Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τεστ Διάσπασης Προσοχής ΔΕΠΥ για ενήλικες (ASRS)

Αυτό το σύντομο και δωρεάν τεστ για τη ΔΕΠΥ έχει σχεδιαστεί για άτομα που υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια αξιολόγηση για τη ΔΕΠΥ. Οι υποδείξεις στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης έχουν ως στόχο να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε εάν μπορεί να χρειάζεστε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας λόγω των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε.

Ο Κατάλογος Ελέγχου Συμπτωμάτων της Κλίμακας αυτοαξιολόγησης για τη ΔΕΠΥ Ενηλίκων (ASRS-v1.1) είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε μέσω της συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Ομάδα Εργασίας για τη ΔΕΠΥ Ενηλίκων, στην οποία συμμετείχε μια ομάδα διάσημων ψυχιάτρων και ερευνητών.Loading...
  • Που απευθύνεται;
  • Είναι έγκυρο;
  • Ερωτήσεις
  • Αυτό το τεστ έχει σχεδιαστεί για άτομα που διερευνούν το ενδεχόμενο να πάσχουν από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των θεραπευτών και των ψυχιάτρων, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση του κατά πόσον τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε υποδηλώνουν ΔΕΠΥ ή παραπέμπουν σε ένα διαφορετικό πρόβλημα ψυχικής υγείας και στη σύσταση μιας αποτελεσματικής θεραπευτικής στρατηγικής. Οι έρευνες υπογραμμίζουν ότι τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ μπορεί να επιμένουν και στην ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας βαθιά τις προσωπικές σχέσεις, τα επαγγελματικά επιτεύγματα και την ασφάλεια. Η πολυπλοκότητα και οι συχνές παρεξηγήσεις που περιβάλλουν τη ΔΕΠΥ σημαίνουν ότι πολλοί που ζουν με αυτή δεν λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται, περιορίζοντας τις δυνατότητές τους. Η διάγνωση της ΔΕΠΥ στους ενήλικες είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

    Η ΔΕΠΥ είναι μια ευρέως αναγνωρισμένη νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες, τη συναισθηματική ρύθμιση και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Ενώ συχνά εντοπίζεται κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία, η ΔΕΠΥ μπορεί επίσης να διαγνωστεί σε ενήλικες.

    Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και η σοβαρότητά τους διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι μπορεί να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή να έχουν ημέρες κατά τις οποίες τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι πιο έντονα λόγω διαφόρων παραγόντων.

    Η ΔΕΠΥ εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άτομο. Τα παιδιά και οι ενήλικες μπορεί να εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα και οι επιπτώσεις της ΔΕΠΥ εξαρτώνται από τον υπότυπό της - που χαρακτηρίζεται κυρίως από απροσεξία, υπερκινητικότητα ή παρορμητικότητα. Ωστόσο, η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων από μόνη της δεν επιβεβαιώνει τη διάγνωση της ΔΕΠΥ.

  • Το ASRS είναι ένα ευαίσθητο εργαλείο διαλογής για τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεων ΔΕΠΥ. Η Κλίμακα Αυτοαναφοράς της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας Ενηλίκων (ASRS v1.1) είναι ένα ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς 18 ερωτήσεων που έχει σχεδιαστεί για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σε ενήλικες (18+).

    Η κλίμακα αυτή βασίζεται στη σύνθετη διεθνή διαγνωστική συνέντευξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2001) και οι ερωτήσεις είναι σύμφωνες με τα κριτήρια του DSM, αλλά επαναδιατυπωμένες ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την εκδήλωση των συμπτωμάτων στους ενήλικες. Η κλίμακα αυτή είναι χρήσιμη για τον έλεγχο και τη διάγνωση της ΔΕΠΥ σε ενήλικες 18+ και θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κλινική συνέντευξη για την παροχή πρόσθετων κλινικών πληροφοριών.

  • Τι είναι η ΔΕΠΥ στους ενήλικες;

    Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) των ενηλίκων είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μοτίβα απροσεξίας, υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας που είναι πιο σοβαρά, συχνά ή παρεμβατικά από ό,τι συνήθως παρατηρείται σε άτομα σε συγκρίσιμο επίπεδο ανάπτυξης. Ενώ η ΔΕΠΥ διαγιγνώσκεται συχνά στην παιδική ηλικία, μπορεί να επιμένει στην ενήλικη ζωή και να επηρεάζει διάφορες πτυχές της ζωής, όπως η εργασία, οι σχέσεις και η καθημερινή λειτουργικότητα.

    Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ΔΕΠΥ ως ενήλικας;
    Η διάγνωση της ΔΕΠΥ στους ενήλικες περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση που μπορεί να περιλαμβάνει αυτοαναφορές, ιατρικό ιστορικό και μερικές φορές ανατροφοδότηση από συγγενείς ή συντρόφους. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην εστίαση, αποδιοργάνωση, ανησυχία, παρορμητικότητα και δυσκολία στην ολοκλήρωση εργασιών. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να σχετίζονται με άλλες καταστάσεις, καθιστώντας την επαγγελματική αξιολόγηση ζωτικής σημασίας.

    Μπορούν οι ενήλικες να αναπτύξουν ΔΕΠΥ αργότερα στη ζωή τους;
    Η ΔΕΠΥ δεν θεωρείται συνήθως διαταραχή που αναπτύσσει κανείς στην ενήλικη ζωή. Οι περισσότεροι ενήλικες που διαγιγνώσκονται με ΔΕΠΥ είχαν συμπτώματα από την παιδική ηλικία, ακόμη και αν δεν είχαν διαγνωστεί επίσημα τότε. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο αισθητά ή προβληματικά στην ενήλικη ζωή λόγω των αυξημένων ευθυνών και των αλλαγών στο περιβάλλον.

    Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ;
    Η θεραπεία για τη ΔΕΠΥ των ενηλίκων συχνά περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό και των δύο. Τα διεγερτικά και μη διεγερτικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της προσοχής και της παρορμητικότητας. Η ψυχοθεραπεία, ιδίως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων, στην ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης και στην αντιμετώπιση τυχόν συνυπαρχόντων προβλημάτων όπως το άγχος ή η κατάθλιψη.

    Μπορούν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής να βοηθήσουν στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ των ενηλίκων;
    Ναι, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τους ενήλικες με ΔΕΠΥ. Οι στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν την τακτική σωματική άσκηση, τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, την καθιέρωση δομημένων ρουτινών, τη βελτίωση της υγιεινής του ύπνου και τη χρήση οργανωτικών εργαλείων. Η ενσυνειδητότητα και οι τεχνικές μείωσης του στρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

    Είναι η ΔΕΠΥ διαφορετική στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες;
    Ναι, η ΔΕΠΥ μπορεί να εκδηλώνεται διαφορετικά στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, εν μέρει λόγω της κοινωνικοποίησης και των προσδοκιών του φύλου. Οι γυναίκες με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να έχουν την κυρίως απρόσεκτη παρουσίαση και μπορεί επίσης να εμφανίζουν περισσότερα εσωτερικευμένα συμπτώματα, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση και το άγχος. Συχνά υποδιαγιγνώσκονται λόγω αυτών των διαφορών.

    Πώς επηρεάζει η ΔΕΠΥ τις σχέσεις και την εργασία;
    Η ΔΕΠΥ μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και την εργασία συμβάλλοντας σε παρεξηγήσεις, απογοητεύσεις και συγκρούσεις. Οι προκλήσεις με την οργάνωση, τη διαχείριση του χρόνου και τη συναισθηματική ρύθμιση μπορεί να επιβαρύνουν τις επαγγελματικές και προσωπικές αλληλεπιδράσεις. Η ευαισθητοποίηση και οι προσαρμογές, μαζί με τη θεραπεία, μπορούν να μετριάσουν αυτές τις επιπτώσεις.

    Μπορούν να συνυπάρχουν άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας με τη ΔΕΠΥ;
    Ναι, είναι σύνηθες για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ να έχουν συνυπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και διαταραχές χρήσης ουσιών. Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων παράλληλα με τη ΔΕΠΥ είναι σημαντική για την ολοκληρωμένη φροντίδα και τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας.

    Πού μπορώ να κάνω αξιολόγηση για τη ΔΕΠΥ;
    Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ΔΕΠΥ, ξεκινήστε με τη συμβουλή ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης, όπως ο γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ένας ψυχίατρος ή ένας ψυχολόγος που ειδικεύεται στη ΔΕΠΥ. Μπορούν να διενεργήσουν μια αρχική αξιολόγηση ή να σας παραπέμψουν σε ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση.


Copyright

Kessler, R. C., Adler, L., Ames, M., Demler, O., Faraone, S., Hiripi, E., Howes, M. J., Jin, R., Secnik, K., Spencer, T., Ustun, T. B., & Walters, E. E. (2005). The World Health Organization Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS): a short screening scale for use in the general population. Psychological Medicine, 35(2), 245–256.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Ή ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ.