Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τοξική Θετικότητα - Εκδόσεις Upbility

Τοξική Θετικότητα

Η «Τοξική Θετικότητα» είναι πραγματική - και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι όλα είναι εντάξει όταν δεν είναι.

Όταν απολύθηκα από τη δουλειά μου, πριν από ένα μήνα, πολλοί καλοί φίλοι και συγγενείς έσπευσαν να μου πουν ότι έπρεπε να «παραμείνω θετική».

Θα στεκόμουν ξανά στα πόδια μου, αν παρέμενα συγκεντρωμένη, είπαν.

Επιπλέον, μου θύμισαν ότι: «Θα μπορούσε να είναι  και χειρότερα.» Τουλάχιστον πήρα αποζημίωση. Τουλάχιστον ο σύζυγός μου εργαζόταν ακόμη. Τουλάχιστον είχα ακόμα την υγεία μου.

Ο τόνος ήταν ξεκάθαρος: Θα έπρεπε να είμαι ευγνώμων για αυτά που είχα. Δεν έπρεπε να εμμένω σε αυτό που μόλις είχα χάσει.

Κανείς δεν ήθελε να με πληγώσει με αυτά τα σχόλια. Προσπαθούσαν να με κάνουν να νιώσω καλύτερα. Και φυσικά, ήμουν ευγνώμων για αυτά που είχα. Ήξερα ότι ήμουν ακόμα σε αρκετά προνομιακή θέση.

Αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι η κατάσταση εξακολουθούσε να μην είναι χάλια.

Ένιωσα απογοητευμένη και αγχωμένη. Κανένας αριθμός θετικών σκέψεων και προσπαθειών να «παραμείνω αισιόδοξη» δεν θα το άλλαζε αυτό.

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τη θετικότητα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι μια δύναμη που σε βοηθά, σε παρακινεί για το μέλλον.

Ωστόσο, η θετικότητα μπορεί επίσης να καταστεί επιβλαβής όταν είναι ανειλικρινής, δυναμική ή εκπροσωπεί πραγματικά συναισθήματα άγχους, φόβου, θλίψης ή δυσκολίας.


Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι υγιής θετικότητα, είναι τοξική.

Τι είναι η τοξική θετικότητα;

"Η τοξική θετικότητα είναι η υπόθεση, είτε από τον εαυτό μας είτε από τους άλλους, ότι παρά τον συναισθηματικό πόνο ενός ατόμου ή τη δύσκολη κατάσταση, θα πρέπει να έχουμε μόνο μια θετική νοοτροπία" εξηγεί ο Δρ Jaime Zuckerman, κλινικός ψυχολόγος στην Πενσυλβάνια που ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, σε διαταραχές άγχους και αυτοεκτίμησης.

Η τοξική θετικότητα μπορεί να έχει πολλές μορφές: Μπορεί να είναι ένα μέλος της οικογένειας που σας τιμωρεί για τον τρόπο που εκφράζετε την  απογοήτευση σας αντί να ακούσει γιατί είστε αναστατωμένοι. Μπορεί να είναι ένα σχόλιο όπως "κοίταξε στη φωτεινή πλευρά" ή "να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις".

Με τοξική θετικότητα, τα αρνητικά συναισθήματα θεωρούνται εγγενώς κακά. Αντίθετα, η θετικότητα και η ευτυχία ωθούνται υποχρεωτικά, και οι αυθεντικές ανθρώπινες συναισθηματικές εμπειρίες αρνούνται, ελαχιστοποιούνται ή ακυρώνονται.

Ο Zuckerman λέει ότι "Η τοξική θετικότητα, στον πυρήνα της, είναι μια στρατηγική αποφυγής που χρησιμοποιείται για να απομακρύνει και να ακυρώσει οποιαδήποτε εσωτερική ταλαιπωρία". Αλλά όταν αποφεύγετε τα συναισθήματά σας, προκαλείτε περισσότερο κακό στον εαυτό σας.

Η τοξική θετικότητα είναι ιδιαίτερα επιβλαβής αυτή τη στιγμή, "Η πανδημία πυροδοτεί την ανάγκη μας να ελέγξουμε και να αποφύγουμε την αβεβαιότητα", λέει η Δρ Jamie Long, ψυχολόγος  στην Φλόριντα.

Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει τώρα - στην πραγματικότητα, είναι φυσιολογικό.

"Δεν είναι μόνο εντάξει να μην νιώθεις εντάξει , είναι απαραίτητο", λέει ο Zuckerman. "Δεν μπορούμε, ως ανθρώπινα όντα, να επιλέξουμε μόνο τα συναισθήματα που θέλουμε να έχουμε. Απλώς δεν λειτουργεί έτσι. Νιώθοντας όλα τα συναισθήματά μας, οδυνηρά ή όχι, συνεχίζουμε να υποστηριζόμαστε στην παρούσα  φάση. "

"Και στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε σε κρίση".

"Είναι ένα φυσιολογικό, ανθρώπινο συναίσθημα να ανησυχείτε κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Στην πραγματικότητα, το άγχος μας κρατά συχνά ασφαλείς », συνεχίζει.

«Μας παρακινεί να φορέσουμε μάσκα και κοινωνική απόσταση από τον φόβο να αρρωστήσουμε τον εαυτό σας και τους άλλους. Το άγχος είναι μια πολύ φυσιολογική απόκριση σε μια πολύ ανώμαλη κατάσταση. Αυτήν τη στιγμή βιώνουμε ένα κοινό τραύμα. Κανείς δεν είναι μόνος σε αυτό ", λέει ο Zuckerman.

Έτσι, προσθέτει, "Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε την προσδοκία και τον στόχο του να αισθάνεστε θετικοί."

