Μετάβαση στο περιεχόμενο
Διάσπαση προσοχής: συμπτώματα και αντιμετώπιση

Διάσπαση προσοχής: συμπτώματα και αντιμετώπιση

Αν παλεύετε με την απροσεξία και τις διαταραχές της, ίσως αντιμετωπίζετε τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADD). Χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην εστίαση και την ολοκλήρωση εργασιών και μπορεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής. Αυτό το άρθρο καθορίζει μια σαφή πορεία για την κατανόηση των συμπτωμάτων, την εξεύρεση μηχανισμών αντιμετώπισης και την αναζήτηση υποστήριξης για την αποτελεσματική διαχείριση της διάσπαση προσοχής.

Ακούστε το άρθρο στο podcast "Παιδι σε Ισορροπία" 

 

Βασικά συμπεράσματα

  • Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ADD) και η Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ (ADHD)  είναι παρόμοιες καταστάσεις, με την πρώτη να χαρακτηρίζεται από απροσεξία χωρίς την υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα που μπορεί να συνοδεύουν τη δεύτερη- επηρεάζει σημαντικά τις γνωστικές λειτουργίες και τη συμπεριφορά, επηρεάζοντας την εκτελεστική λειτουργία, την ταχύτητα επεξεργασίας, τη μνήμη εργασίας και τον ανασταλτικό έλεγχο.
  • Η αιτιολογία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής είναι πολυπαραγοντική, με τις γενετικές επιδράσεις να αντιπροσωπεύουν υψηλό βαθμό κληρονομικότητας και αρκετά γονίδια να έχουν αναγνωριστεί ότι παίζουν ρόλο- περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως οι προγεννητικές ουσίες, τα βαρέα μέταλλα, οι χημικές εκθέσεις και η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την πρώιμη ζωή, συμβάλλουν επίσης στον κίνδυνο.
  • Η θεραπεία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής περιλαμβάνει συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων και φαρμακευτικής αγωγής, με στόχο τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργικότητας σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως το σπίτι και το σχολείο, υποστηριζόμενη από ολοκληρωμένη διάγνωση και εξατομικευμένες παρεμβάσεις.

Αποκωδικοποίηση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής (ADD)

Διάσπαση προσοχής: συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η ADD είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό πρόβλημα διάσπασης προσοχής - μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις γνωστικές λειτουργίες και τη συμπεριφορά, επηρεάζοντας:

  • Εκτελεστική λειτουργία
  • Την ταχύτητα επεξεργασίας
  • Μνήμη εργασίας
  • Τον ανασταλτικό έλεγχο

Ο κόσμος μέσα από τον φακό της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής (ADD)  μπορεί να είναι συντριπτικός, γεμάτος περισπασμούς που απαιτούν προσοχή, καθιστώντας εργασίες που απαιτούν συνεχή πνευματική προσπάθεια πρόκληση. Ωστόσο, με την κατανόηση και τη σωστή διαχείριση, τα άτομα με Διάσπαση προσοχής μπορούν να ζήσουν ικανοποιητικές ζωές, ξεπερνώντας τις μοναδικές τους προκλήσεις.

Αναγνώριση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής (ADD)

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, ένας υποτύπος της ΔΕΠΥ, εκδηλώνεται κυρίως ως προκλήσεις με την προσοχή και την εστίαση. Σε αντίθεση με τον υπερκινητικό/παρορμητικό τύπο της ΔΕΠΥ, τα άτομα με διάσπαση προσοχής μπορεί να μην εμφανίζουν εμφανώς διασπαστικές συμπεριφορές. Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολίες στην προσοχή στις λεπτομέρειες
  • Ξεχασιά
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Εύκολη απόσπαση της προσοχής

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη συμπεριφορά και την καθημερινή λειτουργικότητα ενός παιδιού.

Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο (DSM-5), ένας οδηγός που χρησιμοποιείται από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ορίζει συγκεκριμένα κριτήρια για τη διάγνωση της απρόσεκτης ΔΕΠΥ. Αυτά περιλαμβάνουν επίμονα συμπτώματα απροσεξίας για παιδιά ηλικίας έως 16 ετών ή πέντε ή περισσότερα για εφήβους 17 ετών και άνω. Για την ακριβή διάγνωση και τη σωστή θεραπεία, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε αυτά τα συμπτώματα.

Ο αντίκτυπος της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής στην καθημερινή ζωή

Η αόρατη φύση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής συχνά κρύβει τις βαθιές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην καθημερινή ζωή. Στον εργασιακό χώρο, για παράδειγμα, η μη θεραπευμένη Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα, διαπροσωπικές συγκρούσεις και υψηλές απουσίες λόγω της δυσκολίας του ατόμου να παραμείνει συγκεντρωμένο στις εργασίες του. Επιπλέον, οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη διάσπαση προσοχής μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεικόνα του ατόμου, να αυξήσουν την πιθανότητα να βιώσει άγχος και κατάθλιψη και να εμποδίσουν την ικανότητά του να αναλάβει τους κατάλληλους κινδύνους.

Σε προσωπικό επίπεδο, τα άτομα με διάσπαση προσοχής μπορεί να αγωνίζονται με:

  • Να παραμένουν οργανωμένοι
  • Διαχείριση περισπασμών
  • Εξισορρόπηση της εργασίας και της προσωπικής ζωής
  • Αντιμετώπιση ενός υπερδραστήριου μυαλού

Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να συμβάλλουν σε ορισμένες περιπτώσεις σε μαθησιακές δυσκολίες. Η κατανόηση αυτών των δυσκολιών είναι το πρώτο βήμα προς την αναζήτηση βοήθειας και την ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης.

Προέλευση και παράγοντες κινδύνου της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής

Διάσπαση προσοχής: συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η αποκάλυψη της προέλευσης της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής μοιάζει με τη συναρμολόγηση ενός πολύπλοκου παζλ, με κάθε κομμάτι να αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό στοιχείο στη ζωή ενός ατόμου. Η διάσπαση προσοχής έχει πολύπλευρη προέλευση, με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή της.

Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ γονιδίων και περιβαλλοντικών παραγόντων είναι το κλειδί για την κατανόηση της αιτιολογίας της διαταραχής, με τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής να συνδέονται με αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονιδίων και περιβαλλοντικών αντιξοοτήτων.

Γενετικές επιδράσεις

Τα γονίδια είναι γνωστό ότι διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στην ανάπτυξη της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής. Εκτιμήσεις κληρονομικότητας που κυμαίνονται από 60% έως 90% υποδηλώνουν ότι η πάθηση είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική και οικογενειακή.

Εάν ένας γονέας έχει διάσπαση προσοχής, το παιδί έχει σημαντική πιθανότητα να κληρονομήσει την πάθηση, με πιθανότητα άνω του 50%.

Αρκετά γονίδια που σχετίζονται με τη Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής περιλαμβάνουν:

  • Το γονίδιο του μεταφορέα σεροτονίνης (5HTT)
  • Το γονίδιο του μεταφορέα ντοπαμίνης (DAT1)
  • Το γονίδιο του υποδοχέα της ντοπαμίνης D4
  • Το γονίδιο LPHN3
  • Το γονίδιο DRD4

Η κατανόηση αυτών των γενετικών βάσεων έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση της ΔΕΠΥ και έχει ανοίξει το δρόμο για εξατομικευμένες στρατηγικές θεραπείας.

Περιβαλλοντικοί εκλυτικοί παράγοντες και ADD

Εκτός από τις γενετικές επιρροές, διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • Προγεννητική έκθεση σε ουσίες
  • Έκθεση σε βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες
  • Διατροφικοί παράγοντες
  • Παράγοντες του τρόπου ζωής

Για παράδειγμα, η προγεννητική έκθεση σε τοξίνες, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, του αρσενικού, του καδμίου και του περιβαλλοντικού καπνού του τσιγάρου, έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης ΔΕΠΥ.

