Αναλογική Μέθοδος Bortolato! Δείτε εδώ

Έκπτωση 10% σε όλα τα Σχολικά Βοηθήματα

R0JSMX9FTY

Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας: 7 βασικές στρατηγικές

Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας: 7 βασικές στρατηγικές

Η αυτοεκτίμηση καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε και εκτιμάτε τον εαυτό σας, επηρεάζοντας την καθημερινή σας ζωή. Αυτό το άρθρο προσφέρει άμεσες συμβουλές για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησής σας με επτά στρατηγικές που προάγουν την αυτοπεποίθηση και τη συνολική ευημερία. Βήμα προς βήμα, θα σας βοηθήσουμε να χτίσετε μια ισχυρότερη αίσθηση του εαυτού σας, χωρίς να περιπλέξουμε υπερβολικά το ταξίδι σας.

Βασικά συμπεράσματα

  • Η αυτοεκτίμηση είναι απαραίτητη για την ανθεκτικότητα και τη θετική αυτοαντίληψη και μπορεί να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί με την πάροδο του χρόνου.
  • Η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας, η αμφισβήτηση των αρνητικών σκέψεων και ο εορτασμός των προσωπικών επιτευγμάτων αποτελούν βασικές στρατηγικές για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της ευτυχίας.
  • Η καθιέρωση υγιών ορίων, η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα και η καλλιέργεια θετικών σχέσεων είναι πρακτικοί τρόποι για την ενίσχυση του αυτοσεβασμού και της συνολικής αυτοεκτίμησης.

Κατανόηση της αυτοεκτίμησης: Το θεμέλιο του εσωτερικού σας διαλόγου

άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση λειτουργεί ως καταλύτης, ξεκλειδώνοντας το πλήρες δυναμικό σας. Είναι η φωνή στο κεφάλι σας που μιλάει όταν αντιμετωπίζετε προκλήσεις, ο μικρός ψίθυρος που σας λέει ότι τα καταφέρνετε, ακόμη και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Η αυτοεκτίμηση διαμορφώνει τις αποφάσεις μας, δημιουργεί ανθεκτικότητα και καθοδηγεί τον εσωτερικό μας διάλογο, κατευθύνοντάς μας είτε προς θετικές επιβεβαιώσεις είτε προς αρνητική αυτοκριτική. Κάποιοι έχουν αυτοπεποίθηση σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής τους, ενώ άλλοι σε ορισμένους μόνο.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αυτοεκτίμηση δεν είναι ένα στατικό χαρακτηριστικό. Μπορεί να αυξομειώνεται και να αναπτύσσεται, παρέχοντας άφθονες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη. Στον πυρήνα της, η αυτοεκτίμηση περιλαμβάνει την κατανόηση και την εκτίμηση του εαυτού μας πέρα από τα απλά επιτεύγματα, διαμορφώνοντας το θεμέλιο της γνήσιας αυτοεκτίμησης.

Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της καλής αυτοεκτίμησης μπορεί να προωθήσει την ευτυχία και την αυτοπεποίθηση.

Ο αντίκτυπος της χαμηλής αυτοεκτίμησης στη ζωή σας

Δυστυχώς, η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να πυροδοτήσει μια πληθώρα προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως

  • κατάθλιψη
  • μαθησιακές διαταραχές
  • αντικοινωνική συμπεριφορά
  • διατροφικές διαταραχές
  • αυτοκτονικές σκέψεις

Υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης και της αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος της χαμηλής αυτοεκτίμησης επεκτείνεται περαιτέρω. Μπορεί να οδηγήσει τα άτομα να παραβλέπουν τις βασικές τους ανάγκες, να κάνουν παραχωρήσεις στην οικειότητα και να αποδέχονται λιγότερα από όσα αξίζουν, επηρεάζοντας την ποιότητα και την εκπλήρωση των σχέσεών τους. Ορισμένα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση ενδέχεται να υιοθετούν εξαρτητική συμπεριφορά ως προς την χρήση του διαδικτύου, επιλέγοντας την εικονική πραγματικότητα ως μια περίσπαση, ένα μηχανισμό άμυνας απέναντι της. Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά αποφεύγουν δύσκολες και περίπλοκες για τα δεδομένα τους καταστάσεις.

