Μετάβαση στο περιεχόμενο
Η σημαντικότητα της Ακουστικής Επεξεργασίας - Εκδόσεις Upbility

Η σημαντικότητα της Ακουστικής Επεξεργασίας

Ακουστική επεξεργασία είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε, να ερμηνεύουμε και να αναλύουμε την ομιλούμενη γλώσσα.

Οι ισχυρές δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας είναι σημαντικά στοιχεία δύο διαφορετικών δραστηριοτήτων στην τάξη: της τήρησης των οδηγιών του δασκάλου και της επιτυχούς αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους. Τα παιδιά με ισχυρές δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας είναι σε θέση να ανταποκρίνονται άμεσα και κατάλληλα στην οδηγία ή το αίτημα ενός δασκάλου.

Τα παιδιά με μειωμένες δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας συχνά βασίζονται σε οπτικά ερεθίσματα από τους άλλους για να τους βοηθήσουν να μαντέψουν τι να κάνουν ή πώς να συμπεριφέρονται. Όπως ψάχνουν για οπτικές ενδείξεις, μπορεί να φαίνονται μπερδεμένα ή ότι αποσπάται η προσοχή τους και συχνά έχουν καθυστερημένες απαντήσεις σε προφορικές οδηγίες.

Κατεβάστε το βιβλίο δραστηριοτήτων "Ανάπτυξη Ακουστικής Επεξεργασίας"

Ερωτηματολόγιο επάρκειας της Ακουστικής Επεξεργασίας

1. Κατανοεί λέξεις θέσεως (π.χ.: πάνω, κάτω, δίπλα, πάνω από, κάτω από, κοντά, μακριά, ψηλά, χαμηλά, κ.λπ.):

α) 0-2 λέξεις β) 3-6 λέξεις γ) 7 + λέξεις

2. Ακολουθεί οδηγίες ενός-βήματος χωρίς να χρειάζεται οι οδηγίες να επαναληφθούν:

α) Όχι ακόμη β) Ενίοτε γ) Με συνέπεια

3. Ακολουθεί οδηγίες πολλαπλών-βημάτων χωρίς να χρειάζεται οι οδηγίες να επαναληφθούν:

α) Όχι ακόμη β) Ενίοτε γ) Με συνέπεια

4. Αναγνωρίζει συνηθισμένους ήχους και / ή μπορεί να διακρίνει διαφορετικές φωνές στο τηλέφωνο, το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση (παράδειγμα: κόρνα αυτοκινήτου, σφύριγμα τρένου, γάβγισμα σκύλου):

α) Όχι ακόμη β) Ενίοτε γ) Με συνέπεια

5. Ανταποκρίνεται κατάλληλα σε βασικά ερωτήματα, όπως «Πού είναι τα παπούτσια σου;" ή "Σου αρέσει η πίτσα;":

α) Όχι ακόμη β) Ενίοτε γ) Με συνέπεια

Τώρα βαθμολογήστε με 0 βαθμούς τις απαντήσεις "α", με 1 βαθμό τις απαντήσεις "β" και με 2 βαθμούς τις απαντήσεις "γ".

Αποτελέσματα

0-3 βαθμοί Το παιδί σας δεν έχει ακόμα αναπτύξει καλά τις δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο νεαρό της ηλικίας του. Τα καλά νέα είναι ότι οι δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας μπορούν να διδαχθούν και οι κακές συνήθειες ακρόασης μπορούν να διορθωθούν. Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να αρχίσετε να εργάζεστε με το παιδί σας σε εστιασμένες δραστηριότητες ακουστικής επεξεργασίας. Σκεφτείτε δραστηριότητες όπως να του αναθέσετε οδηγίες δύο και τριών βημάτων, χωρίς να επαναλαμβάνεστε ή βάλτε το να κλείσει τα μάτια του και να αναγνωρίσει τους διαφορετικούς ήχους που ακούει έξω. Η ικανότητα να ακούει με συνέπεια και να ακολουθεί τις οδηγίες του δασκάλου, με την πρώτη παράκληση, είναι βασική για την επιτυχία στην τάξη. Οι εκπαιδευτικοί συνήθως δεν επαναλαμβάνουν τις οδηγίες και ένα παιδί που δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει τις οδηγίες κατά την πρώτη παράκληση κατά πάσα πιθανότητα θα αισθάνεται χαμένο και μπερδεμένο στην τάξη.

