Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΕΧΩ ΔΥΣΛΕΞΙΑ, που σημαίνει... - Εκδόσεις Upbility

ΕΧΩ ΔΥΣΛΕΞΙΑ, που σημαίνει...

Δυσλεξία - μια λέξη που συχνά προκαλεί φόβο, αβεβαιότητα ή παρεξήγηση στις καρδιές πολλών. Ωστόσο, για μένα, είναι ένας όρος που απλά περιγράφει μια πτυχή αυτού που είμαι. Ως άτομο με δυσλεξία, εκπροσωπώ μια ομάδα ατόμων που αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο.

Η κατανόηση της δυσλεξίας και η ανάγκη για υπομονή

Κατ' αρχάς, για να κατανοήσουμε τι συνεπάγεται η δυσλεξία, πρέπει να αναλύσουμε τις παρανοήσεις που την περιβάλλουν. Η δυσλεξία, που αναγνωρίζεται πρωτίστως ως μαθησιακή δυσκολία, επηρεάζει την ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία. Ωστόσο, δεν υποδηλώνει έλλειψη νοημοσύνης ή ικανότητας. Όπως ένα πλήθος άλλων, παλεύω καθημερινά με τη δυσλεξία, και ενώ δημιουργεί τις προκλήσεις της, παρουσιάζει επίσης μοναδικές προοπτικές που εμπλουτίζουν τις εμπειρίες μου.

Κατεβάστε και εκτυπώστε ΔΩΡΕΑΝ το Poster εδώ 

dislexia

 

Η ζωή με τη δυσλεξία μπορεί να είναι μια δύσκολη μάχη, με κάθε μέρα να φέρνει τα δικά της εμπόδια. Ως εκ τούτου, η κρίσιμη αρετή που αναζητώ από τους άλλους είναι η υπομονή. Η επεξεργασία των πληροφοριών μπορεί μερικές φορές να είναι ένα επίπονο ταξίδι για μένα, που μοιάζει με την περιήγηση σε έναν λαβύρινθο όπου η έξοδος μοιάζει άπιαστη. Αυτή η πρόκληση, ωστόσο, δεν σημαίνει ανικανότητα, αλλά μάλλον υποδηλώνει μια αποκλίνουσα πορεία προς την κατανόηση.

Πώς να υποστηρίξετε άτομα με δυσλεξία

Αν βρεθείτε ποτέ σε θέση να βοηθήσετε ένα άτομο με δυσλεξία, να θυμάστε:

"Εμπιστευτείτε με". Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο για την αυτοπεποίθηση και την προσωπική ανάπτυξη. Μας δίνει τη δυνατότητα να προκαλούμε τους εαυτούς μας και, το σημαντικότερο, να πιστεύουμε στις δυνατότητές μας. Μπορεί να μου πάρει λίγο περισσότερο χρόνο να διαβάσω ένα απόσπασμα ή να γράψω μια έκθεση, αλλά εμπιστευτείτε με ότι μπορώ και θα τα καταφέρω.

Σε αυτό το ταξίδι, "Μη μου φωνάζεις". Οι καταστάσεις υψηλής πίεσης μπορεί να θολώσουν την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά, με αποτέλεσμα να κάνουμε λάθη. Είναι σημαντικό να παρέχετε ένα ήρεμο και γαλήνιο περιβάλλον που να μας επιτρέπει να μαθαίνουμε με τον δικό μας ρυθμό, χωρίς να φοβόμαστε τα πιθανά λάθη. Να θυμάστε, μαθαίνουμε από τα λάθη, όχι από το φόβο.

"Βοηθήστε με να μάθω με τον τρόπο που μαθαίνω εγώ". Κάθε άτομο με δυσλεξία έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο επεξεργασίας των πληροφοριών. Κάποιοι βρίσκουν χρήσιμα τα οπτικά βοηθήματα, άλλοι προτιμούν τις ακουστικές οδηγίες και κάποιοι μπορεί να ωφεληθούν από απτικές εμπειρίες. Με την κατανόηση αυτών των προτιμήσεων, μπορείτε να παρέχετε εξατομικευμένη υποστήριξη που να ανταποκρίνεται στα μοναδικά μαθησιακά μας στυλ.

"Δώστε μου τον χρόνο που χρειάζομαι". Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, και ομοίως, η κατανόηση μιας νέας έννοιας μπορεί να μου πάρει λίγο χρόνο. Παρέχοντας τον χρόνο και την υπομονή που χρειάζομαι, βοηθάτε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου η μάθηση δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά ένα ταξίδι που πρέπει να απολαύσουμε.

Συναισθηματική υποστήριξη για άτομα με δυσλεξία

Είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε τη συναισθηματική πτυχή της δυσλεξίας.

"Βοηθήστε με να μη χάσω την πίστη στον εαυτό μου". Το να ζει κανείς με δυσλεξία μπορεί μερικές φορές να αισθάνεται απομονωμένος, ειδικά όταν ο κόσμος γύρω μας φαίνεται να κινείται με ταχύτερους ρυθμούς. Υποστηρίξτε μας στη διατήρηση της αυτοεκτίμησής μας, υπενθυμίζοντάς μας ότι είναι εντάξει να μαθαίνουμε διαφορετικά.

"Όταν πέφτω, να είσαι εκεί για να με σηκώσεις". Όλοι σκοντάφτουν κάποια στιγμή- είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Όταν πέφτουμε, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι κριτική, αλλά κατανόηση και υποστήριξη για να ξανασταθούμε στα πόδια μας.

