Μετάβαση στο περιεχόμενο
8 δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη της ακουστικής συνειδητότητας - Εκδόσεις Upbility

8 δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη της ακουστικής συνειδητότητας

Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια ή προσπάθεια που απαιτείται από τους γύρω τους. Μερικές φορές, κάποια παιδιά αργούν να αναπτύξουν τον λόγο και την ομιλία τους. Μπορεί να δυσκολεύονται στην παραγωγή των ήχων, στην ανάπτυξη του λεξιλογίου τους ή στην ανάπτυξη των ικανοτήτων να αλληλεπιδρούν κοινωνικά με τους άλλους.

Προσοχή και ακρόαση είναι η δυνατότητα του ατόμου να ακούσει και να ανταποκριθεί σε ένα ερέθισμα καθώς και να είναι σε θέση να διατηρήσει και να ελέγχει την προσοχή του. Ένα παιδί πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα σχετικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος του προκειμένου να μάθει. Η ικανότητα συγκέντρωσης είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.

Στρατηγικές και δραστηριότητες για την προσοχή και την ακρόαση.

Πως να αναπτύξετε τις ακουστικές δεξιότητες του παιδιού σας:

Συνειδητότητα των ήχων

 Πρώτα απ όλα θα πρέπει το παιδί να ενημερωθεί για τις διάφορες μεταξύ των ήχων, έπειτα ενθαρρύνετε το να ακούσει  και να απολαύσει τους διαφορετικούς ήχους που παράγονται από διάφορα αντικείμενα.

Μπορείτε να μαζέψετε αντικείμενα που κάνουν θόρυβο, για παράδειγμα κουδουνίστρες, καμπανάκια, κουδούνια, ένα κουτάλι μέσα σε ένα φλιτζάνι, ξύλινα ραβδιά, μουσικά όργανα, μια χτένα, χαρτί, νερό μέσα σε μπουκάλι κ.α. Δείξτε στο παιδί πως να παράγει ήχους με τα παραπάνω αντικείμενα και ενθαρρύνετε το να το κάνει και αυτό.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάθε φορά που ακούτε κάποιο θόρυβο, στρέψτε την προσοχή του παιδιού σας σε αυτό για να καταλάβει από που προήλθε ο ήχος, έπειτα συζητήστε το μαζί του.

Δώστε ρυθμό, ακούστε ραδιόφωνο, πιάνο, η οποιοδήποτε μουσικό μέσο διαθέτετε. Δείτε αν το παιδί σας μπορεί να αντιγράψει το ρυθμό σας, χορεύοντας μαζί ή ακόμα και όταν εσείς σταματήσετε. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να περπατήσει, να χοροπηδήσει, να ξαπλώσει, να τρέξει, να χορέψει, τα χειροκροτήματα βοηθούν στην ανάπτυξη του ρυθμού.

Όταν διαβάζετε εικονογραφημένα βιβλία συζητήστε για τους ήχους που κάνουν διάφορα αντικείμενα που συναντήσατε στο βιβλίο. Μπορείτε να κάνετε τον ήχο του καραβιού –ββββ, της αγελάδας –μμμ κ.α. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας μιμηθεί.

Κόψτε από περιοδικά εικόνες αντικειμένων που κάνουν διάφορους ήχους, κολλήστε τα σε ένα τετράδιο, μιλήστε για τις διάφορες των ήχων και ενθαρρύνετε το παιδί σας να βρει τους ήχους.

Καθίστε με το παιδί σας σιωπηλοί για λίγα λεπτά κάθε μέρα και ενθαρρύνετε το να ακούσει τους ήχους του περιβάλλοντος. Πηγαίνετε μια βόλτα μαζί και παρατηρήστε τους ήχους που ακούτε. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι μπορείτε να ζωγραφίσετε μια εικόνα με τους ήχους που ακούσατε.

Παίξτε τα μουσικά αγάλματα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να χορεύει έως ότου η μουσική να σταματήσει απότομα, τότε θα πρέπει το παιδί να παραμείνει ακίνητο σαν άγαλμα μέχρι να ξαναρχίσει ή μουσική.

 

Αυτές είναι μερικές από τις δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη της ακουστικής συνειδητότητας. Ελπίζω να περάσετε όμορφα και καλή διασκέδαση!!  

Αφιερώστε λίγο χρόνο και διαβάστε τα άρθρα:

ΕΙΚΟΝΟΚΑΡΤΕΣ | Ακουστική Κατανόηση: Οι εικονοκάρτες που περιλαμβάνονται σε αυτό το eBook, σε συνδυασμό με πέντε τεχνικές που αναλύονται, βοηθούν στην ανάπτυξη της Ακουστικής Κατανόησης και στην ταχύτητα της επεξεργασίας. Επίσης περιλαμβάνονται ειδικά φύλλα εργασίας για παιδιά που έχουν κατακτήσει τη δεξιότητα της γραφής για επιπλέον εξάσκηση. 


Προηγούμενο άρθρο Ο εθισμός στο Διαδίκτυο μεταξύ των εφήβων