Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δεν θέλω να πληγώνομαι όταν χάνω - Εκδόσεις Upbility

Δεν θέλω να πληγώνομαι όταν χάνω

Η παραίτηση επειδή είναι πιο πίσω, οι φωνές επειδή δεν κέρδισε ή ο θυμός για τη νίκη σας, είναι σημάδια ότι το παιδί δεν μπορεί να διαχειριστεί την ήττα και πληγώνεται βαθιά.

Όμως σε τελική ανάλυση κανείς δεν θέλει να παίξει με κάποιον που εξαπατά για να μη χάσει ή που σταματάει πάντα στα μισά του παιχνιδιού επειδή συνειδητοποιεί ότι δεν έχει ελπίδες να κερδίσει.

Είναι σύνηθες για τα παιδιά να αγωνίζονται να διατηρήσουν μια θετική στάση ενώ χάνουν στο αγαπημένο τους παιχνίδι. Αλλά αν το παιδί πληγώνεται επειδή χάνει συχνά τότε είναι σημαντικό να παρέμβετε.


Λάβετε υπόψη ότι είναι φυσιολογικό τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να δημιουργούν τους δικούς τους κανόνες καθώς παίζουν. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για νίκη ή ήττα σε αυτήν την ηλικία. 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειρίζεται καλύτερα μια ενδεχόμενη ήττα, ενώ παράλληλα του δείχνετε πώς να ενθαρρύνει τους άλλους, ακόμα κι αν δεν κερδίσει.

otan xano

Επαινέστε τις προσπάθειες του παιδιού

Αν επαινέσεις το παιδί σου που σκόραρε τα περισσότερα γκολ στον αγώνα ποδοσφαίρου ή που πήρε τον υψηλότερο βαθμό στο τεστ μαθηματικών, τα λόγια σου θα τροφοδοτήσουν την ανταγωνιστική του φύση. Μπορεί να μάθει ότι η νίκη ή το να είσαι ο καλύτερος είναι πιο σημαντικό από την καλοσύνη. Επιβραβεύστε το για τη σκληρή δουλειά και την προσπάθειά του ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα. Αντί να πεις, "Είσαι ο γρηγορότερος δρομέας στην ομάδα", πες, "Μου αρέσει ο τρόπος που ζητωκραύγαζες για τα άλλα παιδιά σήμερα." Επισημάνετε την καλή συμπεριφορά και τονίστε τη σημασία της μεταχείρισης των άλλων με σεβασμό.

Μοντελοποιήστε τη δική σας συμπεριφορά

Αν φωνάζετε στους διαιτητές από τις κερκίδες ή ζητωκραυγάζετε άγρια κάθε φορά που νικάτε τον αντίπαλό σας, το παιδί σας θα συνεχίσει τις συνήθειές σας. Γίνετε πρότυπο συμπεριφοράς, συγχαρείτε  τον νικητή, ακόμα κι αν δεν ήταν αυτός που υποστηρίξατε. Δείξτε στο παιδί σας πώς να φέρεται ευγενικά σε άλλους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. 

 

Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει τα συναισθήματα του

Όταν τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα θλίψης, θυμού, απογοήτευσης και στεναχώριας, είναι πιθανότερο να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις. Διδάξτε στο παιδί σας για τα συναισθήματα και βοηθήστε το να αναπτύξει υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης αυτών των συναισθημάτων. Επικυρώστε και τα συναισθήματά του. Συζητήστε για το πώς αισθάνεται  όταν είναι λυπημένος, όταν ντρέπεται ή όταν είναι απογοητευμένος. Αλλά ξεκαθαρίστε ότι έχει επιλογές για το πώς να αντιμετωπίζει τα άβολα συναισθήματά του.

Μην αφήσετε το παιδί σας να κερδίσει

Μπορεί να είναι δελεαστικό μερικές φορές να δώσετε το παιχνίδι επίτηδες, ώστε να μην υποκύψετε στην αρνητική αντίδραση ενός πληγωμένου χαμένου. Αν και η πρόληψη της κατάρρευσης μπορεί να σας βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα δεν θα το ευχαριστηθείτε. Ενώ δεν χρειάζεται να είστε βάναυσα ανταγωνιστικοί, αποφύγετε να χάσετε επίτηδες για να γλιτώσετε τα συναισθήματα του παιδιού σας. Χαρίζοντάς του τη νίκη θα ενισχύσετε το ότι δεν μπορεί να αντέξει την ήττα. Κάθε απώλεια είναι μια ευκαιρία για εκείνο να μην είναι ένας πληγωμένος χαμένος.

Αγνοήστε τα ξεσπάσματα 

Εάν το παιδί σας αρχίσει να κλαίει, να χτυπά τα πόδια του ή να πέφτει στο πάτωμα, αγνοήστε το. Αγνοώντας τα ξεσπάσματά του μερικές φορές θα είναι χειρότερα στην αρχή, αλλά τελικά, το παιδί θα βαρεθεί όταν δει ότι δεν έχει κοινό. Αποφύγετε να το παρηγορείτε ή να του μιλάτε όταν συμπεριφέρεται έτσι. Μόλις ηρεμήσει, δώστε του ξανά θετική προσοχή.

 Ευχαριστηθείτε τη στιγμή όχι το αποτέλεσμα

Διδάξτε στο παιδί σας πώς να δείχνει καλοσύνη στους άλλους με ευγένεια και λέγοντας "ευχαριστώ που έπαιξες μαζί μου". Βοηθήστε το παιδί να επικεντρωθεί στη διασκέδαση και όχι στο ποιος κέρδισε ή έχασε.

Συνεχίστε να εργάζεστε σε κοινωνικές δεξιότητες

Μπορεί να χρειαστεί να παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια ή αθλήματα πιο συχνά με το παιδί σας απλά για να του δώσετε την ευκαιρία να εξασκήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Επιβραβεύστε το όταν είναι ευγενικό, όταν δείχνει σεβασμό και τονίστε ότι εκτιμάτε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους άλλους περισσότερο από το πώς παίζει το παιχνίδι. Μετά από κάθε γεγονός, μιλήστε του. Επισημάνετε τι έκανε καλά και συζητήστε οποιεσδήποτε ανησυχίες. Με συνέπεια και πρακτική εξάσκηση  τα βαθιά πληγωμένα συναισθήματα ενός χαμένου θα βρουν διέξοδο για να ανακουφιστούν. 

"Αν μπείτε σε έναν αγώνα και τερματίσετε τελευταίοι, είστε νικητές. Οι χαμένοι δεν μπήκαν ποτέ στον αγώνα."

Roger Crawford

 

Μετάφραση / Ελεύθερη απόδοση: upbility

Πηγή: Verywell Family's

Ίσως σας ενδιαφέρουν: 

Προηγούμενο άρθρο Ο εθισμός στο Διαδίκτυο μεταξύ των εφήβων