4-6 βαθμοί Το παιδί σας αρχίζει τη διαδικασία ανάπτυξης ισχυρών δεξιοτήτων ακουστικής επεξεργασίας. Όμως, εξακολουθεί να έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και βελτίωσης στον τομέα αυτό πριν να είναι έτοιμο να υπερέχει σε μια τάξη νηπιαγωγείου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο νεαρό της ηλικίας του. Η ικανότητα να ακούει με συνέπεια και να ακολουθεί τις οδηγίες του δασκάλου, με την πρώτη παράκληση, είναι βασική για την επιτυχία στην τάξη. Σκεφτείτε δραστηριότητες όπως να του αναθέσετε οδηγίες δύο και τριών βημάτων, χωρίς να επαναλαμβάνεστε ή βάλτε το να κλείσει τα μάτια του και να αναγνωρίσει τους διαφορετικούς ήχους που ακούει έξω. Αυτά τα είδη των δραστηριοτήτων θα εξασφαλίσουν ότι συνεχίζει την ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων ακουστικής επεξεργασίας και είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ακουστικής επεξεργασίας που το περιμένουν στο σχολείο.

6-8 βαθμοί Οι δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας του παιδιού σας αναπτύσσονται πολύ καλά. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην ακούει με τη συνεχή προσοχή που απαιτείται σε μια τάξη νηπιαγωγείου. Η ικανότητα να ακούει με συνέπεια και να ακολουθεί τις οδηγίες του δασκάλου, με την πρώτη παράκληση, είναι βασική για την επιτυχία στην τάξη. Οι εκπαιδευτικοί συνήθως δεν επαναλαμβάνουν τις οδηγίες και ένα παιδί που δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει τις οδηγίες κατά την πρώτη παράκληση κατά πάσα πιθανότητα θα αισθάνεται χαμένο και μπερδεμένο στην τάξη. Εξετάστε το ενδεχόμενο να παίξετε ένα παιχνίδι με το παιδί σας, όπου του ζητάτε να ακολουθήσει οδηγίες τεσσάρων, πέντε, ή έξι βημάτων, χωρίς να επαναλαμβάνεστε, παρακολουθώντας πόσες οδηγίες μπορεί να ακολουθήσει στη σειρά. Αυτό το είδος της δραστηριότητας θα εξασφαλίσει να συνεχίσει να ακονίζει τις ήδη ισχυρές δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας και είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ακουστικής επεξεργασίας που το περιμένουν στο σχολείο.

9-10 βαθμοί Το παιδί σας έχει ισχυρές δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας και ακούει με την συνεχή προσοχή που απαιτείται σε μια τάξη νηπιαγωγείου. Έχει επίσης μια καλή γνώση των λέξεων που δηλώνουν θέση (όπως πάνω, κάτω, κάτω από και πάνω από), η οποία θα του επιτρέψει να ακολουθήσει εύκολα προφορικές οδηγίες που δίνονται στην τάξη. Για να εξασφαλίσετε ότι συνεχίζει την άσκηση και το ακόνισμα των ικανοτήτων ακουστικής επεξεργασίας εξακολουθήστε να τον ασκείτε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες ακουστικής επεξεργασίας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να παίξετε ένα παιχνίδι με το παιδί σας, όπου του ζητάτε να ακολουθήσει οδηγίες τεσσάρων, πέντε, ή έξι βημάτων, χωρίς να επαναλαμβάνεστε, παρακολουθώντας πόσες οδηγίες μπορεί να ακολουθήσει στη σειρά. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας συνεχίζει να ενισχύει τις ήδη ισχυρές δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας.

Ξεκινώντας την Προσχολική Εκπαίδευση

Όταν τα παιδιά αρχίζουν την προσχολική τάξη, αναμένεται να κατανοούν και να είναι σε θέση να ακολουθούν εντολές δύο βημάτων. Για παράδειγμα, όταν μία δασκάλα κατευθύνει τα παιδιά να αφήσουν τα παζλ και να συμμετέχουν στο παιχνίδι δαπέδου, αναμένεται ότι οι μαθητές θα ακολουθήσουν τις οδηγίες χωρίς να χρειάζονται υπενθυμίσεις ή συμπληρωματικές παρακλήσεις. Ακόμη και στις αρχές του έτους, οι εκπαιδευτικοί δεν θα επαναλάβουν τις οδηγίες.

Τα παιδιά αναμένεται να ερμηνεύουν τις πληροφορίες και τις οδηγίες από αυτούς τους λιγότερο οικείους ενήλικες, καθώς και από τους δασκάλους της τάξης τους. Ένα παιδί θα αναμένεται να ερμηνεύει με ακρίβεια τα λόγια της δασκάλας του, καθώς αυτή εξηγεί νέες έννοιες και δίνει κατευθύνσεις για την αναμενόμενη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, ένα παιδί θα αναμένεται να κατανοήσει και να συμμορφωθεί με την παράκληση της δασκάλας «Να είστε ευγενικοί,» ακόμη και αν δεν απαιτείται μια ειδική σωματική δράση.

