Μετάβαση στο περιεχόμενο
idiaterera mathimata tourkikon

Ιδιαίτερα μαθήματα Τουρκικών: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα τουρκικά αποτελούν πρόκληση και μια ενδιαφέρουσα επιλογή γλώσσας με αρχαίες ρίζες σε έναν κόσμο που λίγοι μαθητές ξένων γλωσσών γνωρίζουν.

Η πιο συνηθισμένη πεποίθηση είναι ότι τα τουρκικά είναι δύσκολα. Η τουρκική γλώσσα σίγουρα δεν είναι τόσο δύσκολη, απλώς είναι διαφορετική. Προέρχεται από διαφορετική γλωσσική οικογένεια και έχει διαφορετική γραμματική δομή και λεξιλόγιο. Είναι όμως φωνητική γλώσσα και η γραμματική της δεν έχει σχεδόν καμία εξαίρεση. Γένη δεν υφίστανται επομένως υπάρχει μόνο μία εκδοχή κάθε λέξης, πράγμα που την καθιστά πιο εύκολη στην εκμάθηση και στην απομνημόνευση. Το μόνο που χρειάζεστε είναι η σωστή προσέγγιση με τον κατάλληλο δάσκαλο για ιδιαίτερα μαθήματα τουρκικών. Μόλις κατανοήσετε τη λογική τους, η εκμάθηση τουρκικών γίνεται πιο εύκολη και διασκεδαστική.

idiaitera mathimata tourkikon

Η εκμάθηση τουρκικών μοιάζει λίγο με ταξίδι σε ένα διαφορετικό μέρος του αρχαίου κόσμου. Εάν μάθετε τουρκικά, θα έχετε πρόσβαση σε μια ολόκληρη οικογένεια από τουρκικές διαλέκτους. Ξαφνικά, και άλλες γλώσσες από την Κεντρική Ασία θα σας ακούγονται λιγότερο ξένες. Και επειδή πιθανότατα θα εκτεθείτε εν μέρει σε αυτούς τους πολιτισμούς αν ταξιδέψετε στην Τουρκία, θα σας φανεί πολύ δελεαστικό να ταξιδέψετε και σε όλα αυτά τα μέρη.

Ενώ τα τουρκικά χρησιμοποιούνται στα σημερινά παζάρια της Τουρκίας και στις σύγχρονες τουρκικές σειρές του Netflix, πολλές από τις λέξεις τους ανάγονται στην αρχαιότητα. Θα έχετε αυτή την αίσθηση όταν μαθαίνετε κοινές λέξεις στα τουρκικά διότι δεν μοιάζουν με λέξεις από καμία άλλη γλώσσα.

Μια πρόκληση στην εκμάθηση της γλώσσας είναι ότι το ρήμα τοποθετείται στο τέλος της πρότασης. Δεδομένου ότι το ρήμα έχει το μεγαλύτερο βάρος σε μια πρόταση, δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει το πλήρες νόημα πριν τελειώσει η πρόταση. Αυτό σημαίνει περισσότερη εξάσκηση για τον εγκέφαλο, καθώς ο μαθητής πρέπει να έχει ολόκληρη την πρόταση στο μυαλό του και στη συνέχεια να την αναθεωρήσει όταν τελειώσει. Μία έρευνα έδειξε ότι ο εγκέφαλος των Τούρκων εκτελεί μια διαδικασία δύο βημάτων για την κατανόηση μιας πρότασης σε σύγκριση με τη διαδικασία ενός βήματος σε γλώσσες όπως τα αγγλικά και τα γερμανικά. Αυτή η διαδικασία διαρκεί μόνο κλάσματα του δευτερολέπτου στον εγκέφαλο και παρόλο που μπορεί να μοιάζει με πρόκληση στην αρχή, συνήθως δεν παίρνει πολύ χρόνο μέχρι να εξοικειωθείτε.

Εκτός από την δική σας προσπάθεια και θέληση για μάθηση, σημαντικό ρόλο παίζει ο δάσκαλος. Ένας καλός δάσκαλος τουρκικών εκτός από τις προφανείς γνώσεις θα πρέπει επίσης να σκέφτεται αυθόρμητα και να έχει εξαιρετικές επικοινωνιακές και γλωσσικές δεξιότητες ώστε να μπορεί να εξηγήσει τις διαφορές και τη λογική της τουρκικής γλώσσας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, θα πρέπει να διαθέτει μια αποτελεσματική στρατηγική για κάθε κατηγορία μαθητή, η οποία είναι το κλειδί της επιτυχίας στην εκμάθηση οποιασδήποτε ξένης γλώσσας.

Ξεκινήστε να μαθαίνετε τουρκικά με την εξατομικευμένη διδασκαλία που προσφέρουν τα ιδιαίτερα μαθήματα τουρκικών. Στο instateacher.gr θα βρείτε εύκολα και γρήγορα καθηγητές για ιδιαίτερα, απλώς ενεργοποιήστε τα φίλτρα αναζήτησης για να δείτε τους καθηγητές τουρκικών που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας!

Προηγούμενο άρθρο Κατανόηση της διπολικής διαταραχής: Συμπτώματα, Διαχείριση και Υποστήριξη
Επόμενο άρθρο Διάσπαση προσοχής: συμπτώματα και αντιμετώπιση