Καλλιέργεια μιας θετικής αίσθησης του εαυτού μέσω της αυτοσυμπόνιας

αυτοεκτίμηση μας έχουμε για τον εαυτό

Στρέφοντας την προσοχή μας προς μια πιο θετική πτυχή, πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια θετική αντίληψη του εαυτού μας; Η απάντηση βρίσκεται στην αυτοσυμπόνια, ένα κρίσιμο στοιχείο για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης που περιλαμβάνει την ευγένεια και την κατανόηση προς τον εαυτό μας, συμβάλλοντας στη βελτίωση της αυτοαντίληψής μας. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε μια πιο υγιή αυτοεκτίμηση.

Αγκαλιάστε την καλοσύνη προς τον εαυτό σας

Φανταστείτε να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας όπως θα κάνατε σε έναν αγαπημένο φίλο, προσφέροντας υποστήριξη και παρηγοριά σε στιγμές δυστυχίας. Αυτό σημαίνει να αγκαλιάζετε την καλοσύνη προς τον εαυτό σας. Πρόκειται για την αναγνώριση των δυσκολιών και του συναισθηματικού σας πόνου και την εξεύρεση τρόπων για να παρηγορήσετε τον εαυτό σας.

Η εξάσκηση της καλοσύνης προς τον εαυτό είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και θετικής αυτοεκτίμησης, καθώς συνδέεται άμεσα με αυξημένα συναισθήματα ευτυχίας, αισιοδοξίας, περιέργειας και συνδεσιμότητας, ενώ παράλληλα μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη. Έτσι, η αυτο-φιλικότητα καλλιεργεί μια νοοτροπία ανάπτυξης, ενισχύοντας την πίστη στη συνεχή αυτοβελτίωση. Φανταστείτε μόνο τον θετικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στη συνολική σας ευημερία.

Κατανοήστε και συγχωρέστε τα ελαττώματά σας

Ας το παραδεχτούμε- όλοι μας έχουμε ελαττώματα. Αλλά αντί να είναι εμπόδια, αυτά τα ελαττώματα μπορούν να αποτελέσουν σκαλοπάτια προς την αυτοβελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη. Το θέμα είναι να αναγνωρίσετε αυτές τις ατέλειες και να δουλέψετε πάνω σε αυτές για να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Και εδώ είναι η ουσία: να συγχωρέσεις τον εαυτό σου για τα λάθη του παρελθόντος. Μπορεί στην αρχή να φαίνεται τρομακτικό, αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας, να βελτιώσετε την αυτοεικόνα σας και να μειώσετε τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Οραματιστείτε την προκύπτουσα θετική επίδραση στη συνολική ψυχική σας υγεία.

Γιορτάστε τα προσωπικά σας επιτεύγματα

Συχνά αναλωνόμαστε τόσο πολύ στη φασαρία της ζωής που ξεχνάμε να κάνουμε μια παύση και να γιορτάσουμε τα επιτεύγματά μας. Η αναγνώριση και ο εορτασμός των προσωπικών επιτευγμάτων, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, είναι θεμελιώδους σημασίας για την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης.

Σκεφτείτε το. Κάθε φορά που γιορτάζετε μια μικρή νίκη, εσείς:

  • Ενισχύετε την αυτοπεποίθησή σας
  • Αρχίζετε να αισθάνεστε πιο θετικά για τον εαυτό σας
  • Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τις ικανότητές σας
  • Συμβάλλετε σε μια πιο θετική εικόνα του εαυτού σας
  • Εν τέλει, αυξάνετε τις πιθανότητες μελλοντικής επιτυχίας σας.

Απελευθέρωση από την αρνητική σκέψη

αυτοεκτίμηση μας

Η αρνητική σκέψη λειτουργεί ως σκοτάδι, θολώνοντας την αυτοεκτίμησή σας. Εκδηλώνεται ως "εσωτερικός κριτής", βομβαρδίζοντάς σας αδιάκοπα με κριτική και αυτοαμφισβήτηση.

Όμως, με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και τον εντοπισμό αυτών των αρνητικών σκέψεων, μπορείτε να κάνετε το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση αυτού του "εσωτερικού κριτικού" και τη μείωση των επιπτώσεών του.

Εντοπίστε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης σας

Η αναγνώριση των αρνητικών μοτίβων σκέψης είναι σαν να ανάβετε το φως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Θέτει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αποκτήσετε επίγνωση των αυτόματων αρνητικών σκέψεων και των γνωστικών στρεβλώσεων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά σας.