Επιπλέον, το χαμηλό βάρος γέννησης έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας που συμβάλλει στον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΔΕΠΥ, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα βρέφη με βάρος γέννησης κάτω του μέσου όρου είναι πιο ευάλωτα στην πάθηση. Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης υποδείξει μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής και των γνωστικών ελλειμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ΔΕΠΥ.

Διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής

Για τη διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που συνδυάζει τις κατευθυντήριες γραμμές από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο (DSM) και μια διαδικασία συνεργασίας στην οποία συμμετέχουν επαγγελματίες υγείας, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Το DSM ορίζει ότι για τη διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής, τα άτομα πρέπει να επιδεικνύουν συμπεριφορές όπως η τακτική αποτυχία να δίνουν μεγάλη προσοχή σε λεπτομέρειες ή να κάνουν απρόσεκτα λάθη σε δραστηριότητες, καθώς και συμπτώματα υπερκινητικότητας-παρορμητικότητας μείον απροσεξία κατά τους προηγούμενους 6 μήνες.

Ο ρόλος του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου

Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο (DSM), που δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, χρησιμεύει ως το κύριο σύστημα ταξινόμησης των ψυχικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής. Παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής με βάση συγκεκριμένα συμπτώματα και κριτήρια.

Η πιο πρόσφατη επικαιροποίηση, το DSM-5, ορίζει ένα επίμονο πρότυπο απροσεξίας ή/και υπερκινητικότητας-παρορμητικότητας που εμποδίζει τη λειτουργικότητα ή την ανάπτυξη για τη διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής.

Οι αναθεωρήσεις στο DSM-5 περιλαμβάνουν προσαρμογές σε καθένα από τα διαγνωστικά κριτήρια της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής, μια αλλαγή στην ορολογία για τους υποτύπους της ΔΕΠΥ και την ενσωμάτωση νέων προσδιορισμών. Αυτές οι επικαιροποιήσεις αντικατοπτρίζουν την εξελισσόμενη κατανόηση της ΔΕΠΥ και των υποτύπων της, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαρκούς ενημέρωσης σχετικά με την τελευταία έρευνα στον τομέα.

Συνεργατική διάγνωση

Ενώ το DSM παρέχει ένα κρίσιμο πλαίσιο για τη διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής, μια ολοκληρωμένη διάγνωση απαιτεί συχνά μια συνεργατική προσέγγιση. Αυτή περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών εξετάσεων, κλιμάκων αξιολόγησης και συνεισφορών από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, η συμβολή των γονέων και των εκπαιδευτικών έχει σημαντική σημασία για τη διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής. Τα ηλεκτρονικά συστήματα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν πληροφορίες για τη Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής από γονείς και εκπαιδευτικούς και οι αναφορές τους έχουν επιδείξει μέτρια έως καλή διαγνωστική ακρίβεια.

Αυτή η συνεργατική προσέγγιση εξασφαλίζει μια πιο ακριβή και ολοκληρωμένη διάγνωση, που οδηγεί σε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές θεραπείας.

Στρατηγικές θεραπείας για τη Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής

Διάσπαση προσοχής: συμπτώματα και αντιμετώπιση

Μόλις γίνει η διάγνωση, το επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση ενός σχεδίου θεραπείας. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων και φαρμακευτικών επιλογών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες του ατόμου. Ενώ η θεραπεία μπορεί να διαχειριστεί τα συμπτώματα, πρέπει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη διάσπαση προσοχής.

Έτσι, ο στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει τα άτομα με διάσπαση προσοχής να ζήσουν μια παραγωγική και ικανοποιητική ζωή.