"Όταν αγωνίζομαι, εσύ μου δίνεις κουράγιο". Τα λόγια ενθάρρυνσης μπορούν να κάνουν θαύματα σε δύσκολες στιγμές. Χρησιμεύουν ως ευγενικές υπενθυμίσεις των δυνατοτήτων και της ανθεκτικότητάς μας, βοηθώντας μας να συνεχίσουμε.

"Δεν είμαι διαφορετικός, μη μου φέρεσαι διαφορετικά". Ενώ μπορεί να επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες διαφορετικά, αυτό δεν μας κάνει λιγότερο από οποιονδήποτε άλλον. Επιθυμούμε την αποδοχή και την ίση μεταχείριση, όπως όλοι οι άλλοι.

Δυνατά σημεία που σχετίζονται με τη δυσλεξία

Μια από τις πιο ισχυρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε είναι να "εστιάσουμε στα δυνατά μου σημεία". Ενώ η δυσλεξία φέρνει τις μοναδικές της προκλήσεις, έρχεται επίσης με μια σειρά από δυνατά σημεία που συχνά δεν αναγνωρίζονται. Η κατανόηση και η εστίαση σε αυτά τα δυνατά σημεία όχι μόνο μας αναβαθμίζει αλλά και αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η δυσλεξία.

"Είμαι χαρισματικός". Ένα πράγμα που ξεχωρίζει πολλούς από εμάς με δυσλεξία είναι η γοητεία μας. Βασιζόμενοι σε μεγάλο βαθμό στο δεξιό ημισφαίριό μας, τείνουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο με εικόνες παρά με λέξεις, γεγονός που μας δίνει πλεονέκτημα στην κατανόηση πολύπλοκων συστημάτων και στην ερμηνεία του κόσμου γύρω μας. Αυτή η οπτική σκέψη μας επιτρέπει να είμαστε συναρπαστικοί αφηγητές ιστοριών και αποτελεσματικοί επικοινωνιολόγοι, ιδιότητες που εγγενώς προσελκύουν τους άλλους.

"Έχω ένα δημιουργικό και παραγωγικό μυαλό". Με το μοναδικό μας "δίκτυο φαντασίας", διαθέτουμε την ικανότητα να αναζητούμε και να βρίσκουμε πολλές πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες. Είτε πρόκειται για μια ευρηματική λύση σε ένα πρόβλημα είτε για μια δημιουργική ανατροπή μιας παραδοσιακής έννοιας, το μυαλό μας είναι αδιάκοπα παραγωγικό, μετατρέποντας την αποκλίνουσα σκέψη μας σε πλεονέκτημα.

"Έχω μια καλά ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση". Το να ζούμε με δυσλεξία μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μια βαθιά αίσθηση ενσυναίσθησης. Οι αγώνες μας μάς δίνουν τη δυνατότητα να συμπάσχουμε, να κατανοούμε και να μοιραζόμαστε τον πόνο και τη χαρά σας. Αυτή η ικανότητα να συνδεόμαστε με τους άλλους σε συναισθηματικό επίπεδο δεν είναι απλώς ένα πλεονέκτημα, αλλά ένα δώρο.

"Έχω αίσθηση του χιούμορ!" Και ναι, εμείς οι δυσλεξικοί έχουμε έμφυτη, ποιοτική και επιτυχημένη αίσθηση του χιούμορ. Η ικανότητα να βλέπουμε τα πράγματα από μια μοναδική οπτική γωνία συχνά μας δίνει μια ιδιόρρυθμη και ξεχωριστή αίσθηση του χιούμορ που αποτελεί πηγή χαράς και ψυχαγωγίας.

Συμπέρασμα

Η ζωή με τη δυσλεξία είναι ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις και θριάμβους. Ενώ το μονοπάτι είναι μερικές φορές απότομο και δύσβατο, είναι επίσης στολισμένο με όμορφα τοπία δημιουργικότητας, ενσυναίσθησης, χιούμορ και χαρισματικότητας. Είμαι υπερήφανη που είμαι μέρος αυτής της μοναδικής ομάδας, η οποία, με ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα, συνεχίζει να σπάει τα εμπόδια και να αμφισβητεί τα πρότυπα.

Να θυμάστε, η δυσλεξία δεν μας καθορίζει- είναι απλώς ένα μέρος αυτού που είμαστε. Δεν είμαστε διαφορετικοί, απλώς μοναδικοί, και το να είμαστε μοναδικοί δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη. Ας γιορτάσουμε αυτά τα δυνατά σημεία, ας προωθήσουμε την κατανόηση και ας καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον όπου όλοι, ανεξάρτητα από τον τρόπο που μαθαίνουν ή επεξεργάζονται τις πληροφορίες, εκτιμώνται για τα μοναδικά τους χαρίσματα και τις συνεισφορές τους.

Πρωτότυπο περιεχόμενο από την συγγραφική ομάδα του Upbility. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, στο σύνολό του ή τμημάτων του, χωρίς την αναφορά στον εκδότη.

Βρείτε όλο το επιστημονικό υλικό μας για τη Δυσλεξία

Βρείτε όλα τα Σχολικά Βοηθήματα για τη Δυσλεξία 

Συνεχίστε με τα άρθρα: 

Βρείτε Online Σεμινάρια για την Δυσλεξία: 

Προηγούμενο άρθρο Κατανοώντας τα προβλήματα ύπνου στον αυτισμό