Αναλογική Μέθοδος Bortolato! Δείτε εδώ

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Έκπτωση 10% σε όλα τα Σχολικά Βοηθήματα

R0JSMX9FTY

Αποκωδικοποίηση των ξεσπασμάτων αυτισμού (Autism Tantrums)

Αποκωδικοποίηση των ξεσπασμάτων αυτισμού (Autism Tantrums) - Εκδόσεις Upbility

Η κατανόηση του κόσμου ενός παιδιού με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) μπορεί να είναι ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις και ανταμοιβές. Ανάμεσα στις μυριάδες εμπειρίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτά τα παιδιά, τα ξεσπάσματα ή οι καταρρεύσεις συχνά ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερα ανησυχητικά για τους γονείς και τους φροντιστές.

Ωστόσο, εμβαθύνοντας στα αίτια και την επιστήμη που κρύβονται πίσω από αυτά τα ξεσπάσματα, μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους εαυτούς μας ώστε να ανταποκριθούμε με ενσυναίσθηση, υπομονή και αποτελεσματικές στρατηγικές.

Κατανόηση της φύσης των ξεσπασμάτων αυτισμού

Τα ξεσπάσματα (Autism Tantrums) που σχετίζονται με τον αυτισμό διαφέρουν από εκείνα των νευροτυπικών παιδιών. Ενώ όλα τα παιδιά μπορεί να έχουν ξεσπάσματα όταν είναι κουρασμένα, πεινασμένα ή απογοητευμένα, τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν συχνά πρόσθετα εναύσματα που έχουν τις ρίζες τους στη μοναδική νευρική τους καλωδίωση.

Διαφορά μεταξύ των ξεσπασμάτων αυτισμού και των τυπικών ξεσπασμάτων:

Τα ξεσπάσματα αυτισμού συχνά προέρχονται από αισθητηριακές υπερφορτώσεις ή από ξαφνικές διακοπές της ρουτίνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά παιδιά με ΔΑΦ παρουσιάζουν αυξημένες ευαισθησίες, γεγονός που τα καθιστά πιο επιρρεπή στην αισθητηριακή υπερφόρτωση. Για παράδειγμα, ο βόμβος από ένα φθορίζον φως ή η αίσθηση ενός συγκεκριμένου υφάσματος μπορεί να είναι αφόρητη για ένα παιδί με ΔΑΦ.

Επιπλέον, τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν συχνά μια ακλόνητη ανάγκη για συνέπεια και ρουτίνα. Οι απροσδόκητες αλλαγές μπορεί να είναι τρανταχτές και εξαιρετικά ανησυχητικές, οδηγώντας σε καταρρεύσεις.

Η επιστήμη πίσω από τα ξεσπάσματα του αυτισμού

Tantrums

Η κατανόησή μας για το ΔΑΦ και τις συναφείς συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων των ξεσπασμάτων θυμού, έχει αυξηθεί πάρα πολύ με την πρόοδο της νευροεπιστημονικής έρευνας.

Εγκέφαλος και αισθητηριακή επεξεργασία στον αυτισμό:

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με ΔΑΦ συχνά επεξεργάζονται τις αισθητηριακές πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο από τους νευροτυπικούς συναδέλφους τους. Η αμυγδαλή, ένα τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων και την αισθητηριακή επεξεργασία, μπορεί να είναι υπερδραστήρια στα άτομα με ΔΑΦ. Αυτή η υπερδραστηριότητα μπορεί να τα κάνει πιο επιρρεπή σε συναισθηματικά ξεσπάσματα (Autism Tantrums) όταν έρχονται αντιμέτωπα με αισθητηριακή υπερφόρτωση.

Ο ρόλος του στρες και του άγχους:

Τα παιδιά με αυτισμό συχνά βιώνουν αυξημένα επίπεδα άγχους λόγω των δυσκολιών τους με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την αισθητηριακή επεξεργασία. Αυτό το συνεχές άγχος μπορεί να επιδεινώσει τις αντιδράσεις τους στα ερεθίσματα, οδηγώντας σε έντονες κρίσεις κατάρρευσης.

Στρατηγικές για την αποκωδικοποίηση και τη διαχείριση των ξεσπασμάτων αυτισμού (Autism Tantrums)

Πρόληψη και προετοιμασία:

Η κατανόηση των εκλυτικών παραγόντων είναι το ήμισυ του παντός. Η πρόβλεψη πιθανών πηγών αισθητηριακής υπερφόρτωσης ή η προετοιμασία του παιδιού για αλλαγές στη ρουτίνα μπορεί να μειώσει δραματικά την εμφάνιση των ξεσπασμάτων θυμού. Για παράδειγμα, αν γνωρίζετε ότι ένα πάρτι γενεθλίων μπορεί να είναι συγκλονιστικό, η ύπαρξη ακουστικών με προστασία από τον θόρυβο μπορεί να βοηθήσει.