Ποιες στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να κατακτήσετε την αναγνώριση αυτών των μοτίβων; Τεχνικές όπως:

  • η τήρηση ημερολογίου σκέψεων
  • εντοπισμός αυτόματων σκέψεων
  • αναγνώριση των γνωστικών στρεβλώσεων
  • συνειδητοποίηση των κοινών αρνητικών μοτίβων σκέψης

μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμες. Θυμηθείτε, η συνειδητοποίηση είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.

Προκαλέστε και αντικαταστήστε τις μη χρήσιμες σκέψεις

Τώρα που έχετε αναγνωρίσει αυτά τα αρνητικά μοτίβα σκέψης, ήρθε η ώρα να τα αμφισβητήσετε. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία προσφέρει ισχυρές στρατηγικές, όπως η υποβολή διερευνητικών ερωτήσεων για την αμφισβήτηση των διαστρεβλωμένων σκέψεων και η χρήση τεχνικών γνωστικής αναδιάρθρωσης για τον εντοπισμό και την αμφισβήτηση αυτών των μη χρήσιμων μοτίβων σκέψης. Αδράξτε την ευκαιρία να ξεκινήσετε μια θετική μεταμόρφωση.

Αλλά δεν σταματάει εδώ. Με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτές τις μη χρήσιμες σκέψεις με πιο ενδυναμωτικές. Φανταστείτε τη μεταμόρφωση που μπορεί να επιφέρει αυτό στην αυτοεκτίμησή σας.

Καθιέρωση υγιών ορίων για καλύτερο αυτοσεβασμό

Θεωρήστε τα όρια ως τον κώδικα συμπεριφοράς της σχέσης σας. Είναι κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζουν πώς θέλετε να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι γύρω σας, δημιουργώντας έναν χώρο όπου αισθάνεστε ότι σας σέβονται και σας εκτιμούν.

Η επιβολή αυτών των ορίων μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την αυτοεκτίμησή σας. Σας κάνει να νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ενισχύει τον αυτοσεβασμό σας. Αλλά, ποια είναι η προσέγγιση για να θέσετε αυτά τα όρια; Πρόκειται για τον καθορισμό σαφών προσδοκιών και την επικοινωνία των ορίων σας με συμπόνια, κατανόηση και σεβασμό στις προσδοκίες του άλλου.

Σωματική δραστηριότητα: Αθλητική δραστηριότητα: Ένα βήμα προς τη θετική αυτοεκτίμηση

όλοι οι άνθρωποι

Η σωματική δραστηριότητα, πέρα από τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης, χρησιμεύει ως ένα ισχυρό μέσο για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Με την άσκηση, ενισχύετε τα κίνητρά σας, εξασκείστε στο να θέτετε και να πετυχαίνετε στόχους και χτίζετε αυτοπεποίθηση μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών, τα οποία συμβάλλουν στη θετική αίσθηση της αυτοεκτίμησης.

Και τα καλά νέα; Τόσο οι ασκήσεις που είναι προσαρμοσμένες στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης όσο και η τακτική σωματική άσκηση μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης. Ως εκ τούτου, δέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και ξεκινήστε το ταξίδι προς τη θετική αυτοεκτίμηση.

Καλλιεργώντας τις κοινωνικές επαφές για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Τώρα, ας τολμήσουμε να εισέλθουμε στον κοινωνικό τομέα. Γνωρίζετε ότι οι κοινωνικές σας συνδέσεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή σας; Οι θετικές σχέσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση έχουν να κάνουν με:

  • Κοινωνική υποστήριξη
  • Κοινωνική αποδοχή
  • Αυτοπεποίθηση
  • Ενσυναίσθηση

Αναζητήστε θετικές σχέσεις

Φανταστείτε να περιβάλλεστε από ανθρώπους που σας ανεβάζουν και σας ενθαρρύνουν. Αυτή είναι η δύναμη των θετικών σχέσεων. Το να βρίσκεστε κοντά σε τέτοια άτομα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη διάθεση, την ψυχική σας υγεία και τη συνολική σας ευημερία. Βυθιστείτε στη θετικότητα και γίνετε μάρτυρες της μεταμόρφωσης που επιφέρει στη ζωή σας.

