Αναλογική Μέθοδος Bortolato! Δείτε εδώ

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Έκπτωση 10% σε όλα τα Σχολικά Βοηθήματα

R0JSMX9FTY

Βοηθώντας τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα

Βοηθώντας τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα - Εκδόσεις Upbility

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά που δεν τους αρέσει το διάβασμα να αγαπήσουν την ανάγνωση;

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε τα παιδιά να ενδιαφέρονται και να ασχολούνται με την ανάγνωση είναι να κάνετε κάποιες δραστηριότητες ανάγνωσης ή παιχνίδια στο σπίτι. Τα παιδιά που έχουν δυσλεξία ή ΔΕΠΥ συχνά ξοδεύουν πολύ ενέργεια και ένταση όταν διαβάζουν. Επομένως, πρέπει να τα βοηθήσουμε να μειώσουν το άγχος τους. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες ανάγνωσης που γίνονται στο σπίτι με την οικογένεια μπορούν να βοηθήσουν. Πριν ξεκινήσετε τις δραστηριότητες ανάγνωσης, ωστόσο, είναι καλή ιδέα να κατανοήσετε μερικά από τα τυπικά παράπονα και δικαιολογίες που έχουν τα παιδιά σχετικά με αυτήν.

ta paidia den theloun na diavazoun

Οι δραστηριότητες ανάγνωσης και τα παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να βελτιώσουν τις αναγνωστικές τους δεξιότητες και την αγάπη τους για το διάβασμα. Όταν η μάθηση γίνεται διασκεδαστική σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα και οι δεξιότητές τους βελτιώνονται.  Η εκμάθηση είναι πολύ πιο διασκεδαστική όταν γίνεται διαδραστικά. Έτσι, μέσα από το παιχνίδι είναι η τέλεια λύση για να ενισχύσετε τέτοιες δεξιότητες ενώ παράλληλα διασκεδάζετε. Αυτές οι δραστηριότητες βελτιώνουν επίσης τις ακουστικές και οπτικές δεξιότητες επεξεργασίας. 

 

Δραστηριότητες ανάγνωσης

  • Ενώ είστε στο αυτοκίνητο και οδηγείτε ή περπατάτε στην πόλη, ζητήστε από το παιδί να αναζητήσει συγκεκριμένα γράμματα ή λέξεις σε πινακίδες που βλέπει. Αυτό θα το βοηθήσει στην συνειδητότητα των γραμμάτων μέσα στις λέξεις
  • Παίξτε κρεμάλα με λέξεις που ξέρει.
  • Εξασκηθείτε με λέξεις που ομοιοκαταληκτούν. Για παράδειγμα, ζητήστε από το παιδί να βρει λέξεις που τελειώνουν σε -άρι, όνι κτλ
  • Σκεφτείτε ή αναζητήστε λέξεις που ξεκινούν με τον ίδιο ήχο. Για παράδειγμα, βρείτε ζώα που ξεκινούν με τον ήχο  /k/: καμήλα, καναρίνι, κότα κ.α
  • Σκεφτείτε ή αναζητήστε λέξεις που τελειώνουν με τον ίδιο ήχο. Για παράδειγμα, λέξεις που τελειώνουν σε /ν/ ήχο: όταν, πετούν κ.α.

Μεταδώστε την αγάπη σας για το διάβασμα. Εάν τα παιδιά σας βλέπουν να διαβάζετε, θα είναι πιο πιθανό να πάρουν ένα βιβλίο μόνα τους.

Διαβάστε μαζί πριν τον ύπνο. Αποκτήστε ποιοτικό χρόνο μαζί στο τέλος της ημέρας. Συζητήστε  για την ιστορία. Κάντε ερωτήσεις, απαντήστε σε ερωτήσεις. Αλλάξετε ρόλους και ζητήσετε από το παιδί να σας διαβάσει ή να σας διηγηθεί μια ιστορία.

Επισκεφτείτε την δημοτική βιβλιοθήκη ή το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Αφιερώστε χρόνο, ξεφυλλίστε τα βιβλία κι επιλέξετε ποιο θα είναι το επόμενο.

Διαβάστε τι διάβασαν. Ακολουθήστε τα ενδιαφέροντά τους ακολουθώντας αυτό που διαβάζουν τα παιδιά σας. Το κάνει πιο διασκεδαστικό και σας δίνει κάτι ευχάριστο να συζητήσετε.

Δημιουργήστε μια γωνιά ανάγνωσης. Μια ζεστή, φιλική γωνιά στο σπίτι σας μπορεί να μετατραπεί σε οικογενειακή «ζώνη ανάγνωσης». Απλώς προσθέστε κουβέρτες, μαξιλάρια και μια λάμπα!

Θυμάμαι:
Συνεχίστε να διαβάζετε στο παιδί σας και με το παιδί σας αφού μάθει πώς να διαβάζει. Η συνέχιση της ανάγνωσης φέρνει ισχυρές, διαρκείς συνδέσεις καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

"Όταν λέω σε έναν γονέα, "διάβασε σε ένα παιδί", δεν θέλω να ακούγεται σαν φάρμακο. Θέλω να ακούγεται σαν σοκολάτα."

Mem FoxΜετάφραση /Προσαρμογή: upbility.gr

 

Πηγές:

American Academy of Pediatrics Council on Early Childhood

Sheila Razdan, MD, MPH, How to bring reading into your child's life

Bonnie Terry, M. Ed. 5 Minutes to Better Reading Skills

    Leave a comment

    Please note: comments must be approved before they are published.