Εργαλεία επικοινωνίας:

Λόγω των προκλήσεων στη λεκτική επικοινωνία, τα παιδιά με ΔΑΦ συχνά επωφελούνται από οπτικά βοηθήματα. Κάρτες με εικόνες, εφαρμογές ή ακόμη και απλές ζωγραφιές μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα επικοινωνίας και να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αναγκών τους.

Τεχνικές και παρεμβάσεις ηρεμίας:

Διαφορετικά παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες ηρεμίας. Οι ζυγισμένες κουβέρτες μπορούν να προσφέρουν καταπραϋντική πίεση βαθιάς αφής, ενώ τα ήσυχα δωμάτια χωρίς ερεθίσματα μπορούν να προσφέρουν μια υποχώρηση από τις συγκλονιστικές καταστάσεις. Θυμηθείτε, είναι σημαντικό να διασφαλίζετε πάντα ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές, αποτρέποντας το παιδί από το να βλάψει ενδεχομένως τον εαυτό του κατά τη διάρκεια μιας κατάρρευσης.

Μακροπρόθεσμες προσεγγίσεις για τη μείωση των εκρήξεων θυμού

ξεσπάσματα του αυτισμού

Συμπεριφορικές θεραπείες και παρεμβάσεις:

Η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (ΑΒΑ) έχει επαινεθεί ως χρυσός κανόνας για την τεκμηριωμένη προσέγγισή της στην τροποποίηση της συμπεριφοράς των παιδιών με ΔΑΦ. Υπό ελεγχόμενες συνθήκες, οι επαγγελματίες της ΑΒΑ μπορούν να διδάξουν στα παιδιά μηχανισμούς αντιμετώπισης και τρόπους έκφρασης της δυσφορίας τους χωρίς να καταφεύγουν σε ξεσπάσματα (Autism Tantrums).

Οικοδόμηση ανθεκτικότητας και δεξιοτήτων αντιμετώπισης:

Η διδασκαλία ενός παιδιού με ΔΑΦ να αναγνωρίζει και να επισημαίνει τα συναισθήματά του μπορεί να είναι ενδυναμωτική. Απλές πρακτικές όπως οι κάρτες συναισθημάτων ή οι κοινωνικές ιστορίες μπορούν να τα βοηθήσουν να συνδέσουν τα συντριπτικά συναισθήματα με λέξεις, διευκολύνοντας τους φροντιστές να παρέμβουν αποτελεσματικά.

Υποστήριξη γονέων και φροντιστών

Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε τη συναισθηματική επιβάρυνση που μπορεί να έχουν τα συχνά ξεσπάσματα στους γονείς και τους φροντιστές. Η εξασφάλιση επαρκούς υποστήριξης, είτε μέσω κοινοτικών ομάδων, διαδικτυακών φόρουμ ή επαγγελματικής συμβουλευτικής, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η αποκωδικοποίηση των ξεσπασμάτων αυτισμού δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Απαιτεί υπομονή, κατανόηση και συνεχή προσπάθεια. Με τη θεμελίωση της προσέγγισής μας στην επιστημονική κατανόηση και τις προσαρμοσμένες στρατηγικές, μπορούμε όχι μόνο να μειώσουμε τη συχνότητα και την ένταση αυτών των ξεσπασμάτων, αλλά και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των παιδιών μας και των εαυτών μας.

Η πλοήγηση στα απρόβλεπτα νερά των εκρήξεων αυτισμού είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς, εκπαιδευτικοί και φροντιστές. Αυτά τα ξεσπάσματα (Autism Tantrums) μπορεί να είναι συναισθηματικά εξαντλητικά για όλους τους εμπλεκόμενους, οδηγώντας σε συναισθήματα απογοήτευσης, αδυναμίας ή ακόμη και ενοχής. Ωστόσο, με γνώση, συμπόνια και προληπτική προσέγγιση, αυτά τα επεισόδια μπορούν να γίνουν καλύτερα κατανοητά και να διαχειριστούν.

Βουτιά σε βάθος στα ξεσπάσματα αυτισμού

ξεσπάσματα του αυτισμού

Για να υποστηρίξετε πραγματικά ένα παιδί που βιώνει κρίσεις θυμού στον αυτισμό, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι δεν πρόκειται για τυπικά ξεσπάσματα θυμού. Συχνά προκύπτουν από τις μοναδικές νευρολογικές και αισθητηριακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).