Συμπεριφορικές παρεμβάσεις

Οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπεία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν: - την αντιμετώπιση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής:

  • Γνωστική και συμπεριφορική θεραπεία
  • Συμπεριφορική εκπαίδευση γονέων
  • Διαχείριση της συμπεριφοράς στην τάξη
  • την καθιέρωση συγκεκριμένων κανόνων

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), για παράδειγμα, βοηθά στη διαχείριση των καθημερινών προκλήσεων και μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση συνυπαρχουσών αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης, καθιστώντας την πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Η εφαρμογή στρατηγικών διαχείρισης της συμπεριφοράς συνεπάγεται:

  • Τροποποίηση των ανταμοιβών και των συνεπειών που παρέχονται από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς
  • Βελτίωση της καθημερινής λειτουργικότητας των ατόμων με τη μετάδοση δεξιοτήτων για την αντιστάθμιση των συμπτωμάτων τους
  • Βοήθεια στον εντοπισμό περιβαλλόντων όπου μπορούν να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επιλογές φαρμακευτικής αγωγής

Εκτός από τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις, τα φάρμακα μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία των συμπτωμάτων Αυτά τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ψυχοδιεγερτικών και των μη διεγερτικών φαρμάκων, λειτουργούν αυξάνοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου, ωστόσο, ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν πιθανές παρενέργειες, όπως:

  • μειωμένη όρεξη
  • διαταραχές του ύπνου
  • πονοκέφαλοι
  • κοιλιακή δυσφορία
  • ταχυκαρδία
  • αυξημένη αρτηριακή πίεση

Η διάρκεια για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων της φαρμακευτικής αγωγής στη θεραπεία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής μπορεί να ποικίλλει, απαιτώντας συχνά ημέρες έως εβδομάδες ανάλογα με τον τύπο του φαρμάκου. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η υπομονή και η τακτική επικοινωνία με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση του πιο αποτελεσματικού σχεδίου θεραπείας.

Ενώ οι στρατηγικές θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας, η διαχείριση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής περιλαμβάνει επίσης την προσαρμογή σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ιδίως στο σπίτι και στο σχολείο. Στο σπίτι, ένας υγιεινός τρόπος ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει τακτική άσκηση, σωστή διατροφή και επαρκή ύπνο, είναι ζωτικής σημασίας.

Στο σχολείο, οι μαθητές μπορούν να βρουν υποστήριξη μέσω της κατανόησης και της πρόσβασης σε υπηρεσίες ειδικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του νόμου για την εκπαίδευση ατόμων με δυσκολίες.

Στο σπίτι: Προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής

Η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής στο σπίτι μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων τηςΔιαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και της συνολικής ευεξίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Την εφαρμογή ενός καθημερινού προγράμματος που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η γιόγκα
  • Επανεξέταση του ημερολογίου
  • Ακολουθώντας μια πρωινή ρουτίνα
  • Οργάνωση του σπιτιού

Η υγιεινή του ύπνου είναι μια άλλη σημαντική πτυχή της διαχείρισης της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής στο σπίτι, καθώς και της διαχείρισης των συμπτωμάτων που μπορεί να προκύψουν. Η εξασφάλιση ενός ήσυχου και άνετου περιβάλλοντος ύπνου, η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας κατά τον ύπνο και η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου.

Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης, όπως ο ενσυνείδητος διαλογισμός, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του εγκεφάλου να εστιάζει, στη μείωση της υπερκινητικότητας και της παρορμητικότητας και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων εκτελεστικής λειτουργίας.

Στο σχολείο: Πλοήγηση στις υπηρεσίες ειδικής εκπαίδευσης

Στο σχολείο, οι μαθητές με διάσπαση προσοχής μπορούν να βρουν υποστήριξη μέσω της κατανόησης και της πρόσβασης σε υπηρεσίες ειδικής εκπαίδευσης. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρουν τις απαραίτητες προσαρμογές και υποστηρίξεις για την εκπαίδευσή τους, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για την ακαδημαϊκή τους επιτυχία. Οι διευκολύνσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ευέλικτες επιλογές καθισμάτων, επιπλέον χρόνο για τα τεστ και διαλείμματα όπως απαιτείται.

