητήσεις. Ανακουφίζει από την πίεση ότι πρέπει να είναι καλοί σε όλα και τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τη διαδικασία της ανακάλυψης. Είναι βέβαιο ότι τελικά θα βρουν κάτι που αγαπούν πραγματικά! 
    8. Απολαύστε ένα περιβάλλον χαμηλής πίεσης Οι εξωσχολικές δραστηριότητες τοποθετούνται σε άνετους χώρους και στερούνται την τυπικότητα μιας τάξης. Επιτρέπουν στα παιδιά να είναι παιδιά και να διασκεδάζουν! Η μείωση των πιέσεων του πραγματικού κόσμου μπορεί να ενθαρρύνει τα παιδιά να χαλαρώσουν και να χαθούν στη δραστηριότητα.



Για ένα παιδί, η αυτοεκτίμηση είναι απαραίτητη!
Αν αναρωτιέστε πώς να βελτιώσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε! Εκτός από την τόνωση της αυτοπεποίθησης, αυτές οι δραστηριότητες έχουν πολλά άλλα οφέλη. Οι αυξημένες κοινωνικές δεξιότητες, η κριτική σκέψη και η ανεξαρτησία είναι μερικά θετικά αποτελέσματα!

Ενισχύστε αυτές τις εμπειρίες προωθώντας την αυτοπεποίθηση στο σπίτι. Ανάλογα με το παιδί σας, η οικοδόμηση αυτοεκτίμησης μπορεί να ξεκινήσει μέσα στην οικογενειακή μονάδα. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πού να ξεκινήσετε, η Upbility διαθέτει έναν εκτενή κατάλογο πόρων διαθέσιμο για τους γονείς!

Κασσωτάκη Αλίκη - Λογοπεδικός MSc, BSc

copyright Upbility 2022

 Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Προηγούμενο άρθρο Κατανοώντας τα προβλήματα ύπνου στον αυτισμό