Η μοναδική φύση των εκρήξεων θυμού του αυτισμού:

Τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και εναύσματα. Τα ξεσπάσματά τους συχνά προέρχονται από συντριπτικές αισθητηριακές εισροές ή διαταραχές στη ρουτίνα τους, παρά από τους πιο κοινούς λόγους για τους οποίους άλλα παιδιά μπορεί να έχουν ξεσπάσματα[^2^]. Αυτό μπορεί να κάνει τα ξεσπάσματα του αυτισμού να φαίνονται πιο έντονα ή παρατεταμένα.

Εξετάζοντας την επιστήμη που κρύβεται πίσω από τα ξεσπάσματα αυτισμού

Εγκέφαλος και αισθητηριακή επεξεργασία:

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αμυγδαλή, που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων και των αντιδράσεων, είναι συχνά υπερδραστήρια σε άτομα με ΔΦΑ[^5^]. Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει ισχυρότερες συναισθηματικές αντιδράσεις, οδηγώντας ενδεχομένως σε ξεσπάσματα αυτισμού όταν έρχονται αντιμέτωποι με αισθητηριακές υπερφορτώσεις ή άλλα ερεθίσματα.

Ο αντίκτυπος του στρες και του άγχους:

Δεδομένων των συνεχών αισθητηριακών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ΔΑΦ, έχουν συχνά αυξημένα επίπεδα στρες[^6^]. Αυτή η μόνιμη κατάσταση άγχους και στρες μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη ασφάλεια, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε ξεσπάσματα αυτισμού.

Στρατηγικές προσαρμοσμένες για τα ξεσπάσματα αυτισμού

Αποτελεσματική επικοινωνία:
Τα παιδιά με ΔΑΦ συχνά δυσκολεύονται με την παραδοσιακή επικοινωνία. Η εισαγωγή εναλλακτικών στρατηγικών επικοινωνίας, όπως τα οπτικά βοηθήματα ή η υποστηρικτική τεχνολογία, μπορεί να βοηθήσει στη γεφύρωση αυτού του χάσματος, ελαχιστοποιώντας τις απογοητεύσεις και τα πιθανά ξεσπάσματα αυτισμού[^8^].

Δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις αισθήσεις:
Δεδομένου ότι η αισθητηριακή υπερφόρτωση είναι ένα συνηθισμένο έναυσμα για τα ξεσπάσματα αυτισμού, η εξασφάλιση ότι το περιβάλλον του παιδιού είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς τις αισθήσεις μπορεί να είναι ευεργετική. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση χαμηλού φωτισμού, τη μείωση των ξαφνικών ή δυνατών θορύβων ή την εισαγωγή καταπραϋντικών αισθητηριακών εργαλείων, όπως τα παιχνίδια fidget ή οι μαλακές κουβέρτες[^9^].

Αγκαλιάζοντας μακροπρόθεσμες προσεγγίσεις

Συμμετοχή σε συμπεριφορικές θεραπείες:

Θεραπείες όπως η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (ΑΒΑ) προσφέρουν τεκμηριωμένες στρατηγικές που βοηθούν στη μείωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών όπως τα ξεσπάσματα αυτισμού[^11^]. Οι τακτικές συνεδρίες με επαγγελματίες εκπαιδευμένους σε αυτές τις θεραπείες μπορούν να εξοπλίσουν τόσο το παιδί όσο και τον φροντιστή με εργαλεία για να χειρίζονται δύσκολες καταστάσεις.

Προώθηση της συναισθηματικής νοημοσύνης:

Βοηθώντας ένα παιδί με ΔΦΑ να κατανοήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του μπορεί να μειώσει τις περιπτώσεις εκρήξεων αυτισμού. Απλά εργαλεία όπως κάρτες συναισθημάτων, ημερολόγια ή καθοδηγούμενες συζητήσεις μπορούν να είναι ανεκτίμητα σε αυτή τη διαδικασία[^12^].

Προσφορά υποστήριξης σε γονείς και φροντιστές

Οι γονείς και οι φροντιστές είναι οι υπερασπιστές πρώτης γραμμής ενάντια στα ξεσπάσματα αυτισμού, τα οποία μπορεί να έχουν συναισθηματικό φόρο αίματος. Η εξασφάλιση πόρων, υποστήριξης και ανάπαυλας είναι ζωτικής σημασίας. Η σύνδεση με άλλους μέσω κοινοτικών ομάδων, εργαστηρίων ή διαδικτυακών φόρουμ μπορεί να προσφέρει έναν κοινό χώρο για συμβουλές, στρατηγικές αντιμετώπισης και συναισθηματική υποστήριξη.