Αντ 'αυτού, πρέπει να αποδεχτείτε όσα γνήσια συναισθήματα εμφανίζονται, να καθίσετε μαζί τους και στη συνέχεια να τα αφήσετε να περάσουν από μόνα τους.

Λοιπόν, πώς αντιμετωπίζετε την τοξική θετικότητα;

1. Αποφύγετε να αγνοήσετε ή να καταπνίξετε τα συναισθήματά σας. Αναγνωρίστε πώς αισθάνεστε και νιώστε όλα τα συναισθήματά σας, καλά ή κακά. Καθίστε μαζί τους. Η αποφυγή του πώς αισθάνεστε θα παρατείνει μόνο την ταλαιπωρία. Στην πραγματικότητα, είναι καλό να μιλάτε (ή να γράφετε) για το πώς αισθάνεστε: Μια μελέτη απεικόνισης εγκεφάλου στο UCLA έδειξε ότι η τοποθέτηση συναισθημάτων σε λέξεις μειώνει την ένταση των συναισθημάτων όπως της θλίψη, του θυμού και του πόνου.
2. Ακούστε και επικυρώστε πώς αισθάνονται οι άλλοι - ακόμη και όταν είναι διαφορετικό από αυτό που αισθάνεστε εσείς. Όλοι δικαιούνται τα δικά τους συναισθήματα. Μην ντρέπεστε άλλα άτομα για τα συναισθήματά τους.Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι άλλοι μπορεί να μην αντιμετωπίζουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που λειτουργείτε εσείς. 
3. Θυμηθείτε, είναι εντάξει να μην είστε εντάξει. 
"Εάν είστε συγκλονισμένοι και εξαντλημένοι, δώστε στον εαυτό σας άδεια να ξεκουραστείτε ή να κάνετε κάτι ατελές, χωρίς ενοχές", λέει η Long.

4. Να θυμάστε ότι τα συναισθήματα δεν αλληλοαποκλείονται.
«Η υγιής θετικότητα αναγνωρίζει αυθεντικά συναισθήματα», λέει η Long. «Απορρίπτει  ή / και υποστηρίζει ότι δύο αντίθετες έννοιες μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα.» Με άλλα λόγια, μπορεί να είστε λυπημένοι που χάσατε τη δουλειά σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να είστε αισιόδοξοι για την εύρεση νέας εργασίας στο μέλλον. 
5. Να είστε ρεαλιστές. 
Εάν θέλετε να αισθανθείτε παραγωγικοί, ξεκινήστε με μικρά, ενεργά βήματα. "Σε περιόδους συναισθηματικής δυσφορίας, μην ασχολείστε με ολοκαίνουργια καθήκοντα που πιστεύετε ότι θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα», λέει ο Zuckerman. "Αντίθετα, επεκτείνετε τα πράγματα στα οποία είστε ήδη καλοί και εξοικειωμένοι. Παραμείνετε με όσα γνωρίζετε, μέχρι να νιώσετε καλύτερα. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει να κάνετε γιόγκα, δοκιμάστε έναν διαφορετικό τύπο γιόγκα, αντί για μια εντελώς νέα άσκηση."

6. Αναγνωρίστε τα μηνύματα τοξικής θετικότητας. 
Συνήθως, αυτά τα μηνύματα είναι υπερβολικά απλά: "Μόνο θετικές δόσεις", "Επιλέξτε ευτυχία" κ.λπ. Θυμηθείτε, αυτό που κάνει τη θετικότητα τοξική είναι ότι απορρίπτει άλλα γνήσια συναισθήματα, η Long εξηγεί: «Εάν το μήνυμα είναι ότι η θετικότητα είναι ο μόνος ή ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργήσει κάτι, αυτό είναι προβληματικό». Δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με τοξική θετικότητα. 
7. Είναι εντάξει να είστε επιφυλακτικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
"Οι άνθρωποι βγάζουν τον καλύτερο φιλτραρισμένο εαυτό τους στα κοινωνικά μέσα», εξηγεί ο Zuckerman. «Σπάνια οι άνθρωποι δημοσιεύουν τα λάθη, τα ελαττώματα τους ή επισημαίνουν την κακή λήψη των αποφάσεων τους. Ως αποτέλεσμα, τα κοινωνικά μέσα εκπέμπουν την εντύπωση ότι όλοι αντιμετωπίζουν τους δύσκολους καιρούς καλύτερα από εσάς [και] αυτό δημιουργεί μια αίσθηση μοναξιάς, ντροπής και αμηχανίας." Συγκεκριμένα, προσθέτει, "προσέξτε για τα άτομα επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή πολλοί προωθούν την τοξική θετικότητα δημοσιεύοντας μόνο την καλύτερη εμφάνισή τους, τις προπονήσεις τους και αυτό που φαίνεται να είναι μια τέλεια ζωή. "Η προστασία του εαυτού σας από τοξική θετικότητα απαιτεί δεξιότητες κριτικής σκέψης», λέει ο Karoll. "Αυτό μπορεί να σημαίνει σύγκριση και αντιπαράθεση της αναπαράστασης των μέσων για το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πανδημία με την πραγματικότητά σας."


"Αναγνωρίζοντας ότι δεν είστε μόνοι στις ανησυχίες σας ή / και στην έλλειψη ενέργειας ή κινήτρου, μπορείτε να μετριάσετε τις επιπτώσεις των μη ρεαλιστικών προσδοκιών που προωθούνται στα κοινωνικά μέσα, τις ειδήσεις και τα ιστολόγια."

 

Πηγή:
Simone M. Scully, Healthline
Προηγούμενο άρθρο Πλήρης ενημέρωση πάνω στη Νοηματική Γλώσσα