Μετάβαση στο περιεχόμενο
Άγχος - τι πρέπει να γνωρίζω - Εκδόσεις Upbility

Άγχος - τι πρέπει να γνωρίζω

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε μικρές και μεγάλες στρεσογόνες προκλήσεις, ώστε να γνωρίζετε πότε να αναζητήσετε βοήθεια.

Το άγχος επηρεάζει όλους

Όλοι βιώνουν άγχος κατά διαστήματα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι άγχους - όλοι τους ενέχουν κινδύνους σωματικής και ψυχικής υγείας. Το άγχος μπορεί να είναι μόνιμο ή παροδικό ή μπορεί να συμβαίνει επανειλημμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν το άγχος πιο αποτελεσματικά και να ανακάμψουν από αγχωτικά γεγονότα πιο γρήγορα από άλλους.

Δεν είναι πάντα κακό το άγχος

Σε μια επικίνδυνη κατάσταση, το άγχος προειδοποιεί το σώμα να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει μια απειλή ή να αποσυρθεί με ασφάλεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο παλμός επιταχύνεται, η αναπνοή είναι γρηγορότερη, οι μύες είναι τεταμένοι και ο εγκέφαλός χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο αυξάνοντας την εγκεφαλική λειτουργία η οποία στοχεύει στην επιβίωση ως απόκριση στο στρες. Σε καταστάσεις που δεν απειλείται η ζωή, το άγχος μπορεί να παρακινήσει τους ανθρώπους, όπως όταν πρέπει να περάσουν μια δοκιμασία ή συνέντευξη για μια νέα εργασία.

Το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να βλάψει την υγεία 

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του χρόνιου στρες μπορεί να είναι δύσκολη. Επειδή η πηγή του μακροχρόνιου στρες είναι πιο σταθερή από την οξεία πίεση, το σώμα δεν λαμβάνει ποτέ ένα σαφές σήμα για να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία. Με το χρόνιο άγχος, αυτές οι ίδιες αντιδράσεις διάσωσης στο σώμα μπορούν να διαταράξουν το ανοσοποιητικό, πεπτικό, καρδιαγγειακό, και αναπαραγωγικό σύστημα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κυρίως πεπτικά συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν πονοκεφάλους, αϋπνία, θλίψη, θυμό ή ευερεθιστότητα.

Με την πάροδο του χρόνου, η συνεχής πίεση στο σώμα σας από το άγχος μπορεί να συμβάλει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης και άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων ψυχικών διαταραχών όπως κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές.

 

Υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος

Εάν λάβετε πρακτικά μέτρα για να διαχειριστείτε το άγχος σας, ενδέχεται να μειώσετε τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε:

Να είστε προσεκτικοί. Αναγνωρίστε τα σημάδια της απόκρισης του σώματός σας, όπως δυσκολία στον ύπνο, αυξημένη χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών, ευερεθιστότητα, αίσθημα κατάθλιψης και χαμηλή ενέργεια. Συζητήστε με τον γιατρό σας ή έναν επαγγελματία υγείας. Οι αποτελεσματικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν εάν το άγχος σας επηρεάζει τις σχέσεις σας ή την ικανότητά σας να εργαστείτε. 
Κάντε τακτική άσκηση. Μόνο 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη διάθεσή σας και να βελτιώσετε την υγεία σας.
Δοκιμάστε μια χαλαρωτική δραστηριότητα. Εξερευνήστε προγράμματα χαλάρωσης ή ευεξίας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν διαλογισμό, χαλάρωση μυών ή ασκήσεις αναπνοής. Προγραμματίστε τακτικές ώρες για αυτές και άλλες υγιείς και χαλαρωτικές δραστηριότητες.
Ορίστε στόχους και προτεραιότητες. Αποφασίστε τι πρέπει να κάνετε άμεσα και τι μπορεί να περιμένει. Μάθετε να λέτε "όχι" σε νέες εργασίες αν αισθάνεστε ότι αναλαμβάνετε πάρα πολλά. Αναλογιστείτε τι έχετε πετύχει στο τέλος της ημέρας και όχι αυτά που δεν μπορέσατε να κάνετε.
Μείνετε συνδεδεμένοι. Δεν είστε μόνοι. Μείνετε σε επαφή με άτομα που μπορούν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και πρακτική βοήθεια. Για να μειώσετε το άγχος, ζητήστε βοήθεια από φίλους, οικογένεια και κοινότητες ή οργανώσεις.

Μετάφραση / Προσαρμογή: upbility.gr

Πηγή:National Institute of Mental Health Information

Προηγούμενο άρθρο Κατανοώντας τα προβλήματα ύπνου στον αυτισμό