Ένα παιδί θα πρέπει επίσης να κατανοήσει και να ενσωματώσει τις ρουτίνες της τάξης, όπως συμβαίνει με τον «κύκλο καλωσορίσματος» ή την προετοιμασία για την «ώρα της αποχώρησης» μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έναρξη του σχολείου. Αυτό σημαίνει ότι όταν μία δασκάλα λέει "Ήρθε η ώρα της αποχώρησης," ένα παιδί πρέπει να ξέρει να πάει στο ντουλαπάκι του, να φορέσει το μπουφάν του, και να παραταχτεί στην πόρτα, για παράδειγμα, χωρίς η δασκάλα να επαναλαμβάνει αυτά τα τρία βήματα κάθε μέρα.

Στις αρχές του έτους της προσχολικής αγωγής, τα παιδιά αναμένεται να αλληλεπιδρούν άνετα και ανεξάρτητα με τους συνομηλίκους σε συνθήκες παιχνιδιού και εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει την ακρόαση και την κατανόηση σχολίων ή οδηγιών από άλλους μαθητές, και την κατάλληλη ανταπόκριση. Αναμένεται ότι τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν κάποια επίβλεψη από ενήλικα και βοήθεια για να μυηθούν στην ειρηνική και παραγωγική ομαδική εργασία. Οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να βοηθούν κατά καιρούς να λύνονται διαφωνίες μεσολαβώντας μεταξύ των παιδιών.  

Ξεκινώντας το Νηπιαγωγείο

Στις αρχές του νηπιαγωγείου, τα παιδιά αναμένεται να συνέπεια και ακρίβεια να κατανοούν προφορικές οδηγίες. Αυτό περιλαμβάνει την τήρηση οδηγιών πολλαπλών βημάτων με ευκολία, είτε από οικεία είτε από ανοίκεια άτομα. Για παράδειγμα, από ένα παιδί μπορεί να ζητηθεί να χρωματίσει ένα φύλλο εργασίας, να το τοποθετήσει σε μια ειδική θήκη, όταν το ολοκληρώσει, και μετά να παραταχθεί για να πάει έξω. Ένας δάσκαλος θα δώσει και τις τρεις οδηγίες ταυτόχρονα και θα περιμένει ένα παιδί να θυμηθεί και να εκτελέσει και τα τρία βήματα χωρίς να του δοθεί υπενθύμιση του τι θα επακολουθήσει σε κάθε στάδιο της δραστηριότητας.

Τα παιδιά, επίσης, αναμένεται να αποκρίνονται κατάλληλα σε προφορικές ερωτήσεις, όπως: «Ποια είναι η αγαπημένη σας γεύση του παγωτού;" Αν και αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα, δεν είναι ασυνήθιστο για ένα παιδί με ανεπαρκείς δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας να ανταποκριθεί με την απάντηση, «Σε ένα φλιτζάνι» ή «τρώω παγωτό όλη την ώρα.» "Ένα παιδί με μειωμένες δεξιότητες ακουστικής επεξεργασίας πιθανόν άκουσε τις λέξεις "παγωτό" και ίσως τη λέξη "αγαπημένη", αλλά δεν ήταν σε θέση να επεξεργαστεί σωστά την πρόταση. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα διδαχθούν δεξιότητες ανάγνωσης, αριθμητικές έννοιες, και έννοιες επιστημονικών και κοινωνικών σπουδών μέσω προφορικής εξήγησης και οπτικής επίδειξης.

Τα παιδιά αναμένεται να είναι σε θέση να κατανοούν και να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτά τα μαθήματα. Τα παιδιά αναμένεται να αλληλεπιδρούν άνετα και ανεξάρτητα με τους συνομηλίκους σε συνθήκες παιχνιδιού και εργασίας με λίγη ή καθόλου βοήθεια των ενηλίκων. Αυτό απαιτεί να ακούν τις οδηγίες ενός συνομηλίκου και να ανταποκρίνονται κατάλληλα.

Ένας ενήλικος μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσει το έργο της ομάδας προτείνοντας ένα παιχνίδι ή προετοιμάζοντας τα υλικά που απαιτούνται για μια δραστηριότητα. Ωστόσο, όταν η δραστηριότητα έχει αρχίσει, τα παιδιά θα πρέπει να είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τη δραστηριότητα χωρίς τη βοήθεια του δασκάλου, ακούγοντας τα σχόλια των άλλων παιδιών και ανταποκρινόμενα κατάλληλα.

Κατεβάστε το βιβλίο δραστηριοτήτων "Ανάπτυξη Ακουστικής Επεξεργασίας" 

Διαβάστε επίσης: 


Προηγούμενο άρθρο Κατανοώντας τα προβλήματα ύπνου στον αυτισμό