Καθώς εμβαθύνουμε περισσότερο στην πολυπλοκότητα των εκρήξεων αυτισμού (Autism Tantrums), γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι είναι βαθιά συνυφασμένες με τις μοναδικές αισθητηριακές ευαισθησίες και τις νευρολογικές παραλλαγές κάθε παιδιού με ΔΑΦ. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των εκρήξεων θυμού, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εξατομικευμένες στρατηγικές που έχουν τις ρίζες τους στην επιστημονική κατανόηση και τις συμπονετικές προσεγγίσεις.

Ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη διαχείριση των ξεσπασμάτων αυτισμού

ξεσπάσματα του αυτισμού

Καινοτόμες τεχνολογικές παρεμβάσεις:
Στον τομέα της τεχνολογίας, έχει σημειωθεί ένα σημαντικό άλμα στη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων που βοηθούν στη διαχείριση των κρίσεων θυμού του αυτισμού. Εφαρμογές και συσκευές εξοπλισμένες με τεχνητή νοημοσύνη έχουν αναπτυχθεί για να αναγνωρίζουν πρώιμα σημάδια άγχους και ανησυχίας, παρέχοντας έγκαιρες παρεμβάσεις και υποστήριξη.

Θεραπεία εικονικής πραγματικότητας (VR):
Η εικονική πραγματικότητα είναι ένας άλλος αναπτυσσόμενος τομέας που υπόσχεται να βοηθήσει τα παιδιά με ΔΑΦ. Βυθίζοντάς τα σε ελεγχόμενα, εικονικά περιβάλλοντα, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να αντιμετωπίζουν διάφορα ερεθίσματα με τον δικό τους ρυθμό, μειώνοντας ενδεχομένως τη συχνότητα και την ένταση των εκρήξεων αυτισμού με την πάροδο του χρόνου.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων για την άμβλυνση των εκρήξεων αυτισμού

Καλλιέργεια δεξιοτήτων συναισθηματικής ρύθμισης:
Ένας από τους κρίσιμους τομείς εστίασης είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά με ΔΑΦ να αναπτύξουν δεξιότητες ρύθμισης των συναισθημάτων τους. Προσαρμοσμένες δραστηριότητες και ασκήσεις μπορούν να τα ενδυναμώσουν ώστε να αναγνωρίζουν, να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, μετριάζοντας έτσι τη σοβαρότητα των εκρήξεων αυτισμού.

Ενίσχυση των ικανοτήτων επικοινωνίας:
Η βελτίωση της επικοινωνίας συνδέεται άμεσα με τη μείωση της απογοήτευσης και του άγχους. Οι μέθοδοι επαυξητικής και εναλλακτικής επικοινωνίας (AAC), όπως η νοηματική γλώσσα ή οι συσκευές δημιουργίας λόγου, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν τα μη λεκτικά παιδιά να εκφραστούν, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση εκρήξεων αυτισμού.

Ενίσχυση των σχέσεων γονέων-παιδιών εν μέσω ξεσπασμάτων αυτισμού

Προγράμματα εκπαίδευσης γονέων:
Τα προγράμματα που προσφέρουν εκπαίδευση στους γονείς για τον χειρισμό των εκρήξεων αυτισμού είναι ανεκτίμητα. Οι πρωτοβουλίες αυτές παρέχουν δεξιότητες και γνώσεις για την κατανόηση των εκλυτικών παραγόντων του παιδιού και την αποτελεσματική αντίδραση, καλλιεργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για το παιδί.

Έμφαση στην αυτοφροντίδα για τους φροντιστές:
Το άγχος που συνδέεται με τη διαχείριση των εκρήξεων αυτισμού μπορεί να επηρεάσει την ευημερία των γονέων και των φροντιστών. Η έμφαση στην αυτοφροντίδα και στους πόρους ψυχικής υγείας για τους φροντιστές είναι υψίστης σημασίας για να διασφαλιστεί ότι είναι συναισθηματικά εξοπλισμένοι για να υποστηρίξουν αποτελεσματικά το παιδί τους.

Η συνεργατική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ξεσπασμάτων αυτισμού
Συμμετοχή των κοινοτήτων:
Η δημιουργία μιας ενημερωμένης και συμπονετικής κοινότητας μπορεί να διευκολύνει σημαντικά το ταξίδι για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τα ξεσπάσματα αυτισμού. Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης και τα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να καλλιεργήσουν ένα περιβάλλον υποστήριξης και ενσωμάτωσης.

