Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τραυλισμός Οδηγός επιβίωσης για τον τραυλισμό των παιδιών. - Εκδόσεις Upbility

Τραυλισμός Οδηγός επιβίωσης για τον τραυλισμό των παιδιών.

Οδηγός επιβίωσης για τον τραυλισμό των παιδιών.

Τα παιδιά που τραυλίζουν δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους και συνήθως δεν συμπεριφέρονται με ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση στις διάφορες κοινωνικές καταστάσεις. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό να αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε εάν έχετε, στο σχολικό ή οικογενειακό σας περιβάλλον, παιδί με ανάλογο πρόβλημα. 

Είτε είστε εκπαιδευτικός είτε γονιός, σίγουρα θα σας κατακλύζει ανησυχία κάθε φορά που ακούτε ένα παιδί να τραυλίζει ενώ προσπαθεί να αρθρώσει λέξεις. Ωστόσο, ο τραυλισμός είναι σχετικά κοινό πρόβλημα λόγου που προσβάλλει σχεδόν το 5 με 10 % των παιδιών ηλικίας 2-5 ετών. Ως διαταραχή, είναι πολύ πιο συχνή στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια, σε αναλογία 4 προς 1, κατά προσέγγιση. 

Μολονότι ο τραυλισμός προκαλεί εκνευρισμό και αμηχανία, δεν αποτελεί ένδειξη ψυχικής ασθένειας ή νοητικής αναπηρίας. Πολλά παιδιά που τραυλίζουν καταφέρνουν, με την κατάλληλη αγωγή και εξάσκηση, να μιλούν με ευχέρεια.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τον τραυλισμό των παιδιών, τα αίτιά του, τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να παρέμβετε, καθώς και τις περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται βοήθεια από ειδικό. 

Τι είναι ο τραυλισμός 

Ο τραυλισμός είναι διαταραχή λόγου που επηρεάζει τη ροή ομιλίας ενός ατόμου. Συνήθως εκδηλώνεται για πρώτη φορά κατά την παιδική ηλικία με επαναλήψεις, επιμήκυνση φωνημάτων ή διακοπές της φυσιολογικής ροής της ομιλίας. 

Ένα άτομο που τραυλίζει γνωρίζει τι θέλει να πει. Είναι σε θέση να κάνει σκέψεις και να τις εξωτερικεύει πλήρως. Ωστόσο, όταν μιλά, είναι δυνατόν να επαναλαμβάνει ή επιμηκύνει τους ήχους, τις συλλαβές ή τις λέξεις. Επίσης, ενδέχεται ο λόγος του να χαρακτηρίζεται από ακούσιες σιωπηλές παύσεις ή κολλήματα.

Για παράδειγμα, μπορεί να επαναλαμβάνουν ή να παρατείνουν μια λέξη, μια συλλαβή ή έναν ήχο. Ή μπορεί να σταματήσουν απότομα κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Συχνά συνοδεύεται και από μη λεκτικές συμπεριφορές όπως  συσπάσεις του προσώπου ή του σώματος. Ο τραυλισμός μπορεί να δυσκολέψει την επικοινωνία με άλλα άτομα, γεγονός που επηρεάζει συχνά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Ο τραυλισμός επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς αναπτύσσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Περίπου το  5%  όλων των παιδιών θα παρουσιάσουν τραυλισμό για ορισμένη περίοδο στη ζωή τους. Τα αγόρια είναι 4 φορές πιο πιθανό να τραυλίσουν από ότι τα κορίτσια. Περίπου το 75% των παιδιών ξεπερνούν τον τραυλισμό χωρίς θεραπεία.  

traulismos

Συμπτώματα τραυλισμού

Ο τραυλισμός περιλαμβάνει ακούσιες διακοπές στη ροή της ομιλίας, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να μην μπορούν να εξωτερικεύσουν επιτυχώς τις σκέψεις τους. Τα συμπτώματα του τραυλισμού ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ενδέχεται, μάλιστα, να είναι πιο σοβαρά όταν το πάσχον άτομο είναι αγχωμένο, κουρασμένο ή ενθουσιασμένο.

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία και συμπτώματα του τραυλισμού, όπως: 

  • Δυσκολία στη διατύπωση μιας σκέψης ή πρότασης
  • Επαναλήψεις ήχων, συλλαβών ή λέξεων
  • Επιμηκύνσεις φωνημάτων εντός μιας λέξης
  • Σύντομες παύσεις μεταξύ ήχων ή συλλαβών
  • Προσθήκη μη αναγκαίων λέξεων ή ήχων, όπως «εεε»

Κατά τον τραυλισμό, ενδέχεται να παρατηρούνται και τα εξής:

  • Αίσθημα τάσης στο πρόσωπο, στον αυχένα και στους ώμους
  • Πολύ γρήγορος βλεφαρισμός ή βλεφαρισμός που είναι πιο έντονος από ό,τι συνήθως
  • Σφίξιμο ή τρόμος (τρεμούλιασμα) των χειλιών και των σιαγόνων
  • Ακούσιες κινήσεις της κεφαλής και τικ (μυοσπασμοί) προσώπου 
  • Συχνή κατάποση ή συχνός καθαρισμός του λάρυγγα
  • Αναπνοή που είναι πολύ πιο γρήγορη ή πιο ρηχή από το συνηθισμένο

Τρόποι με τους οποίους ο τραυλισμός επηρεάζει τη ζωή του παιδιού

travlismos 

Η περιορισμένη ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας του παιδιού ευθύνεται, συνήθως, για το άγχος που αυτό βιώνει στις διάφορες κοινωνικές καταστάσεις ή κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας. Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα με τραυλισμό είναι σε θέση να μιλούν καθαρά στον εαυτό τους και να τραγουδούν χωρίς να τραυλίζουν. 

Αιτίες τραυλισμού

Γνωρίζουμε ότι οι γενετικοί παράγοντες (κληρονομικότητα) επηρεάζουν την εμφάνιση του τραυλισμού. Η προέλευση του σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ενός παιδιού αναπτύσσει τις νευρικές οδούς για την ομιλία και τον λόγο. Κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, τα παιδιά υφίστανται ραγδαία ανάπτυξη που την ονομάζουμε "γλωσσική έκρηξη", τότε είναι πιθανόν να παρατηρηθεί η έναρξη των συμπτωμάτων. Σε όλο αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, το λεξιλόγιο ενός παιδιού αυξάνεται με ταχύ ρυθμό και τα τμήματα του νευρικού συστήματος που εμπλέκονται στην ομιλία - εκείνα που επεξεργάζονται το συναίσθημα, τη γνώση και τη γλώσσα - μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία συντονισμού.

Τραυλισμό μπορεί επίσης να παρουσιάσουν παιδιά με δυσκολίες στην παραγωγή της ομιλίας (φωνολογικές διαταραχές) καθώς και παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). 

Αίτια τραυλισμού των παιδιών

Υπάρχουν ποικίλοι παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση του τραυλισμού, όπως γενετικοί, οργανικοί, αναπτυξιακοί, ψυχολογικοί ή και συναισθηματικοί. 

Έχει γενετικό υπόβαθρο ο τραυλισμός;

Ναι. Υπάρχουν πάρα πολλά σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο τραυλισμός κληρονομείται. Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις τραυλισμού σχετίζονται με γενετικούς παράγοντες. Ωστόσο, η σοβαρότητα της συγκεκριμένης διαταραχής λόγου είναι δυνατόν να ποικίλλει μεταξύ των μελών μιας οικογένειας.  

Οργανικά αίτια

Ο τραυλισμός ενδέχεται να οφείλεται, εν μέρει, σε πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο η γλώσσα και οι μύες του στόματος συνεργάζονται για την παραγωγή λόγου. Η συγκεκριμένη θεωρία χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τον κληρονομικό χαρακτήρα του τραυλισμού, εστιάζοντας στο πιθανό γενετικό του υπόβαθρο. 

Αναπτυξιακοί παράγοντες

Τα παιδιά με αναπτυξιακή καθυστέρηση ή άλλες διαταραχές επεξεργασίας λόγου και ομιλίας κινδυνεύουν, συνήθως, περισσότερο να εκδηλώσουν τραυλισμό. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η ΔΕΠ-Υ ενδέχεται να προκαλεί τραυλισμό. 

Ψυχολογικοί ή συναισθηματικοί παράγοντες

Ο τραυλισμός μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το άγχος ή το στρες. Τα παιδιά που αγχώνονται να ικανοποιήσουν τις υψηλές προσδοκίες των διδασκάλων ή των γονιών τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τραυλισμό. Ορισμένα παιδιά αρχίζουν να τραυλίζουν, αφού βιώσουν κάποιο τραυματικό γεγονός, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. 

travlismos travlismos-sthn-efhveia

Σε ποια ηλικία σταματά ο τραυλισμός;

Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη, καθώς κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι τα παιδιά συνήθως σταματούν να τραυλίζουν στην ηλικία των πέντε ή έξι ετών περίπου. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι ο τραυλισμός  είναι δυνατό να συνεχιστεί μέχρι την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή του ατόμου.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε λογοθεραπευτή/λογοθεραπεύτρια για την αντιμετώπιση του τραυλισμού;

Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί δυσκολεύεται να μιλήσει, καλό είναι να αναζητήσετε τη βοήθεια λογοθεραπευτή/λογοθεραπεύτριας. Η ηλικία του παιδιού και ο βαθμός στον οποίο ο τραυλισμός επηρεάζει τη ζωή του αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που θα κρίνουν πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να ζητήσετε βοήθεια και διάγνωση από ειδικό στη λογοθεραπεία.

Διάγνωση

Ο τραυλισμός διαγιγνώσκεται συνήθως από έναν εξειδικευμένο λογοθεραπευτή, ο οποίος θα εξετάσει διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού και αναπτυξιακού ιστορικού του παιδιού και της οικογένειας, την ανάλυση των συμπτωμάτων (τύποι δυσρυθμιών) και την αξιολόγηση των γλωσσικών δεξιοτήτων του παιδιού, καθώς και το αντίκτυπο του τραυλισμού στη ζωή του.

Αντιμετώπιση

Η φύση της θεραπείας διαφέρει, ανάλογα με την ηλικία ενός ατόμου, τους επικοινωνιακούς στόχους, τη δομή και την φιλοσοφία της οικογένειας και άλλους παράγοντες. Είναι σημαντική η συνεργασία μεταξύ της οικογένειας του παιδιού και του λογοθεραπευτή για να καθοριστούν οι καλύτερες δυνατές επιλογές θεραπείας.

Τρόποι αντιμετώπισης του τραυλισμού στα παιδιά

Στην περίπτωση που απαιτηθεί θεραπευτική αντιμετώπιση του τραυλισμού, θα πρέπει να επιλεγεί η καταλληλότερη για το παιδί. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό περιλαμβάνουν τεχνολογικές και μη παρεμβάσεις.

  • Η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ελέγχουν την αναπνοή τους και να εκφράζονται με μεγαλύτερη ευχέρεια. Χάρη σε αυτήν, τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν με αργό και ρυθμικό τρόπο και να χρησιμοποιούν εύκολες στην εκφορά λέξεις και φράσεις.
  • Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών που επιβραδύνουν την ομιλία των παιδιών ενισχύει την προσπάθειά τους να εστιάσουν στη σωστή εκφορά των λέξεων. Υπάρχουν διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές για αυτόν τον σκοπό.
  • Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον τραυλισμό και την ομιλία τους. Τα βοηθά να αναγνωρίσουν και να αλλάξουν τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές που συντελούν στην εκδήλωση του τραυλισμού. 

Θεραπεία

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αποτρέψει το αναπτυξιακό τραυλισμό να γίνει μια δια βίου δυσκολία. Ορισμένες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να βελτιώνουν την ομιλία τους, ενώ αναπτύσσουν θετικές στάσεις απέναντι στην επικοινωνία. Οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν γενικά να αξιολογηθεί ένα παιδί περίπου στους 6 μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή στους  μήνες εφόσον παρουσιάζει οικογενειακό ιστορικό τραυλισμού ή σχετικών  επικοινωνιακών διαταραχών. Η θεραπεία περιλαμβάνει συχνά τη διδασκαλία των γονέων, σχετικά με τρόπους για να υποστηρίξουν την παραγωγή της ομιλίας του παιδιού τους.

Πολλές από τις υπάρχουσες θεραπείες εστιάζουν στο να βοηθήσουν τα άτομα που τραυλίζουν να μάθουν τρόπους να ελαχιστοποιήσουν τις δυσαρυθμίες όταν μιλούν, όπως αργός ρυθμός ομιλίας, ρύθμιση της αναπνοής, προχωρώντας σταδιακά από απλές συλλαβές σε μεγαλύτερες λέξεις και πιο περίπλοκες προτάσεις . Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες βοηθούν επίσης στην αντιμετώπιση του άγχους που μπορεί να αισθανθεί ένα άτομο που τραυλίζει σε ορισμένες καταστάσεις ομιλίας.

Συμβουλές για τους γονείς και ενήλικες που εμπλέκονται στη ζωή του παιδιού 

  • Παρέχετε ένα χαλαρό, οικείο περιβάλλον που επιτρέπει πολλές ευκαιρίες στο παιδί να μιλήσει. Αυτό περιλαμβάνει να αφιερώσετε χρόνο για να μιλήσετε μεταξύ σας, ειδικά όταν το παιδί είναι ενθουσιασμένο και έχει πολλά να πει.
  • Ακούστε το προσεκτικά όταν μιλάει και εστιάσετε στο περιεχόμενο του μηνύματος, αντί να διορθώνετε τον τρόπο της ομιλίας του ή να το διακόπτετε.
  • Μιλήστε με αργό και χαλαρό τρόπο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των χρονικών πιέσεων που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί.
  • Ακούστε το προσεκτικά όταν μιλάει και περιμένετε με υπομονή να πει την επιθυμητή λέξη πού το δυσκολευτεί. Μην προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε τις προτάσεις του. Βοηθήστε το παιδί να μάθει ότι ένα άτομο μπορεί να επικοινωνήσει με επιτυχία ακόμη και όταν τραυλίζει.
  • Μιλήστε του ανοιχτά και ειλικρινά. Εάν το παιδί αναφέρει τον τραυλισμό του, είναι εντάξει να αναγνωρίσετε ότι το έχετε παρατηρήσει κι εσείς.
  • Ενθαρρύνουν τα παιδιά να επιβραδύνουν τον ρυθμό ομιλίας τους και να κάνουν τις απαραίτητες παύσεις όταν μιλούν 
  • Δείχνουν στα παιδιά πώς να μιλούν αργά και ήρεμα
  • Βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώνουν και να νιώθουν λιγότερο άγχος όταν μιλούν 
  • Ακούν προσεκτικά το παιδί που μιλά
  • Αποφεύγουν να αντιμετωπίζουν αρνητικά τον τραυλισμό του παιδιού
  • Ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού λογοθεραπείας για το παιδί


"Ο τραυλισμός δεν είναι ηλιθιότητα. Ηλιθιότητα είναι όταν κάποιος δεν είναι αρκετά υπομονετικός για να περιμένει τις σκέψεις των άλλων."- 
Roger W Hancock.

Επιπρόσθετο υλικό για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων λόγου 

Στην Upbility θα βρείτε υλικό για να βοηθήσετε τα παιδιά με προβλήματα λόγου και ομιλίας. Ως εταιρεία, εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών και σε άλλους τομείς, όπως η γλώσσα, η ειδική αγωγή, οι μαθησιακές δυσκολίες και τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Είστε λογοθεραπευτής/λογοθεραπεύτρια, ψυχολόγος, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής ή, απλώς, γονιός; Όποια κι αν είναι η ιδιότητά σας, η πολύτιμη ψηφιακή μας βιβλιοθήκη είναι στη διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα μας ή για να βρείτε απαντήσεις σε ερωτήματά σας

Copyright Upbility 2023

 Βιβλία για τον τραυλισμό: 

Σεμινάρια για τον Τραυλισμό:

 

Πηγές:
-NIH-National Institute on Deafness and Other Communication Disorders
-American Speech-Language-Hearing Association (ASHA)
-Stuttering Foundation of America
-The Johns Hopkins University
-Harvard University
-National Institute on Deafness and Other Communication
-National Stuttering Association
-Stanford Children's Health
Προηγούμενο άρθρο Κατανοώντας τα προβλήματα ύπνου στον αυτισμό