Πώς όμως μπορείτε να διακρίνετε τις θετικές από τις τοξικές σχέσεις; Όλα καταλήγουν στον σεβασμό. Στις καλλιεργητικές σχέσεις, και τα δύο μέρη παρέχουν αμοιβαία υποστήριξη ο ένας στον άλλον. Από την άλλη πλευρά, οι τοξικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από το ότι ο ένας σύντροφος επιβάλλει τον έλεγχο και την κυριαρχία πάνω στον άλλο. Ως εκ τούτου, κλίνετε προς τις σχέσεις που σας σέβονται και σας εξυψώνουν.

Περνάτε χρόνο με ανθρώπους που σας εμπνέουν

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς το να βρίσκεστε κοντά σε ανθρώπους που σας εμπνέουν μπορεί να σας ανεβάσει το ηθικό; Τέτοια άτομα:

  • Σας παρέχουν υποστήριξη, ενθάρρυνση και ειλικρινή ανατροφοδότηση
  • Αναγνωρίζουν τις δυνάμεις σας
  • Γιορτάζουν τα επιτεύγματά σας
  • Σας παρακινούν να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να κυνηγήσετε τις φιλοδοξίες σας
  • Αλλά, ποια είναι η στρατηγική για να ευθυγραμμιστείτε με τέτοια άτομα; Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:
  • Ασχοληθείτε ενεργά με ομοϊδεάτες σας
  • Αναζητήστε εκείνους που έχουν πετύχει αξιοσημείωτα πράγματα
  • Αποστασιοποιηθείτε από τις αρνητικές επιρροές
  • Καταβάλλετε προσπάθεια να συνδεθείτε με επιτυχημένους ανθρώπους που σας εμπνέουν

Περιτριγυρίζοντας τον εαυτό σας με έμπνευση, μπορείτε να δείτε την αυτοεκτίμησή σας να ανεβαίνει στα ύψη.

Ξεπερνώντας την παγίδα της σύγκρισης

όλοι οι άνθρωποι

Ομολογουμένως, όλοι μας ενίοτε υποκύπτουμε στην παγίδα της σύγκρισης. Γνωρίζατε όμως ότι κατανοώντας τον αντίκτυπο αυτών των συγκρίσεων, μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο και να εργαστείτε προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας πιο υγιούς αυτοεκτίμησης; Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε:

  • Επικεντρωθείτε στο δικό σας ταξίδι
  • Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικότητα
  • Περιορίστε την έκθεση σε ερεθίσματα σύγκρισης, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Χτίστε θετικές σχέσεις
  • Αμφισβητήστε την αρνητική αυτο-ομιλία

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, μπορείτε να αρχίσετε να χτίζετε μια πιο υγιή αυτοεκτίμηση και να απελευθερωθείτε από την παγίδα της σύγκρισης.

Στην πραγματικότητα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν σημαντικά την παγίδα της σύγκρισης και την αυτοεκτίμηση, συμβάλλοντας σε:

  • θηρευτική διαφήμιση
  • influencers που προβάλλουν εξιδανικευμένες ζωές
  • διαδικτυακό εκφοβισμό
  • θέματα ψυχικής υγείας

Εκτιμώντας τις διαφορές σας σε σχέση με τους άλλους, μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας και να νιώσετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Περίληψη

Σε αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας, εξερευνήσαμε τις περιπλοκές της αυτοεκτίμησης, κατανοήσαμε τη σημασία της και εμβαθύναμε στις συνέπειες της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ανακαλύψαμε επίσης στρατηγικές για να καλλιεργήσουμε μια θετική αίσθηση του εαυτού μας, να απελευθερωθούμε από την αρνητική σκέψη, να θέσουμε υγιή όρια, να ασχοληθούμε με τη σωματική δραστηριότητα και να καλλιεργήσουμε τις κοινωνικές σχέσεις.

Αλλά να θυμάστε, η αυτοεκτίμηση δεν είναι μια εφάπαξ λύση- είναι μια συνεχής διαδικασία ανάπτυξης και ενδοσκόπησης. Έτσι, συνεχίστε να ασκείτε την αυτοσυμπόνια, να αμφισβητείτε τις αρνητικές σκέψεις, να θέτετε υγιή όρια, να παραμένετε δραστήριοι, να καλλιεργείτε θετικές σχέσεις και, πάνω απ' όλα, να γιορτάζετε τον μοναδικό σας εαυτό. Στην υγειά ενός πιο ευτυχισμένου, πιο σίγουρου εαυτού!

Συχνές ερωτήσεις

Πώς μπορώ να βελτιώσω την αυτοεκτίμησή μου;

Μπορείτε να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας αναγνωρίζοντας τα δυνατά σας σημεία, αμφισβητώντας τις αρνητικές σκέψεις και δημιουργώντας θετικές σχέσεις. Γιορτάστε τις νίκες σας και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας, ασκώντας αυτοφροντίδα και θέτοντας όρια στις σχέσεις σας. Αυτά τα βήματα θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας.

Τι προκαλεί χαμηλή αυτοεκτίμηση;

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να προκληθεί από μια δυστυχισμένη παιδική ηλικία με επικριτικούς γονείς ή δασκάλους, από κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις που οδηγούν σε έλλειψη αυτοπεποίθησης και από συνεχή στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, όπως οι διαλύσεις σχέσεων ή τα οικονομικά προβλήματα. Λάβετε μέτρα για να αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα και να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Ποιοι είναι 10 τρόποι για να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας;

Ενσωματώστε δραστηριότητες αυτοφροντίδας, όπως ο επαρκής ύπνος, η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με υποστηρικτικούς ανθρώπους και επικεντρωθείτε σε όσα μπορείτε να αλλάξετε για να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Τι είναι η αυτοεκτίμηση και γιατί είναι σημαντική;

Η αυτοεκτίμηση είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού σας, τη διαμόρφωση των αποφάσεών σας, την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και την καθοδήγηση του εσωτερικού σας διαλόγου προς θετικές επιβεβαιώσεις αντί για αρνητική αυτοκριτική. Σας δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στη ζωή με αυτοπεποίθηση και θάρρος.

Πώς επηρεάζει η χαμηλή αυτοεκτίμηση την ψυχική υγεία;

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, οδηγώντας σε μια σειρά θεμάτων όπως κατάθλιψη, μαθησιακές διαταραχές, αντικοινωνική συμπεριφορά, διατροφικές διαταραχές, ακόμη και αυτοκτονικές σκέψεις. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η χαμηλή αυτοεκτίμηση για την προώθηση της συνολικής ευημερίας.

Αναφορές

Orth, U., Robins, R. W., & Widaman, K. F. (2012). Η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης κατά τη διάρκεια της ζωής και οι επιδράσεις της σε σημαντικά αποτελέσματα της ζωής. Journal of personality and social psychology, 102(6), 1271.

Sowislo, J. F., & Orth, U. (2013). Προβλέπει η χαμηλή αυτοεκτίμηση την κατάθλιψη και το άγχος; Μια μετα-ανάλυση διαχρονικών μελετών. Psychological bulletin, 139(1), 213.

Baumeister, R. F., Campbell, J. D., Krueger, J. I., & Vohs, K. D. (2003). Η υψηλή αυτοεκτίμηση προκαλεί καλύτερες επιδόσεις, διαπροσωπική επιτυχία, ευτυχία ή πιο υγιεινό τρόπο ζωής;. Psychological science in the public interest, 4(1), 1-44.

Mruk, C. J. (2006). Έρευνα, θεωρία και πρακτική για την αυτοεκτίμηση: Προς μια θετική ψυχολογία της αυτοεκτίμησης (3η έκδοση). Springer Publishing Co.

Rosenberg, M. (1965). Η κοινωνία και η εφηβική αυτοεικόνα. Princeton, NJ: Princeton University Press.

Neff, K. D. (2003). Self-compassion: Μια εναλλακτική εννοιολόγηση της υγιούς στάσης απέναντι στον εαυτό μας. Self and identity, 2(2), 85-101.

Beck, A. T. (1979). Γνωστική θεραπεία της κατάθλιψης. Νέα Υόρκη: Guilford press.

Cacioppo, J. T., & Patrick, W. (2008). Μοναξιά: Η ανθρώπινη φύση και η ανάγκη για κοινωνική σύνδεση. New York: New York: Norton & Co.

Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2008). Θεωρία του αυτοπροσδιορισμού: Μια μακροθεωρία των ανθρώπινων κινήτρων, της ανάπτυξης και της υγείας. Canadian psychology/Psychologie canadienne, 49(3), 182.

Crocker, J., & Park, L. E. (2004). Η δαπανηρή επιδίωξη της αυτοεκτίμησης. Psychological bulletin, 130(3), 392.

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.