Τα σχολεία μπορούν να στηρίξουν τους μαθητές με τη συμμετοχή εκπαιδευμένων ειδικών, όπως κλινικών ψυχολόγων, ψυχιάτρων, για να βοηθήσουν τους μαθητές να επινοήσουν στρατηγικές για την ολοκλήρωση των σχολικών εργασιών. Οι σχολικοί σύμβουλοι διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των μαθητών, εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τομείς που τους απασχολούν, όπως η εκτελεστική λειτουργία, η διαχείριση της συμπεριφοράς, η ακαδημαϊκή επίδοση, οι κοινωνικές δεξιότητες και η συναισθηματική ρύθμιση.

Περίληψη

Σε αυτή τη διερεύνηση της διάσπασης προσοχής, ρίξαμε φως στα συμπτώματα, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τις στρατηγικές διαχείρισής της. Από την κατανόηση του ρόλου των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανάπτυξη της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής έως την πλοήγηση στον κόσμο των υπηρεσιών ειδικής αγωγής, καλύψαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με αυτή την πολύπλοκη κατάσταση. 

Συχνές ερωτήσεις

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν κάποιος πάσχει από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής;

Μπορείτε να καταλάβετε ότι κάποιος έχει διαταραχή ελλειμματικής προσοχής εάν εμφανίζει χαρακτηριστικά όπως η εύκολη απόσπαση της προσοχής, η δυσκολία να ακολουθήσει οδηγίες, η ξεχασιά και η μικρή διάρκεια προσοχής, μαζί με υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα. Αυτά είναι τα συνεχή μοτίβα συμπτωμάτων που απαντώνται στα άτομα με ΔΕΠΥ.

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ADD) έναντι της Διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας  ΔΕΠΥ (ADHD) ;

Η διαφορά μεταξύ ADD και ADHD είναι ότι η ADD είναι ένας ξεπερασμένος όρος για αυτό που σήμερα ονομάζεται ADHD, που σημαίνει διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Ορισμένα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής έχουν υπερκινητικές συμπεριφορές και ορισμένα όχι, αλλά η διάγνωση είναι ΔΕΠΥ ανεξάρτητα από αυτό.

Μπορείτε να αναπτύξετε διάσπαση προσοχής ως ενήλικας;

Ναι, οι ενήλικες μπορούν να αναπτύξουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, αν και συνδέεται συχνότερα με τα παιδιά. Είναι σημαντικό για τους ενήλικες που εμφανίζουν συμπτώματα να ζητούν τη γνώμη ενός επαγγελματία για διάγνωση και θεραπεία.

Τι κάνει η διάσπαση προσοχής σε ένα άτομο;

Η διάσπαση προσοχής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης, δυσκολία στην προσοχή και εύκολη απόσπαση της προσοχής, καθώς και παρορμητικές συμπεριφορές και υπερβολική ενέργεια (Μάιος 2021).

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής;

Τα συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής περιλαμβάνουν δυσκολίες στην προσοχή, ξεχασιά, δυσκολία στη συγκέντρωση και εύκολη απόσπαση της προσοχής. Αυτά τα συμπτώματα αποτελούν βασικούς δείκτες αυτής της κατάστασης.

Πρωτότυπο περιεχόμενο από την συγγραφική ομάδα του Upbility. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, στο σύνολό του ή τμημάτων του, χωρίς την αναφορά στον εκδότη.

Βρείτε όλο το επιστημονικό υλικό μας για τη ΔΕΠΥ

Συνεχίστε με τα άρθρα: 

Βρείτε Online Σεμινάρια για την Δυσλεξία: 

Αναφορές

Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. (2013). Διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών (5η έκδοση). Arlington, VA: American Psychiatric Publishing.

Barkley, R. A. (2015). ADHD: A Handbook for Diagnosis and Treatment (4η έκδοση). Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη: Guilford Press.

Εθνικό Κέντρο Πόρων για τη ΔΕΠΥ. (n.d.).

Association Attention Deficit Disorder (ADDA). (n.d.). 

Προηγούμενο άρθρο Ιδιαίτερα μαθήματα Τουρκικών: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Επόμενο άρθρο Τι είναι το tantrum: Πρακτικές στρατηγικές για γονείς