Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τιμωρία, κερδίζω ή χάνω; - Εκδόσεις Upbility

Τιμωρία, κερδίζω ή χάνω;

Η τιμωρία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στη λειτουργική κατάσταση, αναφέρεται σε οποιαδήποτε αλλαγή που συμβαίνει μετά από μια συμπεριφορά που μειώνει την πιθανότητα ότι η συμπεριφορά αυτή θα εμφανιστεί ξανά στο μέλλον. Ενώ οι θετικές και αρνητικές ενισχύσεις χρησιμοποιούνται για την αύξηση των συμπεριφορών, η τιμωρία εστιάζεται στη μείωση ή την εξάλειψη ανεπιθύμητων συμπεριφορών.


Η τιμωρία συχνά συγχέεται λανθασμένα με την αρνητική ενίσχυση. Η ενίσχυση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης μιας συμπεριφοράς και η τιμωρία μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης μιας συμπεριφοράς.

Τύποι τιμωρίας

Ο συμπεριφοριστής B. F. Skinner, ο ψυχολόγος που περιέγραψε για πρώτη φορά τη λειτουργική κατάσταση, εντόπισε δύο διαφορετικά είδη αποτρεπτικών ερεθισμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τιμωρία:

Θετική τιμωρία:

Αυτός ο τύπος τιμωρίας είναι επίσης γνωστός ως «τιμωρία με εφαρμογή». Η θετική τιμωρία περιλαμβάνει την παρουσίαση ενός αποτρεπτικού ερεθίσματος μετά από μια συμπεριφορά. Για παράδειγμα, όταν ένας μαθητής μιλά εκ περιτροπής μέσα στην τάξη, ο δάσκαλος μπορεί να επιπλήξει το παιδί επειδή διακόπτει.

Αρνητική τιμωρία:

Αυτός ο τύπος τιμωρίας είναι επίσης γνωστός ως «τιμωρία με αφαίρεση». Η αρνητική τιμωρία περιλαμβάνει την κατάργηση ενός επιθυμητού ερεθίσματος μετά από μια συμπεριφορά. Για παράδειγμα, όταν ο μαθητής από το προηγούμενο παράδειγμα μιλά ξανά, ο δάσκαλος λέει αμέσως στο παιδί ότι θα χάσει το διάλειμμα λόγω της συμπεριφοράς του.

Αποτελεσματικότητα

Ενώ η τιμωρία μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις, πιθανότατα μπορείτε να σκεφτείτε μερικά παραδείγματα όταν μια τιμωρία δεν μειώνει σταθερά την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Η φυλακή είναι ένα παράδειγμα. Αφού αποστέλλονται στη φυλακή για έγκλημα, οι άνθρωποι συνεχίζουν συχνά να διαπράττουν εγκλήματα μόλις απελευθερωθούν από τη φυλακή.

Πρώτον, η τιμωρία είναι πιο αποτελεσματική εάν εφαρμοστεί γρήγορα.
Οι ποινές φυλάκισης συχνά συμβαίνουν πολύ μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, κάτι που μπορεί να εξηγήσει έναν λόγο για τον οποίο η μετάβαση ατόμων στη φυλακή δεν οδηγεί πάντα σε μείωση της εγκληματικής συμπεριφοράς.

Δεύτερον, η τιμωρία επιτυγχάνει μεγαλύτερα αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται με συνέπεια. Μπορεί να είναι δύσκολο να επιβληθεί ποινή κάθε φορά που εμφανίζεται μια συμπεριφορά. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι συνεχίζουν να οδηγούν πάνω από το όριο ταχύτητας ακόμα και αφού λάβουν ένα πρόστιμο. Γιατί; Επειδή η συμπεριφορά τιμωρείται με ασυνέπεια.

Η τιμωρία είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε μείωση της συμπεριφοράς εάν ακολουθεί αμέσως τη συμπεριφορά και εφαρμόζεται με συνέπεια.

Μειονεκτήματα και συνέπειες

Η τιμωρία έχει επίσης κάποια αξιοσημείωτα μειονεκτήματα.

Πρώτον, κάθε αλλαγή συμπεριφοράς που προκύπτει από τιμωρία είναι συχνά προσωρινή. «Η τιμωρημένη συμπεριφορά είναι πιθανό να επανεμφανιστεί μετά την απόσυρση των ποινικών συνεπειών», εξηγεί ο Skinner.
Ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι η τιμωρία δεν προσφέρει στην πραγματικότητα πληροφορίες για πιο κατάλληλες ή επιθυμητές συμπεριφορές. Μολονότι τα άτομα μπορεί να μαθαίνουν να μη εκτελούν ορισμένες ενέργειες, δεν μαθαίνουν πραγματικά τίποτα για το τι πρέπει να κάνουν. 

Ένα άλλo πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη σχετικά με την τιμωρία είναι ότι μπορεί να έχει ακούσιες και ανεπιθύμητες συνέπειες. Για παράδειγμα, μια έρευνα του 2014 στην Αμερική διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί γονείς παραδέχτηκαν ότι χτυπούν τα παιδιά τους (ηλικίας 9 ετών και κάτω) τον τελευταίο χρόνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτός ο τύπος σωματικής τιμωρίας μπορεί να οδηγήσει σε αντικοινωνική συμπεριφορά, επιθετικότητα και παραβατικότητα μεταξύ των παιδιών.



Για το λόγο αυτό, ο Skinner και άλλοι ψυχολόγοι προτείνουν ότι τυχόν πιθανά βραχυπρόθεσμα οφέλη από τη χρήση της τιμωρίας ως εργαλείου τροποποίησης συμπεριφοράς πρέπει να σταθμίζονται έναντι των πιθανών μακροπρόθεσμων συνεπειών.

Μετάφραση / Προσαρμογή: upbility.gr
Πηγή: verywellmind, Kendra Cherry,
Προηγούμενο άρθρο Κατανοώντας τα προβλήματα ύπνου στον αυτισμό