Συμπερασματικά

Τα ξεσπάσματα αυτισμού (Autism Tantrums) είναι ένα σύνθετο, πολύπλευρο ζήτημα που έχει τις ρίζες του στις περίπλοκες νευρικές και αισθητηριακές διαδικασίες των ατόμων με ΔΑΦ. Καθώς συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας μέσω της επιστημονικής έρευνας, της τεχνολογίας και της κοινωνικής υποστήριξης, θα αναδυθούν εξατομικευμένες και αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση αυτών των ξεσπασμάτων. Αυτές οι συνδυασμένες προσπάθειες δεν αφορούν μόνο τη διαχείριση των ξεσπασμάτων - στοχεύουν στον εμπλουτισμό της ποιότητας ζωής των ατόμων με ΔΑΦ και των οικογενειών τους, αγκυροβολώντας τους σε έναν κόσμο όπου η κατανόηση, η υποστήριξη και η αποδοχή κυριαρχούν.

Πρωτότυπο περιεχόμενο από την συγγραφική ομάδα του Upbility. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, στο σύνολό του ή τμημάτων του, χωρίς την αναφορά στον εκδότη.

Διαβάστε επίσης: 

Βιβλία για τον αυτισμό ιδανικά για γονείςειδικούς παιδαγωγούςλογοθεραπευτέςεργοθεραπευτές και παιδοψυχολόγους

Αναφορές
Lord, C., & Jones, R. M. (2012). Ετήσια ερευνητική ανασκόπηση: επανεξετάζοντας την ταξινόμηση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 53(5), 490-509.

Marco, E. J., Hinkley, L. B. N., Hill, S. S., & Nagarajan, S. S. (2011). Αισθητηριακή επεξεργασία στον αυτισμό: ανασκόπηση των νευροφυσιολογικών ευρημάτων. Pediatric research, 69(5), 48R-54R.

Boyd, B. A., Baranek, G. T., Sideris, J., Poe, M. D., Watson, L. R., Patten, E., & Miller, H. (2010). Αισθητηριακά χαρακτηριστικά και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές σε παιδιά με αυτισμό και αναπτυξιακές καθυστερήσεις. Autism Research, 3(2), 78-87.

Rogers, S. J., & Ozonoff, S. (2005). Σχολιασμός: Τι γνωρίζουμε για την αισθητηριακή δυσλειτουργία στον αυτισμό; Μια κριτική ανασκόπηση των εμπειρικών στοιχείων. Journal of child psychology and psychiatry, 46(12), 1255-1268.

Tottenham, N., & Gabard-Durnam, L. J. (2017). Η αναπτυσσόμενη αμυγδαλή: Ένας μαθητής του κόσμου και ένας δάσκαλος του φλοιού. Current Opinion in Psychology, 17, 55-60.

Simonoff, E., Pickles, A., Charman, T., Chandler, S., Loucas, T., & Baird, G. (2008). Ψυχιατρικές διαταραχές σε παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού: επιπολασμός, συννοσηρότητα και σχετικοί παράγοντες σε δείγμα πληθυσμού. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 47(8), 921-929.

Koegel, L. K., Koegel, R. L., & Dunlap, G. (1996). Θετική υποστήριξη της συμπεριφοράς: Συμπερίληψη ατόμων με δύσκολη συμπεριφορά στην κοινότητα. Paul H Brookes Publishing.

Bondy, A., & Frost, L. (2001). Το σύστημα επικοινωνίας ανταλλαγής εικόνων. Focus on Autism and Other Developmental Disabilities, 16(2), 130-137.

Grandin, T. (1992). Ηρεμιστικές επιδράσεις της βαθιάς πίεσης αφής σε ασθενείς με αυτιστική διαταραχή, φοιτητές και ζώα. Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology, 2(1), 63-72.

Matson, J. L., & Rivet, T. T. (2008). Οι επιδράσεις της σοβαρότητας των συμπτωμάτων αυτισμού και PDD-NOS στις προκλητικές συμπεριφορές σε ενήλικες με νοητική αναπηρία. Journal of developmental and physical disabilities, 20(1), 41-51.

Lovaas, O. I. (1987). Συμπεριφορική θεραπεία και φυσιολογική εκπαιδευτική και διανοητική λειτουργία σε μικρά αυτιστικά παιδιά. Journal of consulting and clinical psychology, 55(1), 3.

Gray, C. (2015). Η νέα κοινωνική ιστορία

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.